Home <30 minuten Nacho ovenschotel

Nacho ovenschotel

met gehakt en cheddar!

door SmaakMenutie
Mexicaanse nacho ovenschotel met gehakt

Vrijdagavond = Nacho-avond

Na een drukke werkweek is er niets lekkerders dan neerploffen op de bank met een bord warm Mexicaanse comfortfood.

Zoals bijvoorbeeld met bbq pulled chicken nachos of wat dacht je van deze variant nacho’s. Iets dat niet te veel moeite kost, maar wel voelt als een feestje.

Mexicaanse ovenschotel met gehakt

Onze nacho ovenschotel met gekruid gehakt, cheddar, bonen en jalapeño’s is daar het perfecte voorbeeld van. Binnen een half uur staat het op tafel (lees: de bank) en daarna is het lekker genieten met een koud biertje en je favoriete serie op de achtergrond. Simpel, hartig en precies wat je nodig hebt om het weekend relaxed te starten.

Nacho ovenschotel recept

Een klassieker

Nacho’s zijn al lang niet meer alleen een simpele snack. In veel huishoudens – ook bij ons – komen ze geregeld op tafel in het weekend. Oorspronkelijk komen ze trouwens uit het noorden van Mexico, waar een creatieve kok tortilla chips combineerde met kaas en jalapeño’s. De eenvoud ervan is juist wat het zo aantrekkelijk maakt. Want met een paar goede ingrediënten maak je een gerecht dat lekker vult, goed op smaak is én een tikkeltje feestelijk aanvoelt.

Zelfgemaakte kruidenmix

Wat deze ovenschotel extra lekker maakt is het gehaktmengsel met natuurlijk een zelfgemaakte Mexicaanse kruidenmix. Geen zakjes of pakjes, maar gewoon uit je keukenkastje: djintan (komijn), paprikapoeder, cayennepeper, oregano, knoflookpoeder en zout.

Nachos maken

Daarmee breng je het gehakt snel op smaak. Voeg daarna een fijngesneden rode paprika, een blik tomatenblokjes, mais en zwarte bonen toe. Laat het geheel een paar minuten sudderen zodat de smaken goed samenkomen en het vocht iets indikt.

De opbouw: laagje voor laagje

Gebruik een ovenschaal of zoals wij een ovenvaste pan. Begin met een stevige laag tortilla chips op de bodem. Schep daar de helft van het gehaktmengsel overheen en strooi er flink wat geraspte cheddar over. Herhaal deze stappen zodat je eindigt met een laag kaas bovenop.

Nacho's met gehakt

Voor wat pit snijd je een of twee jalapeño’s in dunne ringetjes en leg je die bovenop. Zet de schaal in de oven, ongeveer 15 à 20 minuten op 180-200 graden, tot de kaas goed gesmolten is en de bovenkant licht kleurt.

Serveer warm

Zodra de ovenschotel uit de oven komt, maak je ‘m af met wat lente-ui en uiteraard een flinke lepel crème fraîche. Eventueel kun je nog wat verse koriander of een partje limoen toevoegen als je dat lekker vindt. En dit is natuurlijk geen gerecht voor mes en vork, maar gewoon met je handen, direct uit de schaal.

Deze nacho ovenschotel met gehakt is perfect voor een filmavond of als je lekker lui op de bank eet. Kortom, comfortfood zoals het bedoeld is: snel klaar, rijk van smaak en een beetje rommelig!

Nacho ovenschotel met gehakt
Mexicaanse nacho ovenschotel met gehakt

Nacho ovenschotel

Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 205 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g zwarte bonen
  • 150 g nacho (of tortilla) chips
  • 150 g mais
  • 125 g crème fraîche
  • 100 g geraspte cheddar kaas
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 1 groene jalapeño peper
  • 2 tl djintan
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl knoflookpoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
  • Snipper 1 rode ui en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit ze even aan en voeg vervolgens 300 g rundergehakt toe. Rul het gehakt in een paar minuten bruin.
  • Mix ondertussen 2 tl djintan, 1 tl paprikapoeder, 1 tl cayennepeper, 1 tl oregano, 1/2 tl knoflookpoeder en een 1/2 tl zout tot een kruidenmix. Voeg de kruidenmix toe aan het gehaktmengsel en meng even goed door elkaar.
  • Voeg nu ook 400 g tomatenblokjes, 1 in blokjes gesneden rode paprika, 1 blikje mais en 1 blikje zwarte bonen toe. Laat alles nog enkele minuten pruttelen zodat het vocht ietwat verdampt.
  • Neem een ovenschaal of ovenvaste pan en bedek de bodem met een laagje tortilla chips. Voeg vervolgens een deel van het groente-en gehaktmengsel toe en bestrooi met geraspte kaas. Herhaal de stap nog een keer zodat je eindigt met een laag geraspte kaas.
  • Voeg tevens 1 of 2 jalapeño's in ringetjes gesneden toe aan het geheel. Plaats circa 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer met de rest van de chips om lekker mee te dippen en bestrooi met verse lente-ui en een klodder crème fraîche.

Mexicaanse nacho ovenschotel met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

26 reacties

Els 9 december 2020 - 16:45

Wat een heerlijk gerecht! Hier zijn de kinderen er dol op. Bedankt!!

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:56

Fijn dat het ook in de smaak viel bij de kids Els, leuk! 🙂

Reply
Demi 3 mei 2020 - 18:38

Super lekker. Ik heb er nog blokjes zoete aardappel bij gedaan. Dit wordt een favoriete!

Reply
SmaakMenutie 4 mei 2020 - 10:35

Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel Demi! En lekkere combi met de zoete aardappel 🙂

Reply
Kiki 10 december 2019 - 18:19

Working on it! En straks wegspoelen met een heerlijke Rioja. xx

Reply
SmaakMenutie 11 december 2019 - 10:15

Heerlijk, laat het smaken Kiki!

Reply
Mellanie 19 september 2019 - 19:25

Super lekker! Vanavond gemaakt. Ik had i.p.v. de losse groentes een zakje Mexicaanse wokgroentes gebruikt. Erg lekker!!!

Reply
SmaakMenutie 24 september 2019 - 09:05

Leuk om te horen Mellanie! En een zakje gesneden wokgroente kan inderdaad net zo goed 🙂

Reply
Heleen 10 augustus 2019 - 18:29

Lekker voor de zaterdagavond !

Reply
1 2 3