Home Erik's Asia Nasi kuning

Nasi kuning

Indische gele feestrijst

door SmaakMenutie
Nasi kuning

Geluk, welvaart & rijkdom

Wat voor mij absoluut onmisbaar is op een feestelijke Indische rijsttafel is nasi kuning. Als kind antwoordde ik steevast dat ik met mijn verjaardag gele rijst wilde eten. Niet wetende dat gele rijst ook echt feestrijst is. In Indonesië eten ze alleen gele rijst tijdens speciale gelegenheden zoals feesten of ceremonies. Het zou niet alleen geluk brengen maar ook welvaart en rijkdom. Voldoende redenen om met regelmaat een gelegenheid te bedenken om nasi kuning te maken als je het mij vraagt! Ik maak het overigens gewoon in de rijststomer. Het kan natuurlijk ook in de pan, maar ik moet bekennen dat ik zelden rijst gekookt heb in een gewone pan. Sterker nog, ik gebruik een 30 jaar oude rijststomer die nog van mijn oma was. En dat ding werkt perfect. Nasi kuning maak je trouwens het beste met pandan rijst. Het kan ook met gewone rijst maar pandan is net wat lekkerder. En je kan het gewoon in de supermarkt kopen.

Nasi kuning

Nasi kuning

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 99 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g pandan rijst
  • 80 g santen
  • 4 limoenblaadjes (djeruk perut)
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad (Indisch laurier)
  • 2 tl kurkuma
  • 1/2 tl zout

Zo maak je het

  • Doe 300 g pandan rijst in de pan van je rijststomer.
  • Verdeel over de rijst 80 g ietwat fijn gesneden santen (van een blok).
  • Bestrooi met een 1/2 tot 1 tl zout en 2-3 tl kurkuma.
  • Schenk nu water in de pan tot de rijst ruim onder water staat. Zorg dat er een laagje water boven de rijst staat ter grootte van één vingerkootje.
  • Meng alles even goed door elkaar en voeg het salam blad toe samen met 1 stengel gekneusde sereh en 4-5 limoenblaadjes.
  • Zet de rijststomer aan en roer halverwege alles even door elkaar zodat de santen goed wordt opgenomen.
  • Als de rijststomer overslaat op de warmhoud-stand meng dan alles even grondig door elkaar en laat nog een kwartiertje tot een half uurtje op deze stand staan. That's it!

Nasi kuning recept Nasi kuning makenNasi kuning Nasi koening Nasi kunjit

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

36 reacties

Liselotte 6 februari 2022 - 18:01

Hoi Erik, ik heb geen rijs koker of stoom pan, alleen een gewone kookpan. Hoe kan ik dit recept dan het beste maken.?

Reply
SmaakMenutie 7 februari 2022 - 10:18

Hoi Liselotte, eerlijk gezegd heb ik het nog nooit op een andere manier gemaakt dan met een rijststomer. Het is dan ook echt aan te raden om deze aan te schaffen. Voor een paar tientjes heb je er al een en weet zeker dat je ‘m heel vaak gaat gebruiken! 🙂

Reply
Antine Van der leest 5 november 2020 - 19:15

Wow, ben echt super blij met jullie recept! Wilde zo graag een keer nasi kuning maken die kon evenaren met de smaak die ‘ matcht’ met het het gerecht dat ik ken vanuit mijn jeugd. En dat doet dit recept! Het was even zoeken, maar this is it! Dank jullie wel. Voor een recept dat mij herinneringen ( met familie) doet herbeleven en wellicht doorgegeven kan worden aan mijn ( totok) kinderen 🙂

Reply
SmaakMenutie 6 november 2020 - 11:29

Wat een enorm compliment Antine, dankjewel! Heel erg leuk om te horen dat ons recept evenaart met die van jouw vroeger 🙂

Reply
Marjolijn 9 juli 2020 - 16:17

Hallo Tim en Erik,
Al een paar keer gemaakt, smaakt heerlijk! Heb wel een vraagje: als ik het voor 8 personen wil maken kan ik dan alle ingrediënten verdubbelen?
Groetjes en veel succes, Marjolijn

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2020 - 11:28

Hi Marjolijn, wat leuk dat je het al meerdere keren gemaakt hebt 🙂 En je kan inderdaad het dubbele aanhouden qua ingredienten, behalve de sereh zou ik gewoon dezelfde hoeveelheid (1) nemen. Succes!

Reply
Diana 7 juni 2020 - 23:32

Hallo Tim en Erik,
Vandaag gemaakt voor vrienden, was een groot succes.
Voor mij geen witte rijst meer ?
Met rendang en boontjes.
Ga nu ook maar een rijstkoker kopen toch wel handig.
Groetjes Diana

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 12:19

Haha zo mogen we het horen Diana, leuk!! Zelf eten we ook als het even kan het liefst kuning. En slim om een rijstkoker te kopen, zoveel makkelijker 🙂

Reply
Yvon 5 juni 2020 - 17:02

Moet de Santen van een blok zijn? Of kan het ook een vloeibare variant zijn?

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 14:25

Kan ook hoor Yvon!

Reply
1 2 3 4