Home <30 minutenKlassieke flammkuchen

Klassieke flammkuchen

met crème fraîche, rode ui, en spekjes!

door SmaakMenutie
Klassieke flammkuchen

Een Duitse klassieker

De Duitse flammkuchen verovert steeds meer harten in Nederland. En eerlijk gezegd begrijpen wij dat maar al te goed.

Het is een gerecht dat hartstikke simpel is, maar altijd indruk maakt. Flammkuchen, ook wel tarte flambée genoemd in de Elzas (het grensgebied tussen Duitsland en Frankrijk), heeft een knapperige dunne bodem die wordt belegd met slechts een paar ingrediënten. En juist die eenvoud maakt hem zo onweerstaanbaar lekker.

Flammkuchen recept

Waar hij vroeger vooral in Zuid-Duitse wijnstreken werd gegeten, zien we hem nu steeds vaker op Nederlandse borrelplanken en menukaarten. Een perfecte kruising tussen pizza en hartige taart, maar dan nét even lichter.

Het geheim van de bodem

Een goede klassieke flammkuchen begint bij de bodem. Gelukkig is er tegenwoordig, zelfs in de supermarkt, echt goede kant-en-klaar flammkuchendeeg verkrijgbaar. Ideaal als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten. En echt, dat deeg is verrassend goed. Toch is het ook helemaal niet ingewikkeld om zelf te maken hoor.

Doe dan 450 g bloem in de kom van de keukenmachine (bekijk hier welke wij in de keuken gebruiken) samen met 1 zakje gist van 7 g, 4 el olijfolie, 2 tl zout en 250 ml handwarm water. Laat de machine 10 minuten kneden tot een bol en laat het deeg vervolgens minstens 45 minuten afgedekt rijzen. Nu heb je de basis voor twee grote platen. Het fijne is dat de bodem dun wordt uitgerold, waardoor hij in de oven heerlijk krokant bakt. Precies zoals hij hoort te zijn.

Slechts drie ingrediënten

Wat wij zo mooi vinden aan de klassieke variant, is dat je met drie eenvoudige ingrediënten een complete smaakbeleving creëert. Crème fraîche zorgt voor romigheid, spekjes brengen een hartige bite en rode ui geeft wat pit en frisheid. Meer heeft een traditionele flammkuchen dus echt niet nodig.

Flammkuchen maken

Wanneer de flammkuchen uit de oven komt snijd je hem in grove stukken en serveer je hem direct, want dit gerecht wil je warm en knapperig eten. Het is de ultieme borrelhap, maar ook een perfecte lichte maaltijd met een frisse salade erbij.

Variaties om mee te spelen

Hoewel de klassieke versie onovertroffen blijft, is het ook leuk om te experimenteren met andere toppings. Denk aan geitenkaas met honing, ham met feta of zelfs een vegetarische variant met courgette en paprika. Flammkuchen is veelzijdig en past zich moeiteloos aan jouw smaak of het seizoen aan.

Flammkuchen

Toch komen wij steeds weer terug bij de klassieker. Misschien omdat hij zo puur is. Misschien ook omdat hij ons doet denken aan een gezellige avond met vrienden en een goed glas wijn. Eén ding is zeker: flammkuchen is een gerecht dat nooit gaat vervelen.

Klassieke flammkuchen

Klassieke flammkuchen

Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 34 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g spekreepjes
  • 125 g crème fraîche
  • 1 rode ui
  • 1 rol vers flammkuchendeeg
  • Zwarte peper

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200-220 graden.
  • Rol het verse flammkuchen deeg uit op een bakplaat en bestrijk riant met crème fraîche. Je kan met deze hoeveelheid ingrediënten overigens 2 (kleine) flammkuchen maken.
  • Snijd 1 (kleine) rode ui in smalle halve ringen en verdeel over het deeg. Verdeel ook ongeveer de helft van de 125 g spekreepjes over het geheel.
  • Bestrooi met een flinke draai van de pepermolen met zwarte peper.
  • Plaats de flammkuchen in het midden van de voorverwarmde oven en laat hem in circa 12-15 minuten mooi bruin en krokant worden.

Klassieke flammkuchen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

16 reacties

Vanessa Vallé 14 december 2018 - 13:38

Hallo Tim & Erik,

Mag ik vragen welke soort bloem jullie gebruikt hebben voor de flammkuchen?
Alvast bedankt voor de hulp!

Gr,
Vanessa

Reply
SmaakMenutie 15 december 2018 - 16:11

Hoi Vanessa, wij hebben de gewone patent tarwe bloem van de supermarkt gebruikt! Graag gedaan en veel bakplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2020 - 11:21

Hoi Annemarie, stom hebben we over het hoofd gezien! We hebben het ertussen gezet 🙂

Reply
Edith Keus 18 januari 2022 - 16:34

Hallo Tim en Erik,
Ik heb wel honderden recepten van jullie gemaakt, en echt alles was heerlijk.
Nu heb ik sinds kort een Kamado en wil dit gerecht erop gaan maken, kan dat?
Ik ben zo aan jullie recepten gewend dat ik niet kan wennen aan de websites van de BBQ koks!

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2022 - 08:32

Wat leuk om te horen Edith! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Als je een pizzasteen voor de bbq hebt, dan kan deze prima op de kamado. Geniet ervan!

Reply
Eefrie 18 februari 2022 - 15:26

Hoi, is dit recept voor een here lucht oven, of voor een electrische?

Groet,
Eef

Reply
SmaakMenutie 21 februari 2022 - 10:21

Kan beide Eef! Wellicht moet de temperatuur van de elektrische wat hoger. Wij gebruikten een hetelucht oven en dan is 210 graden voldoende. Succes! 🙂

Reply
marga 29 januari 2023 - 22:47

ik heb jullie Chineese tomaten soep gemaakt.
Die was heerlijk.
voor herhaling vatbaar.

Reply
1 2

Reacties