Een Italiaanse klassieker
Er zijn van die gerechten die je meteen meenemen naar de sfeervolle terrassen van Italië. Melanzane alla parmigiana is er zo één.
Deze ovenschotel uit Zuid-Italië ruikt niet alleen heerlijk, hij is ook vol en rijk van smaak. Letterlijk betekent het overigens “aubergine met Parmezaanse kaas”, en dat is ook precies wat het is. Maar achter deze simpele omschrijving zit een gerecht dat draait om geduld én de perfecte balans van ingrediënten.

Oorsprong in het zuiden
De oorsprong van melanzane alla parmigiana (ook wel parmigiana di melanzane genoemd) is in Italie onderwerp voor discussies (zoals wel vaker als het om eten gaat). Sicilië, Campanië en Calabria claimen namelijk allemaal de uitvinder te zijn. Wat ze wél gemeen hebben, is het gebruik van verse, rijpe aubergines, tomaten, mozzarella, basilicum en Parmezaanse kaas. In Italië is dit trouwens vaak een gerecht voor zondag of feestdagen, omdat het best wat tijd kost om te bereiden.

Veelzijdige groente
Aubergine is een veelzijdige groente die een gerecht niet alleen structuur, maar ook een subtiele, bijna romige smaak geeft. In melanzane alla parmigiana nemen de plakken aubergine de rijke tomatensaus op als een spons, waardoor elke hap lekker vol en rijk smaakt. Bovendien zit aubergine boordevol vezels en antioxidanten, maar bevat het nauwelijks calorieën. Het is dus een lichte basis voor een gerecht dat toch voedzaam is.

Een saus vol smaak
De saus is de échte smaakmaker van dit gerecht. Wij beginnen met het fruiten van een fijngehakte sjalot en een paar teentjes knoflook in een scheut olijfolie. Daarna gaan er tomatenblokjes of gepelde tomaten bij. Uiteraard van goede kwaliteit, want die maken echt het verschil. Pak dus niet de allergoedkoopste uit het schap. Een beetje suiker haalt het zuur uit de tomaten en verse basilicum geeft de saus die onmiskenbare Italiaanse geur. Door de saus rustig in te koken, wordt de smaak intens en vol.

Opbouwen van de lagen
Zodra de aubergines gegrild zijn en de saus klaar is, begint het leukste deel: het opbouwen van de lagen. In een ovenschaal leggen we eerst een dunne laag saus, gevolgd door aubergine, stukken mozzarella en verse basilicumblaadjes. Dan herhalen we dit tot de schaal vol is, om af te sluiten met een royale laag Parmezaanse kaas. Tijdens het bakken smelt alles samen tot één geurige aubergineschotel.

Variaties en inspiratie
Hoewel de traditionele versie puur vegetarisch is, bestaan er talloze varianten. In Napels maken ze soms parmigiana di zucchine (met courgette), of zelfs een versie met artisjokken. Buiten Italië voegen mensen er weleens vlees aan toe, zoals kip of kalfsvlees, voor een wat stevigere maaltijd. Extra groenten zoals paprika of spinazie kunnen ook, maar de klassieke uitvoering is wat ons betreft toch wel het allerlekkerst.

Serveer en geniet
Na een korte rust buiten de oven is de melanzane alla parmigiana klaar om te serveren. Wij eten hem graag met een frisse salade en een stukje geroosterd (zuurdesem)brood om de saus mee te dippen. Het is een gerecht dat uitnodigt om lekker samen van te genieten. Uiteraard met een goed glas Italiaanse wijn.

23 reacties
Ziet er heerlijk uit, is dit bedoeld als hoofd of bij gerecht?
Dankjewel Vivienne! Kan beide, melanzane kan zowel als hoofd- als bijgerecht gegeten worden.
Net gemaakt. Je hoort straks hoe het was 😀
Net gemaakt. Je hoort straks hoe het was 😀
Dit is een nieuwe favoriet. Ik heb dit gemaakt met frito als saus en ook nog 300gr gehakt toegevoegd.
Wat is dit lekker.
Lekker, ga ik snel proberen! Op welk moment voeg je de suiker toe? Of is dit optioneel?
Lekker Margot! En scherp van je, ik heb het er direct bijgezet 🙂
Vermelden jullie nooit hoeveel cal. kha eiwit en vetten erin verwerkt zijn ?
Daar moet ik wel rekening mee houden voor mijn kind.
Hoi Rian, nee maar wellicht wel in de toekomst!
Al verschillende keren gemaakt heerlijk!!! Valt ook goed in de smaak bij mijn vrienden als ze komen eten!
Leuk om te horen Vivienne! 🙂
Net dit recept gemaakt en gegeten! Vingers er bij op gegeten! Super lekker!! Dit recept ga ik zeker vaker maken! Top!