Home Desserts en taartenMini tiramisù limoncello

Mini tiramisù limoncello

in een glaasje

door SmaakMenutie
Mini tiramisu limoncello

Een kleine variant op een grote favoriet

Onze tiramisù-limoncellotaart is al lange tijd een favoriet. Op onze website wordt hij veel bekeken en op Pinterest blijft hij maar rondgaan.

Het voelde dan ook logisch om deze mini tiramisù limoncello versie te maken die je zo op tafel zet tijdens een etentje. Deze glaasjes zijn luchtig, fris en hebben een zachte citrussmaak die perfect past bij een feestelijk moment.

Limoncello taart

Ze doen het trouwens niet alleen goed na een uitgebreid kerstdiner, maar ook gewoon bij de koffie op een weekenddag. Bekijk overigens hier de video op ons YouTube kanaal om te zien hoe super makkelijk dit recept is om te maken.

Trek mij op

Tiramisù kent zijn oorsprong in Noord-Italië. Het is een nagerecht dat draait om eenvoud en romige lagen. De naam betekent zoiets als ’trek mij op of omhoog’. Een toetje dat je humeur optilt. Oorspronkelijk wordt tiramisù gemaakt met lange vingers, sterke koffie, eidooiers, suiker en mascarpone.

Ingrediënten tiramisu

In de loop der jaren zijn er heel wat varianten ontstaan, van fruitige versies tot alcoholvrije varianten. Wij vinden het leuk om met die basis te spelen en zo nu en dan een frisse draai te geven.

Waarom limoncello zo goed werkt

Limoncello is een Italiaanse citroenlikeur die meestal afkomstig is uit de regio rond de Golf van Napels. De schil van citroenen wordt in alcohol getrokken en later gemengd met suikerwater. Het resultaat is fris, zachtzoet en heeft een lichte citroengeur. Precies die combinatie maakt het ideaal om te gebruiken in desserts.

In tiramisù zorgt limoncello voor een frisse laag die goed in balans is met de romige mascarpone. Door de lange vingers kort te dippen in afgekoelde limoncello krijgen ze net genoeg smaak zonder al te zacht te worden.

De glaasjes opbouwen

Voor deze mini tiramisu limoncello gebruiken we zes glaasjes. We beginnen met een laagje van het mascarpone-kwarkmengsel. Daarna dippen we de lange vingers een paar tellen in limoncello en leggen we ze op het romige laagje. Dit herhalen we nog een keer zodat er een goede verdeling ontstaat.

Tiramisu limoncello recept

We eindigen met een laag mascarpone-kwark zodat de bovenkant extra mooi blijft. Daarna zetten we de glaasjes een half uur tot een uur in de koelkast zodat alles kan opstijven. Handig is dat je dit nagerecht prima een dag eerder kunt maken. De smaken trekken dan nog beter in.

Een frisse finishing touch

Vlak voor het serveren maken we de glaasjes af met wat amandelschaafsel en een klein takje munt. Dat geeft kleur en een frisse geur zodra je het lepeltje in het glas zet. Het blijft bijzonder hoe simpel dit nagerechtje is, terwijl je gasten toch echt onder de indruk zullen zijn.

Tiramisu limoncello recept

Ook handig: je hebt geen oven nodig en de hoeveelheid is precies goed voor wie liever een klein toetje eet. Zo heb je een lichte afsluiter die past bij elke gelegenheid, van kerst tot een gezellige avond met vrienden.

Mini tiramisu limoncello

Mini tiramisù limoncello

Personen: 6 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.3/5
( 337 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 200 g (magere) kwark
  • 300 ml slagroom
  • 100 ml limoncello
  • 2 citroenen
  • 1 pak lange vingers (28 stuks)
  • 1 zakje klopfix
  • 6 el poedersuiker
  • 2 el lemon curd
  • 3 tl kristalsuiker
  • Amandelschaafsel
  • Verse munt (garnering)

Zo maak je het

  • Verwarm 100 ml limoncello met het sap van 2 citroenen en 3 tl suiker en laat dit zachtjes 5 minuutjes koken. Schenk over in een platte schaal of diep bord en laat afkoelen.
  • Roer met een spatel of lepel 250 g mascarpone los samen met 200 g kwark en 2 flinke el lemon curd. Zet even weg.
  • Klop 300 ml slagroom lobbig en voeg hier 1 zakje klopfix aan toe en 6 el poedersuiker.
  • Meng de slagroom met een spatel voorzichtig door het mascarpone- en kwarkmengsel (niet te hard roeren anders verdwijnt de luchtigheid).
  • Neem 6 glaasjes en begin met een klein beetje mascarpone-kwarkmengsel. Dip de lange vingers een paar seconden in de afgekoelde limoncello en plaats op het mascarpone-kwarkmengsel. Herhaal deze stap nogmaals en eindig met een laag mascarpone-kwark.
  • Laat circa 30-60 minuten opstijven in de koelkast.
  • Decoreer met een takje munt en wat amandelschaafsel.

Tiramisu limoncello recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

12 reacties

Renske 14 december 2023 - 19:13

Super lekker en leuk.

Reply
Marielle Lensen 26 december 2023 - 11:18

Het beste toetje ever! Ik maak al zeker 3 jaar dankbaar gebruik van dit recept voor mijn cateringopdrachten. Het zorgt telkens voor enthousiaste reacties. Ook handig want je kunt het een dag vantevoren maken, de smaken trekken er dan nog beter in. Dankjewel voor dit heerlijke recept!

Reply
Anneke Schroevers 15 januari 2024 - 12:21

Hoeveel kcal is dit toetje ?

Reply
Desiree 12 december 2024 - 13:06

dat moet je niet vragen bij toetjes 🙂

Reply
1 2

Reacties