Home Erik's Asia Kung po kai

Kung po kai

Chinese klassieker

door SmaakMenutie
Kung Po Kai

Kip kung pao

Bij Chinees eten denken helaas veel Nederlanders alleen aan babi pangang met foe yong hai en een hele dikke zoete saus. Maar de échte Chinese keuken is veel diverser en lekkerder! Jinai Looi leerde mij de verschillen tussen de Aziatische keukens in haar workshop Chinees koken. Waaronder deze Chinese Kung Po Kai, ook wel Kip Kung Pao genoemd. Een echte klassieker!

Kung Po Kai

Kung po kai

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 193 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kipdijfilet
  • 30 g cashewnoten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 groene (of gele) paprika
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 el hoisinsaus
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl sambal oelek
  • Witte rijst

Zo maak je het

  • Snijd 350 g kipdijfilet in hapklare stukjes en meng 1-2 riante el oestersaus. Zet even weg.
  • Snijd 1 rode en 1 gele (of groene) paprika in stukjes en 1 bosje lente ui in ringetjes.
  • Neem een wok en bak de kip op middelhoog vuur in een scheut olie bruin en gaar. Let op: vooral niet roeren/wokken. Gewoon de kip 3 minuten per kant bakken (ja, dit voelt onnatuurlijk in een wok, maar van al dat schudden wordt je kip nooit mooi bruin en krokant).
  • Snijd ondertussen 2 teentjes knoflook fijn en voeg deze toe aan de kip zodra de kip gekleurd is.
  • Schuif de kip een beetje aan de kant en voeg nu de paprika en driekwart van de lente-ui toe. Ook nu geldt, niet roeren maar rustig laten 'bakken'. Na 3 à 4 minuten roer je het geheel nog een keer goed door elkaar.
  • Voeg nu 1-2 el hoisinsaus toe en 1 tl sambal oelek. Roer alles op matig vuur nog een minuutje door elkaar.
  • Schep op een bord witte rijst of mie samen met de kip, de rest van de lente-ui en een handje cashewnoten. 

Kung po kai ingrediënten Kung po saus Kip pao kai Kip kung pao

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

103 reacties

Verna 29 mei 2022 - 10:02

Heerlijk recept boys, we hebben weer genoten. Alleen heb ik een vraagje, hoe kom je aan zulke mooie droge rijst en zo’n grote korrel. Wat voor rijst gebruik jij, ik gebruik meestal Surinaamse rijst en soms rijst met een smaakje. Verder maak ik m’n rijst klaar in de elektrische rijststomer, gemak dient de mens hé.

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2022 - 10:30

Fijn dat het in de smaak viel! Wij gebruiken meestal “gewone” witte (snelkook)rijst (huismerk). Dat is echt prima! En de rijststomer is absoluut een must in de keuken vinden wij 🙂

Reply
Deadalus 21 mei 2022 - 19:19

Deze zit inmiddels in mijn vaste repertoir. In plaats van kip gebruik ik vegetarische kipstukjes. Heb ook eens met kip gemaakt, maar daar kwam veel water uit. Vegetarische stukjes zijn krokanter. Laatste keer komkommer juliënne gesneden en meegebakken en wat sesamzaadjes eroverheen. Heerlijk.

Reply
Janine Wooshy 6 mei 2022 - 13:22

Ik kwam terecht op je website wat leuke recepten heb je hierop , kijk mijn ogen uit! Had ik dit maar eerder ontdekt. Ik was nieuwsgierig naar dit recept maar ik wil meteen “nee” tegen zeggen aangezien ik niet tegen pittig eten kan. Ik weet niet of de sambal kunt vervangen? en de twee andere sausen genaamd 1 el hoisinsaus , 1 el oestersaus . Zijn deze pittig ? Ik zou dolgraag zoiets willen maken alleen op een aangepast recept. Hopelijk heb je tips dat ik dit wel kan maken! Dan laat ik je zeker weten als ik het heb geprobeerd.

liefs!

Reply
SmaakMenutie 7 mei 2022 - 11:58

Hi Janine, wat leuk om te horen! De hoisin en oestersaus zijn niet pittig, die kan je dus absoluut gewoon gebruiken. Sambal oelek is inderdaad pittig maar in dit gerecht proef je met name zoetzure smaken en niet zozeer pittig. Wil je echter een mildere variant gebruiken, kies dan voor sambal badjak of sambal tomaat. Veel succes en vooral: geniet ervan!

Reply
Leentje 30 maart 2022 - 17:51

Kan je dit gerecht ook 1 dag van te voren maken of wordt de paprika dan slap?

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2022 - 16:25

Nee hoor, dat kan prima! 🙂

Reply
Paul George 4 november 2022 - 18:54

Wow, random op zoek naar een recept. De naam sprak aan. Dit wordt een blijvertje bij ons. Zo lekker. Gaan jullie volgen. Heb geen social media, dus kan geen foto sturen. Top website hebben jullie!!!

Reply
Esther 20 januari 2022 - 17:11

Heerlijk! Ik heb dit recept ooit geleerd op een Chinese kookworkshop en maak het nog regelmatig. Ipv sambal gebruikten zij Chili Bean saus (toban djan).

Reply
Marjolein 29 januari 2022 - 10:01

Hoi Esther,
Waar koop je dit?

Reply
1 6 7 8 9 10 11