Een kleine variant op een grote favoriet
Onze tiramisù-limoncellotaart is al lange tijd een favoriet. Op onze website wordt hij veel bekeken en op Pinterest blijft hij maar rondgaan.
Het voelde dan ook logisch om deze mini tiramisù limoncello versie te maken die je zo op tafel zet tijdens een etentje. Deze glaasjes zijn luchtig, fris en hebben een zachte citrussmaak die perfect past bij een feestelijk moment.

Ze doen het trouwens niet alleen goed na een uitgebreid kerstdiner, maar ook gewoon bij de koffie op een weekenddag. Bekijk overigens hier de video op ons YouTube kanaal om te zien hoe super makkelijk dit recept is om te maken.
Trek mij op
Tiramisù kent zijn oorsprong in Noord-Italië. Het is een nagerecht dat draait om eenvoud en romige lagen. De naam betekent zoiets als ’trek mij op of omhoog’. Een toetje dat je humeur optilt. Oorspronkelijk wordt tiramisù gemaakt met lange vingers, sterke koffie, eidooiers, suiker en mascarpone.

In de loop der jaren zijn er heel wat varianten ontstaan, van fruitige versies tot alcoholvrije varianten. Wij vinden het leuk om met die basis te spelen en zo nu en dan een frisse draai te geven.
Waarom limoncello zo goed werkt
Limoncello is een Italiaanse citroenlikeur die meestal afkomstig is uit de regio rond de Golf van Napels. De schil van citroenen wordt in alcohol getrokken en later gemengd met suikerwater. Het resultaat is fris, zachtzoet en heeft een lichte citroengeur. Precies die combinatie maakt het ideaal om te gebruiken in desserts.
In tiramisù zorgt limoncello voor een frisse laag die goed in balans is met de romige mascarpone. Door de lange vingers kort te dippen in afgekoelde limoncello krijgen ze net genoeg smaak zonder al te zacht te worden.
De glaasjes opbouwen
Voor deze mini tiramisu limoncello gebruiken we zes glaasjes. We beginnen met een laagje van het mascarpone-kwarkmengsel. Daarna dippen we de lange vingers een paar tellen in limoncello en leggen we ze op het romige laagje. Dit herhalen we nog een keer zodat er een goede verdeling ontstaat.

We eindigen met een laag mascarpone-kwark zodat de bovenkant extra mooi blijft. Daarna zetten we de glaasjes een half uur tot een uur in de koelkast zodat alles kan opstijven. Handig is dat je dit nagerecht prima een dag eerder kunt maken. De smaken trekken dan nog beter in.
Een frisse finishing touch
Vlak voor het serveren maken we de glaasjes af met wat amandelschaafsel en een klein takje munt. Dat geeft kleur en een frisse geur zodra je het lepeltje in het glas zet. Het blijft bijzonder hoe simpel dit nagerechtje is, terwijl je gasten toch echt onder de indruk zullen zijn.

Ook handig: je hebt geen oven nodig en de hoeveelheid is precies goed voor wie liever een klein toetje eet. Zo heb je een lichte afsluiter die past bij elke gelegenheid, van kerst tot een gezellige avond met vrienden.
12 reacties
Kun je de limoncello voor iets vervangen zonder alcohol?
Hoi Lilly, ongeveer driekwart van de alcohol verdampt maar je zou ook een alcoholvrije limoncello kunnen gebruiken!
Hoever van te voren kan ik dit maken? Vandaag maken en overmorgen eten? Of is dit te lang
Hi Miriam, dat wordt wel wat sompiger maar in principe niet minder lekker. Moet wel kunnen dus!
Kan ik ook kant en klare echte slagroom gebruiken want ik vind klop fix nergens.
Ja hoor dat kan Marly!
Net gemaakt om morgen te eten!!!!! Ziet er prachtig uit.
Ik had ze voor de kerst gemaakt. Wat een succes. Geweldig recept