Een bord comfortfood
Er zijn van die gerechten waar iedereen gek op is. Nacho’s met gehakt en kaas is er zo één. Goed gevuld en bovendien perfect om te delen.
Of niet te delen natuurlijk. Bijvoorbeeld als je even een avondje op de bank ploft met een goede film en trek hebt in iets warms uit de oven. Dit is zo’n gerecht dat misschien een beetje tussen hoofdmaaltijd en snack valt. Wij maken ‘m het liefst met lekker kruidig gehakt, cheddar kaas, frisse toppings én natuurlijk een flinke lepel crème fraîche.

Oorsprong van de nacho
Wist je dat nacho’s ooit zijn ontstaan als een soort van spontane oplossing van een Mexicaanse kok? Ignacio Anaya werkte in een restaurant in een Mexicaanse grensplaats. Toen een groep Amerikaanse vrouwen laat op de avond langskwam, toverde hij met wat hij nog in huis had.

Dat waren wat tortillachips, gesmolten kaas en ingelegde jalapeño’s. Hij noemde het ‘Nacho’s Especiales’, naar zijn bijnaam. Inmiddels zijn nacho’s niet meer weg te denken uit de Tex-Mex keuken. En ja, wij begrijpen heel goed waarom.
Kruidig gehakt
Waar veel mensen grijpen naar een kant-en-klare kruidenmix, maken wij natuurlijk onze eigen variant. Zo weten we precies wat erin zit en kunnen we het precies zo afstemmen als we willen.

Voor het gehakt bakken we eerst wat rode ui en knoflook mee, waarna we het op smaak brengen met djintan (komijn), paprikapoeder, cayennepeper en een snuf gedroogde oregano. Dat zorgt voor een licht pittige smaak die mooi samengaat met de andere ingrediënten. Wat blokjes tomaat en paprika maken het gehaktmengsel lekker mals.
Het geheim
Eerlijk is eerlijk, kaas is ook wel een van de geheimen van een goede nachoschotel. Wil je echt dat alles bedekt is met een laagje kaas? Leg dan niet alleen kaas over het gehakt, maar ook eronder. Wij gebruiken graag cheddar cheese als basis, samen met de tortilla chips.

Daarbovenop komt het gehaktmengsel en nog een extra laag (geraspte) kaas voor dat super lekkere goudbruine resultaat uit de oven. Even een kwartiertje op 200 graden in de oven en klaar is Kees.
Toppings maken het af
Zodra de nacho’s uit de oven komen voegen we er nog wat frisheid aan toe. Denk aan lente-ui in dunne ringetjes, wat jalapeño peper (voor de liefhebbers van spicy), en natuurlijk een flinke lepel crème fraîche om het geheel in balans te brengen. Serveer het met zelfgemaakte guacamole of pico de gallo. Nacho’s met gehakt en kaas is ideaal voor een gezellige borrel, maar net zo goed een ‘volwaardige’ maaltijd.

24 reacties
Whooo we hebben dit vanavond gegeten, nou hij komt in de top 5 bij ons hoor. Moet zeggen ik heb wel zwarte bonen er in gedaan, en wat heter, je bent Indo of niet. ??
Haha heel goed Verna, zwarte bonen kan heel goed erbij. En lekker die extra pit!
Ik heb Nachos met gehakt en kaas uit de oven gemaakt.
Ze waren er gek op moet het zeker nog een keertje maken haha
Haha dat horen we graag Cristy, leuk!! 🙂
Dit ziet er spannend uit, deze wil ik zeker proberen!
Maar voor de zekerheid….jullie gebruiken voor dit gerecht de hele zak (200 gr) tortilla chips?
En hebben jullie een alternatief voor het geval ik de jalapeño peper niet kan krijgen? Onze Jumbo heeft deze namelijk niet in het assortiment.
En als laatste nog een kleine suggestie voor de ingrediëntenlijst: is het een idee om te vermelden dat jullie belegen kaas hebben gebruikt?….ten minste dat denk ik vanwege de AH boodschappenlijst
Zeker doen Marcel, leuk!
Wij gebruiken inderdaad niet de hele zak tortilla chips, ligt aan het gewicht van de zak. Wij gebruiken ca. 150 gr.
In plaats van jalapeño kan je ook kiezen voor een ‘gewone’ Spaanse peper hoor. En voor wat betreft de kaas inderdaad de belegen variant, want hoe pittiger hoe beter 🙂 Ik ga het direct aanpassen in de ingrediëntenlijst. Thanks voor de suggestie!
A much liked appetizer dish here in West Texas, El Paso
Bean Dip, layered
1 16 oz can Refried Beans
1 cup Guacamole
1 cup Fresh Salsa (drained)
1 cup Sour Cream
1 cup Cheddar & Jack cheese mixed — shredded
1 4 1/4 oz can black olives, sliced or chopped — drained
1/2 cup Roma Tomatoes, chopped and drained
1/4 cup fresh cilantro — chopped
Tortilla Chips
1. On a serving dish, spread 1 can of refried beans into 1/2″ thick round.
2. Layer 1 cup of guacamole
3. 1 cup drained fresh salsa
4. 1 cup sour cream
5. 1 cup shredded cheese
6. Sprinkle on the olives
7. top with tomatoes
8. and the cilantro.
9. top with some shredded Iceberg lettuce
Serve with Tortilla chips
Serves 12-18
Sounds great! Thanks for sharing this lovely recipe with us 🙂
Errug lekker recept! Heb van de jumbo de geraspte kaas texmex gebruikt, smaakt er erg goed bij! En in plaats van gewone tortilla chips, de nacho cheese… ook erg lekker erbij.
Vandaag gegeten. Bij de eerste hap was het al wow. Iedereen was het er over eens. Bij ons geen zakjes kruiden meer. Smaken waren perfect. Ons eerste recept van jullie site, nu de rest uitproberen. Dank jullie wel.
Heel goed Elvire, heel eenvoudig om het zelf te maken (en zoveel lekkerder!). We zijn benieuwd wat je van onze andere recepten vindt! 🙂
Heerlijk recept. Ik heb nog een klein blikje mais en chilibonen toegevoegd.
Heb al eerder een soortgelijk recept gemaakt, maar deze was echt heel goed!
Oeh lekker ja mais en chilibonen kunnen heel goed erbij! Thanks voor de tip Monique 🙂