Home Salades en soepen Mosterdsoep

Mosterdsoep

Oud-Hollandse klassieker

door SmaakMenutie
Mosterdsoep

Lekker pittig

Als er één ding is wat bij ons altijd (in meerdere variaties) in de koelkast staat dan is het wel mosterd. Daarom maken we vandaag een klassiek soepje: mosterdsoep. Maar dan wel op z’n Hollands. Dus met grove Zaanse of Groninger mosterd. En verder heb je eigenlijk nauwelijks wat nodig. Een klontje boter, een beetje bloem, een uitje en een scheutje room. That’s all. Dit soepje zet je bovendien binnen 20-25 minuten op tafel. En véél lekkerder dan een zak of een blik soep natuurlijk. Nieuwsgierig naar nog zo’n eenvoudig soepje? Check dan ook eens onze uiensoep.

Mosterdsoep

Mosterdsoep

Personen: 4 kommen Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 114 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 50 g (room)boter
  • 50 g bloem
  • 50 g katenspek (optioneel)
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml (kook)room
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 1 ui
  • 5 el grove mosterd

Zo maak je het

  • Snipper 1 ui en fruit deze even aan in een klont boter van circa 50 gram.
  • Zet het vuur lager en voeg 50 g bloem toe. Mix met een garde tot een roux en laat gaar worden.
  • Voeg nu in etappes ongeveer 900 ml water toe terwijl je met de garde blijft roeren. Je krijgt zo een mooi gebonden soep. Voeg als het water net niet kookt 2 verkruimelde groente bouillonblokjes toe.
  • Voeg tevens 100 ml witte wijn toe en 100 ml (kook)room- of zuivel toe.
  • Roer tot slot 4-5 flinke el grove (Zaanse of Groninger) mosterd door de soep. En proef! Voeg desgewenst meer mosterd, meer room of wat extra water toe.
  • Serveer met (uitgebakken) (katen)spek of bacon en met wat lente-ui. Heerlijk in combinatie met vers stokbrood met oude kaas.

Mosterdsoep recept Mosterdsoep makenMosterdsoep Ouderwetse mosterdsoep Zaanse mosterdsoep

TIP

Liever geen wijn? Dan kan je in plaats daarvan ook gewoon extra water gebruiken.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

24 reacties

A.de Regt 14 januari 2023 - 15:45

Hallo, kun je ook mosterdzaad in de soep gebruiken

Reply
SmaakMenutie 16 januari 2023 - 10:03

Oei, daar durf ik geen antwoord op te geven. Maar het is echt het makkelijkst om gewoon mosterd te gebruiken 🙂

Reply
jelly 9 januari 2023 - 11:35

kan ik dit een dag van te voren bereiden?

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2023 - 09:56

Jahoor! 🙂

Reply
George 3 juli 2022 - 12:26

Top, wij zijn ondertussen een beetje fan van jullie geworden, regelmatig gaan we aan de slag met 1 van jullie recepten en we eten steeds lekker.

Reply
Desiree 3 mei 2022 - 16:42

Klinkt erg lekker maar zou je de witte wijn ook kunnen vervangen?

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2022 - 17:07

Jazeker Desiree! Check de tip onder het recept 😉

Reply
Rianne 16 april 2021 - 13:55

Voor de eerste keer gemaakt en het was heerlijk. Ga deze soep zeker nog een keer maken.

Reply
SmaakMenutie 16 april 2021 - 15:01

Leuk Rianne!

Reply
1 2 3