Home Erik's Asia Nasi kuning

Nasi kuning

Indische gele feestrijst

door SmaakMenutie
Nasi kuning

Geluk, welvaart & rijkdom

Wat voor mij absoluut onmisbaar is op een feestelijke Indische rijsttafel is nasi kuning. Als kind antwoordde ik steevast dat ik met mijn verjaardag gele rijst wilde eten. Niet wetende dat gele rijst ook echt feestrijst is. In Indonesië eten ze alleen gele rijst tijdens speciale gelegenheden zoals feesten of ceremonies. Het zou niet alleen geluk brengen maar ook welvaart en rijkdom. Voldoende redenen om met regelmaat een gelegenheid te bedenken om nasi kuning te maken als je het mij vraagt! Ik maak het overigens gewoon in de rijststomer. Het kan natuurlijk ook in de pan, maar ik moet bekennen dat ik zelden rijst gekookt heb in een gewone pan. Sterker nog, ik gebruik een 30 jaar oude rijststomer die nog van mijn oma was. En dat ding werkt perfect. Nasi kuning maak je trouwens het beste met pandan rijst. Het kan ook met gewone rijst maar pandan is net wat lekkerder. En je kan het gewoon in de supermarkt kopen.

Nasi kuning

Nasi kuning

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 99 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g pandan rijst
  • 80 g santen
  • 4 limoenblaadjes (djeruk perut)
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad (Indisch laurier)
  • 2 tl kurkuma
  • 1/2 tl zout

Zo maak je het

  • Doe 300 g pandan rijst in de pan van je rijststomer.
  • Verdeel over de rijst 80 g ietwat fijn gesneden santen (van een blok).
  • Bestrooi met een 1/2 tot 1 tl zout en 2-3 tl kurkuma.
  • Schenk nu water in de pan tot de rijst ruim onder water staat. Zorg dat er een laagje water boven de rijst staat ter grootte van één vingerkootje.
  • Meng alles even goed door elkaar en voeg het salam blad toe samen met 1 stengel gekneusde sereh en 4-5 limoenblaadjes.
  • Zet de rijststomer aan en roer halverwege alles even door elkaar zodat de santen goed wordt opgenomen.
  • Als de rijststomer overslaat op de warmhoud-stand meng dan alles even grondig door elkaar en laat nog een kwartiertje tot een half uurtje op deze stand staan. That's it!

Nasi kuning recept Nasi kuning makenNasi kuning Nasi koening Nasi kunjit

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

36 reacties

helen 7 november 2019 - 08:26

kan het ook gewoon in een pan? ik heb geen stoompan of rijstkoker

Reply
SmaakMenutie 7 november 2019 - 09:11

Ja hoor, Helen. Dat kan zeker. Gewoon de stappen volgen hierboven maar dan zoals je gebruikelijk je rijst kookt. Wel laten rusten op het eind en goed mengen. Succes!

Reply
Priscilla 17 mei 2021 - 13:21

Hoi, hoe lang dan daarna nog even laten staan?

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2021 - 10:10

Een minuut of 10! Maar je moet het zelf even in de gaten houden dat ‘ie niet te nat is of te droog wordt 🙂

Reply
Mike 4 oktober 2019 - 17:07

Hoi Peter en smaakmenutie,
Dat de rijstkoker te snel afslaat heeft te maken met de koker zelf. De duurdere kokers hebben een wat dikkere bodem. Bij de wat dunnere bodems kookt de kurkuma icm de santen sneller aan . Als je in het begin wat vaker met de pollepel het geheel doorroeren voorkom je het euvel. Ik spreek uit ervaring?. Succes ermee.

Reply
SmaakMenutie 5 oktober 2019 - 13:19

Hoi Mike, bedankt voor de nuttige toevoeging!

Reply
Jane 1 juli 2024 - 12:26

Je geeft aan rijststomer maar dat is voor mij de pan met daarbovenop een stoompan met gaatjes erin.
Wanneer je kokosmelk gebruikt, doe dan eerst de melk in de pan en vul dan aan met water tot een kootje boven de rijstrand. Vergeet de rijst niet grondig te wassen voor gebruik. Roer de rijst goed om wanneer de coocker op warmhoudstand gaat staan. Mocht de rijst nog te nat zijn doe een snee brood bovenop de rijst. t Wordt echt mooi droog.

Reply
Peter 19 september 2019 - 12:37

Hoi Erik ,
mijn rijstkoker gaat steeds te vroeg op warm houden ik heb het nu 2 x geprobeerd …wat doe ik fout ? , de rijstkoker
doet het wel goed met alleen rijst ..( ik heb de eenvoudigste rijstkoker die er is )

Reply
SmaakMenutie 19 september 2019 - 15:25

Hoi Peter, dat is wel vreemd. Dus dan is het nog te nat? Dan zou ik alles gewoon even goed omscheppen en vervolgens wat langer (geduldig) wachten tot het meeste vocht verdampt is. Ook op de warmhoudstand gaat dat, alleen denk ik dat je wel 20-30 min moet wachten. En af en toe even checken..

Reply
SmaakMenutie 4 september 2019 - 10:11

Hoi Renée, volgens mij zou dat op dezelfde manier moeten kunnen. Eerst de rijst koken in de pan (zonder vergiet) en als het vocht vrijwel is verdampt dit overgieten in de vergiet. Dan water in de onderste pan, vergiet met rijst erop + deksel en dan stomen voor een kwartiertje ongeveer.

Reply
Renée 4 september 2019 - 09:18

Erik, ik heb geen rijststomer, maar gewoon een ouderwetsche stoompan uit twee delen (water onderin, stoominzet er bovenop). Hoe kan ik het dan het beste aanpakken?

Reply
Keukenprinses 5 januari 2022 - 13:09

Goedenmiddag Tim en Erik
Bedankt voor de heerlijke recepten. Maar ik heb een vraag ik heb niet altijd verse sereh stengels kan ik ook pasta sereh gebruiken en hoeveel voor de Nasi Kuning?
Vast bedankt voor jullie reactie.

Reply
SmaakMenutie 5 januari 2022 - 16:36

Graag gedaan! Wij gebruiken eigenlijk zelf altijd vers (tip: bewaar ze in de diepvries), en anders kan je een 1/2 tot 1 tl pasta gebruiken ipv verse sereh.

Reply
Ruben 14 juni 2023 - 20:56

Als ik de santen vervang door kokosmelk, wat is dan de verhouding?

Groetjes, Ruben.

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2023 - 10:50

Hi Ruben, zie de reactie hieronder van een andere lezer 🙂

Reply
1 2 3 4