Home Salades en soepen Little gem salade

Little gem salade

met noten-citroen vinaigrette

door SmaakMenutie
Little gem salade

Fris en knapperig

Soms proef je ergens een salade die zó lekker is, dat je meteen denkt: dit gaan we thuis ook maken.

Dat overkwam ons bij een restaurant in de buurt, waar standaard een frisse little gem salade met noten-citroen vinaigrette op tafel komt. De bite van de sla, de frisheid van de dressing, en een vleugje citrus. Hartstikke simpel maar precies goed.

Romaine salade

Een tijdje later, tijdens een vakantie in Californië, ontdekten we nog een variant (little gem wedge salad). Hierbij werd de sla rijkelijk bestrooid met Parmezaanse kaas. En met die combinatie moesten we eigenlijk wel wat…

Een kruising

En zo ontstond onze eigen versie. Een salade die we maakten met inspiratie uit zowel Nederland als Amerika. De zachte crunch van little gem, het zoutige van de Parmezaanse kaas en die frisse vinaigrette met noten maken dit bijgerecht zo super lekker. Een salade die we graag naast gegrilde groenten, vis of vlees zetten. De basis is eenvoudig, maar de smaken zijn allesbehalve eenvoudig.

Wat maakt little gem zo bijzonder?

Little gem, ook wel baby romaine genoemd, is een compacte slasoort met stevig blad en een lichte, bijna nootachtige smaak. In vergelijking met gewone romaine is hij net iets zachter van structuur, maar behoudt hij die fijne knapperigheid. Dat maakt hem perfect om als twee helften (of zelfs kwarten) te serveren, zonder dat de blaadjes meteen uit elkaar vallen.

Little gem salade recept

Bovendien zit hij boordevol vezels, vitamine K en foliumzuur. Da’s dus fijn als je iets lichts én voedzaams op tafel wilt zetten. En hoewel je little gems prima in de supermarkt vindt, is een vers kropje van de groenteboer vaak net wat knapperiger.

De allerlekkerste vinaigrette

De dressing maakt deze salade natuurlijk. We mengen extra vierge olijfolie met citroenrasp en -sap, een geperst of fijngehakt teentje knoflook, verse peterselie en dille, en voegen daar fijngehakte noten aan toe. Wij gebruiken amandelen, maar pistache, walnoten of macadamia zijn natuurlijk ook prima. Of mix!

Vinaigrette citroen noten

Let wel op het zoutgehalte van de noten. Gebruik je ongezouten exemplaren, voeg dan wat extra zout toe aan de dressing. De combinatie van citroen en noten geeft een frisse, romige smaak met een lichte crunch die super lekker combineert met de geraspte Parmezaan.

Variëren naar smaak

Heb je geen little gem in huis? Gebruik gerust gewone romaine en snijd de krop in brede repen of parten. Wat trouwens ook kan is de (ongebrande) noten kort verwarmen in een droge pan. Dat maakt ze intenser van smaak, zonder dat ze hun bite verliezen.

Little gem wedge salad

Of rasp er een beetje citroenzeste over net voor het serveren. Wat ons betreft mag deze little gem salade steeds weer op tafel komen, juist omdat je er alle kanten mee op kunt. Als bijgerecht of als hoofdrolspeler op een warme dag.

Little gem salade

Little gem salade

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 35 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 50 g gezouten amandelen
  • 4 stuks baby romaine (mini romaine)
  • 1 citroen
  • 1 teen knoflook
  • Parmezaanse kaas
  • Verse dille
  • Verse peterselie
  • Grof zeezout

Zo maak je het

  • Mix of hak 50 g gezouten amandelen (met of zonder rooksmaak) fijn. Je kan ook walnoten, pistache of macadamia gebruiken.
  • Schenk 50 ml extra vierge olijfolie in een mengkom, voeg 1 geperst of ragfijn gesneden teen knoflook toe, de rasp van 1 citroen, het sap van een 1/2 citroen, een handje fijngehakte peterselie en een handje fijngehakte dille.
  • Voeg de gehakte amandelen toe en mix grondig. Voeg naar smaak peper toe en eventueel extra olijfolie of citroen.
  • Halveer 4 baby romaines (of gebruik 1 grote krop) en besprenkel met de vinaigrette en eventueel extra olijfolie. Bestrooi met grof zeezout en geraspte Parmezaanse kaas.

Little gem salade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak