Kruidnoten

naturel en met chocolade

door SmaakMenutie
Kruidnoten maken

Het is weer die tijd van het jaar

Sint is weer in het land! Dus het is weer tijd voor kruidnoten. Het verschil met de pepernoot is dat kruidnoten koekjes zijn met speculaaskruiden, terwijl pepernoten het traditionele recept zijn van zachte peperkoek met anijs. Wij maken vandaag ook nog de choco variant: chocokruidnoten. Lekker met een laagje witte en pure chocolade. Maar je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld (salted) caramel! Daarnaast is dit recept natuurlijk ontzettend kidsproof. Laat je hun de balletjes draaien van het deeg.

Leuk weetje: in Vlaanderen wordt met de kruidnoot ook nog iets anders bedoeld; namelijk muskaatnoot. Let dus even op als je daar wat snoepgoed bestelt. Fijne Sinterklaas!

Kruidnoten maken

Kruidnoten (naturel en chocolade)

Print dit recept
Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.9/5
( 8 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bruine basterd suiker
  • 125 g roomboter
  • 10 g speculaaskruiden (ongeveer 4 tl)
  • 5 el melk (of water)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 160-170 graden.
  • Meng in een grote kom 250 g zelfrijzend bakmeel met 125 g bruine suiker, 10 g speculaaskruiden en een snuf zout goed door elkaar.
  • Snijd (ongeveer) 125 g koude roomboter in 8 blokjes. Meng dit door het meel-mengsel zodat alle blokjes bedekt zijn. Voeg ook 5 el melk (of water) toe.
  • Kneed met je handen het mengsel tot je een stevig deeg hebt.
  • Maak nu ronde balletjes ter grootte van ongeveer 1 cm doorsnede. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Let op, leg ze niet te dicht op elkaar want anders plakken ze straks aan elkaar vast.
  • Plaats de kruidnoten ongeveer 25-30 minuten in de oven. That's all, je eigen home-made kruidnoten.
  • Zin in chocokruidnoten? Smelt witte, melk of pure chocolade au-bain-marie en dip de kruidnoten kort in de chocolade (met een vork) en laat afkoelen op een bakplaat met bakpapier (in de koelkast). Of dip ze in de (salted) karamelsaus! Mjamm!

Deeg speculaaskruidenKruidnoten receptKruidnoten maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Sanne 23 november 2019 - 16:21

Héérlijk!!! Hoe lang zijn ze houdbaar in een Tupperwarebakje? Ze worden vaak snel zacht..:(

Reply
SmaakMenutie 27 november 2019 - 12:01

Hi Sanne, helemaal af laten koelen voordat je ze afsluit. Dan kan je ze gerust een weekje bewaren. Succes!

Reply
Ingrid 4 november 2021 - 18:05

Gebruiken jullie licht of donkerbruine bastardsuiker?

Reply
SmaakMenutie 5 november 2021 - 13:03

Donkerbruine Ingrid, maar het is om het even! 🙂

Reply