Home Hoofdgerechten Kip Romana

Kip Romana

met paprika’s, tomaten, prosciutto en witte wijn

door SmaakMenutie
Kip Romana

Een Italiaanse klassieker

Waarschijnlijk ken je dit ‘wereldgerecht’ wel van de bekende pakjes uit de supermarkt. De supermarktversie is een pastagerecht met een kruidige champignonroomsaus, kip en cherrytomaatjes.

Vast ook lekker, maar vandaag maken we de échte kip Romana, oftewel pollo alla Romana, zoals de Italianen het noemen. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Lazio – waar ook Rome ligt – en staat bekend om zijn rijke smaak en tegelijkertijd eenvoudige bereiding.

Kip Romana recept

Wat is kip Romana?

Pollo alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht waarin malse kip wordt gesudderd met paprika’s, tomaten, prosciutto en witte wijn. De Italianen maken dit gerecht vaak een dag van tevoren, zodat de smaken nog beter kunnen intrekken. Soms wordt het zelfs bereid met vers getrokken kippenbouillon voor een extra krachtige smaak. De klassieke bereiding vraagt dus best wat tijd, daarom maken wij vandaag een net iets sneller en makkelijker variant. Uiteraard zonder in te leveren op smaak!

“De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden

Ingrediënten en smaakmakers

De kracht van kip Romana zit in de combinatie van eenvoudige, maar kwalitatieve ingrediënten. De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden. Voor de basis van de saus gebruiken we tomatenblokjes, oregano, tijm en laurierblaadjes, die samen zorgen voor een heerlijk geurige en kruidige saus. De paprika’s geven een lichte zoetheid en een mooie kleur aan het gerecht.

Kip Romana ingrediënten

Stap-voor-stap bereiding

We beginnen met het aanbraden van de kip in een ruime pan, zodat deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Vervolgens voegen we de reepjes paprika toe samen met de fijngesneden prosciutto. Daarna gaat er een blik tomatenblokjes bij, samen met een snuf oregano en tijm voor die typische Italiaanse smaak. We blussen het geheel af met 100 ml witte wijn (een klein glaasje) en voegen 100 ml water toe, samen met een half kippenbouillon blokje en twee blaadjes laurier. Dit laten we rustig sudderen totdat de kip botermals is en de saus mooi is ingedikt.

Serveertips

In Italië wordt kip Romana traditioneel gegeten met vers stokbrood en olijfjes, zodat je het brood heerlijk in de saus kunt dippen. Wij serveren het vandaag met pasta, en kiezen voor schelpjespasta (pipe rigate), die de saus perfect vasthoudt. Maar ook penne, spaghetti of tagliatelle passen hier uitstekend bij. Serveer met een frisse salade en een glas witte wijn voor een authentieke Italiaanse ervaring. Buon appetito!

Pollo alla Romana
Kip Romana

Kip Romana

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 142 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipdijfilet
  • 400 g tomatenblokjes
  • 200 g pasta naar keuze
  • 80 g prosciutto
  • 100 ml witte wijn
  • 3 paprika's (geel en/of rood)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 2 el kappertjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Verse peterselie
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd 450-500 g kipdijfilet (of kipfilet) in hapklare stukken en bestrooi met zout en peper.
  • Bak de stukjes kip in een scheutje olijfolie rondom bruin in 7-10 minuutjes. De kip hoeft nog niet door- en door gaar te zijn. Haal uit de pan en zet even (afgedekt) apart.
  • Snijd ondertussen 2 of 3 paprika’s in reepjes of blokjes en snijd eveneens 80 g prosciutto (rol de plakjes op en snijd reepjes). Hak ook alvast 2 tenen knoflook fijn.
  • Doe de paprikareepjes in de pan samen met de prosciutto en bak al omscheppend ongeveer 5 minuten, totdat de prosciutto licht crispy is. Voeg ook de knoflook toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg nu 1 blik tomatenblokjes (400 g) toe samen met 1 tl gedroogde oregano en 1 tl gedroogde tijm. Roer alles even goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens 100 ml witte wijn toe samen met 100 ml heet water en een 1/2 verkruimeld kip bouillonblokje. Breng tegen de kook aan en voeg de kip weer toe aan de pan. Voeg ook 2 blaadjes laurier toe.
  • Laat op matig vuur 20-25 minuten pruttelen met het deksel schuin op de pan. De laatste 10 minuten van de pan zodat de saus kan indikken.
  • Serveer met een pasta naar keuze, verse kappertjes, peterselie en eventueel Parmezaanse kaas.

Kip Romana

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

53 reacties

john 21 december 2020 - 20:09

neem appelsap in plaats van wijn

Reply
Kim 6 augustus 2020 - 08:29

Heerlijk gerecht en al vaak gemaakt! Wat voor groente zou hier nog meer lekker bij zijn??

Reply
SmaakMenutie 6 augustus 2020 - 10:36

Leuk om te horen dat ons recept in de smaak valt Kim! Wat dacht je bijvoorbeeld van een andere harde groente als courgette? 🙂

Reply
Anja 28 juli 2020 - 18:32

Héérlijk gerecht! Voor onze smaak de kappertjes weggelaten en de ongekookte pasta in de saus 20 minuten mee laten pruttelen zodat de saus ook echt in de pasta trekt, deze gaan we vaker eten!

Reply
SmaakMenutie 29 juli 2020 - 10:02

Slim Anja! Fijn dat ons recept gesmaakt heeft 🙂

Reply
Annie Laumen 15 juli 2020 - 20:03

Mannen het viel in de smaak.Zoonlief vond het ? heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 16 juli 2020 - 10:54

Super!! 🙂

Reply
Annie Laumen 13 juli 2020 - 13:49

Dit staat vanavond op het menu.Ben benieuwd hoe het smaakt.Jongste zoon komt eten en pasta gaat er altijd wel in.

Reply
SmaakMenutie 14 juli 2020 - 11:08

Wat lekker Annie! Wij hopen dat het in de smaak viel (ook bij zoonlief)! 🙂

Reply
1 2 3 4 5