Home <30 minuten Nacho’s met gehakt en kaas

Nacho’s met gehakt en kaas

uit de oven!

door SmaakMenutie
Nacho's met gehakt en kaas uit de oven

Een bord comfortfood

Er zijn van die gerechten waar iedereen gek op is. Nacho’s met gehakt en kaas is er zo één. Goed gevuld en bovendien perfect om te delen.

Of niet te delen natuurlijk. Bijvoorbeeld als je even een avondje op de bank ploft met een goede film en trek hebt in iets warms uit de oven. Dit is zo’n gerecht dat misschien een beetje tussen hoofdmaaltijd en snack valt. Wij maken ‘m het liefst met lekker kruidig gehakt, cheddar kaas, frisse toppings én natuurlijk een flinke lepel crème fraîche.

Nacho's met kaas

Oorsprong van de nacho

Wist je dat nacho’s ooit zijn ontstaan als een soort van spontane oplossing van een Mexicaanse kok? Ignacio Anaya werkte in een restaurant in een Mexicaanse grensplaats. Toen een groep Amerikaanse vrouwen laat op de avond langskwam, toverde hij met wat hij nog in huis had.

Nacho's uit de oven ingrediënten

Dat waren wat tortillachips, gesmolten kaas en ingelegde jalapeño’s. Hij noemde het ‘Nacho’s Especiales’, naar zijn bijnaam. Inmiddels zijn nacho’s niet meer weg te denken uit de Tex-Mex keuken. En ja, wij begrijpen heel goed waarom.

Kruidig gehakt

Waar veel mensen grijpen naar een kant-en-klare kruidenmix, maken wij natuurlijk onze eigen variant. Zo weten we precies wat erin zit en kunnen we het precies zo afstemmen als we willen.

Nacho's maken

Voor het gehakt bakken we eerst wat rode ui en knoflook mee, waarna we het op smaak brengen met djintan (komijn), paprikapoeder, cayennepeper en een snuf gedroogde oregano. Dat zorgt voor een licht pittige smaak die mooi samengaat met de andere ingrediënten. Wat blokjes tomaat en paprika maken het gehaktmengsel lekker mals.

Het geheim

Eerlijk is eerlijk, kaas is ook wel een van de geheimen van een goede nachoschotel. Wil je echt dat alles bedekt is met een laagje kaas? Leg dan niet alleen kaas over het gehakt, maar ook eronder. Wij gebruiken graag cheddar cheese als basis, samen met de tortilla chips.

Nacho's met gehakt uit de oven

Daarbovenop komt het gehaktmengsel en nog een extra laag (geraspte) kaas voor dat super lekkere goudbruine resultaat uit de oven. Even een kwartiertje op 200 graden in de oven en klaar is Kees.

Toppings maken het af

Zodra de nacho’s uit de oven komen voegen we er nog wat frisheid aan toe. Denk aan lente-ui in dunne ringetjes, wat jalapeño peper (voor de liefhebbers van spicy), en natuurlijk een flinke lepel crème fraîche om het geheel in balans te brengen. Serveer het met zelfgemaakte guacamole of pico de gallo. Nacho’s met gehakt en kaas is ideaal voor een gezellige borrel, maar net zo goed een ‘volwaardige’ maaltijd.

Pico de gallo recept
Serveer nacho’s met pico de gallo
Nacho's met gehakt en kaas uit de oven

Nacho's met gehakt en kaas

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 139 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 125 g crème fraîche
  • 50 g geraspte kaas
  • 1 zak tortilla chips
  • 1 rode ui
  • 1 paprika
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 jalapeño peper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • 4 plakjes cheddar cheese
  • 1 tl djintan
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rul het gehakt op middelhoog vuur in een scheut olijfolie tot het gekleurd is. Voeg hier 1 gesnipperde rode ui en 2 fijngesneden tenen knoflook aan toe en fruit even mee.
  • Voeg 1 tl djintan, 1 tl paprikapoeder, 1 (kleine) tl cayennepeper, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl zout en een snuf peper toe en meng door het geheel.
  • Snijd de tomaten en paprika in blokjes en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Warm nog even mee terwijl je het geheel goed roert.
  • Bedek een ovenschaal of braadslee met de helft van de tortilla chips. Verdeel de cheddar cheese hierover (plakjes in stukjes scheuren of verse cheddar raspen).
  • Verdeel nu het gehaktmengsel over de chips en kaas en steek de overgebleven chips tussen het gehakt.
  • Maak af met een flinke laag geraspte kaas en zet ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Als het klaar is maak je het geheel af met in ringen gesneden lente-ui, jalapeño peper en de crème fraîche!

Nacho's met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

24 reacties

Verna 24 juni 2020 - 18:11

Whooo we hebben dit vanavond gegeten, nou hij komt in de top 5 bij ons hoor. Moet zeggen ik heb wel zwarte bonen er in gedaan, en wat heter, je bent Indo of niet. ??

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2020 - 10:55

Haha heel goed Verna, zwarte bonen kan heel goed erbij. En lekker die extra pit!

Reply
Cristy 21 oktober 2020 - 18:15

Ik heb Nachos met gehakt en kaas uit de oven gemaakt.
Ze waren er gek op moet het zeker nog een keertje maken haha

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2020 - 09:40

Haha dat horen we graag Cristy, leuk!! 🙂

Reply
Marcel 24 juni 2020 - 19:39

Dit ziet er spannend uit, deze wil ik zeker proberen!
Maar voor de zekerheid….jullie gebruiken voor dit gerecht de hele zak (200 gr) tortilla chips?
En hebben jullie een alternatief voor het geval ik de jalapeño peper niet kan krijgen? Onze Jumbo heeft deze namelijk niet in het assortiment.

En als laatste nog een kleine suggestie voor de ingrediëntenlijst: is het een idee om te vermelden dat jullie belegen kaas hebben gebruikt?….ten minste dat denk ik vanwege de AH boodschappenlijst

Reply
SmaakMenutie 26 juni 2020 - 10:02

Zeker doen Marcel, leuk!
Wij gebruiken inderdaad niet de hele zak tortilla chips, ligt aan het gewicht van de zak. Wij gebruiken ca. 150 gr.
In plaats van jalapeño kan je ook kiezen voor een ‘gewone’ Spaanse peper hoor. En voor wat betreft de kaas inderdaad de belegen variant, want hoe pittiger hoe beter 🙂 Ik ga het direct aanpassen in de ingrediëntenlijst. Thanks voor de suggestie!

Reply
Cobi Talbert 26 juni 2020 - 04:02

A much liked appetizer dish here in West Texas, El Paso
Bean Dip, layered
1 16 oz can Refried Beans
1 cup Guacamole
1 cup Fresh Salsa (drained)
1 cup Sour Cream
1 cup Cheddar & Jack cheese mixed — shredded
1 4 1/4 oz can black olives, sliced or chopped — drained
1/2 cup Roma Tomatoes, chopped and drained
1/4 cup fresh cilantro — chopped
Tortilla Chips

1. On a serving dish, spread 1 can of refried beans into 1/2″ thick round.
2. Layer 1 cup of guacamole
3. 1 cup drained fresh salsa
4. 1 cup sour cream
5. 1 cup shredded cheese
6. Sprinkle on the olives
7. top with tomatoes
8. and the cilantro.
9. top with some shredded Iceberg lettuce
Serve with Tortilla chips
Serves 12-18

Reply
SmaakMenutie 26 juni 2020 - 10:05

Sounds great! Thanks for sharing this lovely recipe with us 🙂

Reply
Sonja 16 januari 2022 - 17:17

Errug lekker recept! Heb van de jumbo de geraspte kaas texmex gebruikt, smaakt er erg goed bij! En in plaats van gewone tortilla chips, de nacho cheese… ook erg lekker erbij.

Reply
Elvire Scheenstra 5 september 2020 - 20:54

Vandaag gegeten. Bij de eerste hap was het al wow. Iedereen was het er over eens. Bij ons geen zakjes kruiden meer. Smaken waren perfect. Ons eerste recept van jullie site, nu de rest uitproberen. Dank jullie wel.

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2020 - 09:41

Heel goed Elvire, heel eenvoudig om het zelf te maken (en zoveel lekkerder!). We zijn benieuwd wat je van onze andere recepten vindt! 🙂

Reply
Monique 3 oktober 2020 - 16:47

Heerlijk recept. Ik heb nog een klein blikje mais en chilibonen toegevoegd.
Heb al eerder een soortgelijk recept gemaakt, maar deze was echt heel goed!

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2020 - 16:08

Oeh lekker ja mais en chilibonen kunnen heel goed erbij! Thanks voor de tip Monique 🙂

Reply
1 2 3