Een Italiaanse klassieker
Waarschijnlijk ken je dit ‘wereldgerecht’ wel van de bekende pakjes uit de supermarkt. De supermarktversie is een pastagerecht met een kruidige champignonroomsaus, kip en cherrytomaatjes.
Vast ook lekker, maar vandaag maken we de échte kip Romana, oftewel pollo alla Romana, zoals de Italianen het noemen. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Lazio – waar ook Rome ligt – en staat bekend om zijn rijke smaak en tegelijkertijd eenvoudige bereiding.
Wat is kip Romana?
Pollo alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht waarin malse kip wordt gesudderd met paprika’s, tomaten, prosciutto en witte wijn. De Italianen maken dit gerecht vaak een dag van tevoren, zodat de smaken nog beter kunnen intrekken. Soms wordt het zelfs bereid met vers getrokken kippenbouillon voor een extra krachtige smaak. De klassieke bereiding vraagt dus best wat tijd, daarom maken wij vandaag een net iets sneller en makkelijker variant. Uiteraard zonder in te leveren op smaak!
“De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden“
Ingrediënten en smaakmakers
De kracht van kip Romana zit in de combinatie van eenvoudige, maar kwalitatieve ingrediënten. De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden. Voor de basis van de saus gebruiken we tomatenblokjes, oregano, tijm en laurierblaadjes, die samen zorgen voor een heerlijk geurige en kruidige saus. De paprika’s geven een lichte zoetheid en een mooie kleur aan het gerecht.
Stap-voor-stap bereiding
We beginnen met het aanbraden van de kip in een ruime pan, zodat deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Vervolgens voegen we de reepjes paprika toe samen met de fijngesneden prosciutto. Daarna gaat er een blik tomatenblokjes bij, samen met een snuf oregano en tijm voor die typische Italiaanse smaak. We blussen het geheel af met 100 ml witte wijn (een klein glaasje) en voegen 100 ml water toe, samen met een half kippenbouillon blokje en twee blaadjes laurier. Dit laten we rustig sudderen totdat de kip botermals is en de saus mooi is ingedikt.
Serveertips
In Italië wordt kip Romana traditioneel gegeten met vers stokbrood en olijfjes, zodat je het brood heerlijk in de saus kunt dippen. Wij serveren het vandaag met pasta, en kiezen voor schelpjespasta (pipe rigate), die de saus perfect vasthoudt. Maar ook penne, spaghetti of tagliatelle passen hier uitstekend bij. Serveer met een frisse salade en een glas witte wijn voor een authentieke Italiaanse ervaring. Buon appetito!
53 reacties
Vanavond heerlijk kip Romano gegeten!!
Deze blijft er in, heerlijk!!
Deze zojuist gegeten en echt heerlijk!! Echt een blijvertje. Voor een beetje pit wat gehakte jalopenopepers toegevoegd.
Wij hebben het met rijst, kroepoek en zoetzure komkommer gegeten.
Fijn dat het recept in de smaak viel Linda! En goed idee die pepertjes voor wat extra pit 🙂
Zou dit ook lekker zijn met van die vegetarische kipstukjes?
Met kip vind ik het heerlijk maar dat kan ik mijn vega vrienden niet voorzetten😄
Oeh nooit geprobeerd Ineke, maar je zou het wellicht eens kunnen proberen. Vegetarische kipstukjes worden wel steeds beter 🙂
Heerlijk gerecht. Makkelijk klaar te maken. Heb genoten 👌
Fijn Dennis, leuk te horen! 🙂
Vanavond dit gegeten, was echt heerlijk. Lekker met spaghetti.
Ik ben helemaal fan van jullie, al zoveel lekkere recepten van jullie gemaakt.
Als er een fanclub was werd ik lid…….😉
Groetjes,
Judy
Haha die is er (nog) niet! 😉 Fijn dat je ervan genoten hebt Judy
Heerlijke gerechten staan er op jullie site. Wij eten alleen geen rund- en varkensvlees. Wat is een goed alternatief voor de prosciutto die wel die smaakt benadert.
Dankjewel voor het compliment Isabelle! Het is wel vrij specifiek de smaak, dus moeilijk te vervangen. Heb je al eens gedacht aan de vegetarische variant? Zelf hebben we dat nooit geprobeerd, maar wellicht is het net zo lekker!