Een Italiaanse klassieker
Waarschijnlijk ken je dit ‘wereldgerecht’ wel van de bekende pakjes uit de supermarkt. De supermarktversie is een pastagerecht met een kruidige champignonroomsaus, kip en cherrytomaatjes.
Vast ook lekker, maar vandaag maken we de échte kip Romana, oftewel pollo alla Romana, zoals de Italianen het noemen. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Lazio – waar ook Rome ligt – en staat bekend om zijn rijke smaak en tegelijkertijd eenvoudige bereiding.
Wat is kip Romana?
Pollo alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht waarin malse kip wordt gesudderd met paprika’s, tomaten, prosciutto en witte wijn. De Italianen maken dit gerecht vaak een dag van tevoren, zodat de smaken nog beter kunnen intrekken. Soms wordt het zelfs bereid met vers getrokken kippenbouillon voor een extra krachtige smaak. De klassieke bereiding vraagt dus best wat tijd, daarom maken wij vandaag een net iets sneller en makkelijker variant. Uiteraard zonder in te leveren op smaak!
“De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden“
Ingrediënten en smaakmakers
De kracht van kip Romana zit in de combinatie van eenvoudige, maar kwalitatieve ingrediënten. De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden. Voor de basis van de saus gebruiken we tomatenblokjes, oregano, tijm en laurierblaadjes, die samen zorgen voor een heerlijk geurige en kruidige saus. De paprika’s geven een lichte zoetheid en een mooie kleur aan het gerecht.
Stap-voor-stap bereiding
We beginnen met het aanbraden van de kip in een ruime pan, zodat deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Vervolgens voegen we de reepjes paprika toe samen met de fijngesneden prosciutto. Daarna gaat er een blik tomatenblokjes bij, samen met een snuf oregano en tijm voor die typische Italiaanse smaak. We blussen het geheel af met 100 ml witte wijn (een klein glaasje) en voegen 100 ml water toe, samen met een half kippenbouillon blokje en twee blaadjes laurier. Dit laten we rustig sudderen totdat de kip botermals is en de saus mooi is ingedikt.
Serveertips
In Italië wordt kip Romana traditioneel gegeten met vers stokbrood en olijfjes, zodat je het brood heerlijk in de saus kunt dippen. Wij serveren het vandaag met pasta, en kiezen voor schelpjespasta (pipe rigate), die de saus perfect vasthoudt. Maar ook penne, spaghetti of tagliatelle passen hier uitstekend bij. Serveer met een frisse salade en een glas witte wijn voor een authentieke Italiaanse ervaring. Buon appetito!
53 reacties
neem appelsap in plaats van wijn
Heerlijk gerecht en al vaak gemaakt! Wat voor groente zou hier nog meer lekker bij zijn??
Leuk om te horen dat ons recept in de smaak valt Kim! Wat dacht je bijvoorbeeld van een andere harde groente als courgette? 🙂
Héérlijk gerecht! Voor onze smaak de kappertjes weggelaten en de ongekookte pasta in de saus 20 minuten mee laten pruttelen zodat de saus ook echt in de pasta trekt, deze gaan we vaker eten!
Slim Anja! Fijn dat ons recept gesmaakt heeft 🙂
Mannen het viel in de smaak.Zoonlief vond het ? heerlijk.
Super!! 🙂
Dit staat vanavond op het menu.Ben benieuwd hoe het smaakt.Jongste zoon komt eten en pasta gaat er altijd wel in.
Wat lekker Annie! Wij hopen dat het in de smaak viel (ook bij zoonlief)! 🙂