Een Duitse klassieker
De Duitse flammkuchen verovert steeds meer harten in Nederland. En eerlijk gezegd begrijpen wij dat maar al te goed.
Het is een gerecht dat hartstikke simpel is, maar altijd indruk maakt. Flammkuchen, ook wel tarte flambée genoemd in de Elzas (het grensgebied tussen Duitsland en Frankrijk), heeft een knapperige dunne bodem die wordt belegd met slechts een paar ingrediënten. En juist die eenvoud maakt hem zo onweerstaanbaar lekker.

Waar hij vroeger vooral in Zuid-Duitse wijnstreken werd gegeten, zien we hem nu steeds vaker op Nederlandse borrelplanken en menukaarten. Een perfecte kruising tussen pizza en hartige taart, maar dan nét even lichter.
Het geheim van de bodem
Een goede klassieke flammkuchen begint bij de bodem. Gelukkig is er tegenwoordig, zelfs in de supermarkt, echt goede kant-en-klaar flammkuchendeeg verkrijgbaar. Ideaal als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten. En echt, dat deeg is verrassend goed. Toch is het ook helemaal niet ingewikkeld om zelf te maken hoor.
Doe dan 450 g bloem in de kom van de keukenmachine (bekijk hier welke wij in de keuken gebruiken) samen met 1 zakje gist van 7 g, 4 el olijfolie, 2 tl zout en 250 ml handwarm water. Laat de machine 10 minuten kneden tot een bol en laat het deeg vervolgens minstens 45 minuten afgedekt rijzen. Nu heb je de basis voor twee grote platen. Het fijne is dat de bodem dun wordt uitgerold, waardoor hij in de oven heerlijk krokant bakt. Precies zoals hij hoort te zijn.
Slechts drie ingrediënten
Wat wij zo mooi vinden aan de klassieke variant, is dat je met drie eenvoudige ingrediënten een complete smaakbeleving creëert. Crème fraîche zorgt voor romigheid, spekjes brengen een hartige bite en rode ui geeft wat pit en frisheid. Meer heeft een traditionele flammkuchen dus echt niet nodig.

Wanneer de flammkuchen uit de oven komt snijd je hem in grove stukken en serveer je hem direct, want dit gerecht wil je warm en knapperig eten. Het is de ultieme borrelhap, maar ook een perfecte lichte maaltijd met een frisse salade erbij.
Variaties om mee te spelen
Hoewel de klassieke versie onovertroffen blijft, is het ook leuk om te experimenteren met andere toppings. Denk aan geitenkaas met honing, ham met feta of zelfs een vegetarische variant met courgette en paprika. Flammkuchen is veelzijdig en past zich moeiteloos aan jouw smaak of het seizoen aan.

Toch komen wij steeds weer terug bij de klassieker. Misschien omdat hij zo puur is. Misschien ook omdat hij ons doet denken aan een gezellige avond met vrienden en een goed glas wijn. Eén ding is zeker: flammkuchen is een gerecht dat nooit gaat vervelen.

16 reacties
Hallo Tim & Erik,
Mag ik vragen welke soort bloem jullie gebruikt hebben voor de flammkuchen?
Alvast bedankt voor de hulp!
Gr,
Vanessa
Hoi Vanessa, wij hebben de gewone patent tarwe bloem van de supermarkt gebruikt! Graag gedaan en veel bakplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie
Hoi Annemarie, stom hebben we over het hoofd gezien! We hebben het ertussen gezet 🙂
Hallo Tim en Erik,
Ik heb wel honderden recepten van jullie gemaakt, en echt alles was heerlijk.
Nu heb ik sinds kort een Kamado en wil dit gerecht erop gaan maken, kan dat?
Ik ben zo aan jullie recepten gewend dat ik niet kan wennen aan de websites van de BBQ koks!
Wat leuk om te horen Edith! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Als je een pizzasteen voor de bbq hebt, dan kan deze prima op de kamado. Geniet ervan!
Hoi, is dit recept voor een here lucht oven, of voor een electrische?
Groet,
Eef
Kan beide Eef! Wellicht moet de temperatuur van de elektrische wat hoger. Wij gebruikten een hetelucht oven en dan is 210 graden voldoende. Succes! 🙂
ik heb jullie Chineese tomaten soep gemaakt.
Die was heerlijk.
voor herhaling vatbaar.