Home Hoofdgerechten Kip Romana

Kip Romana

met paprika’s, tomaten, prosciutto en witte wijn

door SmaakMenutie
Kip Romana

Een Italiaanse klassieker

Waarschijnlijk ken je dit ‘wereldgerecht’ wel van de bekende pakjes uit de supermarkt. De supermarktversie is een pastagerecht met een kruidige champignonroomsaus, kip en cherrytomaatjes.

Vast ook lekker, maar vandaag maken we de échte kip Romana, oftewel pollo alla Romana, zoals de Italianen het noemen. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Lazio – waar ook Rome ligt – en staat bekend om zijn rijke smaak en tegelijkertijd eenvoudige bereiding.

Kip Romana recept

Wat is kip Romana?

Pollo alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht waarin malse kip wordt gesudderd met paprika’s, tomaten, prosciutto en witte wijn. De Italianen maken dit gerecht vaak een dag van tevoren, zodat de smaken nog beter kunnen intrekken. Soms wordt het zelfs bereid met vers getrokken kippenbouillon voor een extra krachtige smaak. De klassieke bereiding vraagt dus best wat tijd, daarom maken wij vandaag een net iets sneller en makkelijker variant. Uiteraard zonder in te leveren op smaak!

“De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden

Ingrediënten en smaakmakers

De kracht van kip Romana zit in de combinatie van eenvoudige, maar kwalitatieve ingrediënten. De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden. Voor de basis van de saus gebruiken we tomatenblokjes, oregano, tijm en laurierblaadjes, die samen zorgen voor een heerlijk geurige en kruidige saus. De paprika’s geven een lichte zoetheid en een mooie kleur aan het gerecht.

Kip Romana ingrediënten

Stap-voor-stap bereiding

We beginnen met het aanbraden van de kip in een ruime pan, zodat deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Vervolgens voegen we de reepjes paprika toe samen met de fijngesneden prosciutto. Daarna gaat er een blik tomatenblokjes bij, samen met een snuf oregano en tijm voor die typische Italiaanse smaak. We blussen het geheel af met 100 ml witte wijn (een klein glaasje) en voegen 100 ml water toe, samen met een half kippenbouillon blokje en twee blaadjes laurier. Dit laten we rustig sudderen totdat de kip botermals is en de saus mooi is ingedikt.

Serveertips

In Italië wordt kip Romana traditioneel gegeten met vers stokbrood en olijfjes, zodat je het brood heerlijk in de saus kunt dippen. Wij serveren het vandaag met pasta, en kiezen voor schelpjespasta (pipe rigate), die de saus perfect vasthoudt. Maar ook penne, spaghetti of tagliatelle passen hier uitstekend bij. Serveer met een frisse salade en een glas witte wijn voor een authentieke Italiaanse ervaring. Buon appetito!

Pollo alla Romana
Kip Romana

Kip Romana

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 142 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipdijfilet
  • 400 g tomatenblokjes
  • 200 g pasta naar keuze
  • 80 g prosciutto
  • 100 ml witte wijn
  • 3 paprika's (geel en/of rood)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 2 el kappertjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Verse peterselie
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd 450-500 g kipdijfilet (of kipfilet) in hapklare stukken en bestrooi met zout en peper.
  • Bak de stukjes kip in een scheutje olijfolie rondom bruin in 7-10 minuutjes. De kip hoeft nog niet door- en door gaar te zijn. Haal uit de pan en zet even (afgedekt) apart.
  • Snijd ondertussen 2 of 3 paprika’s in reepjes of blokjes en snijd eveneens 80 g prosciutto (rol de plakjes op en snijd reepjes). Hak ook alvast 2 tenen knoflook fijn.
  • Doe de paprikareepjes in de pan samen met de prosciutto en bak al omscheppend ongeveer 5 minuten, totdat de prosciutto licht crispy is. Voeg ook de knoflook toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg nu 1 blik tomatenblokjes (400 g) toe samen met 1 tl gedroogde oregano en 1 tl gedroogde tijm. Roer alles even goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens 100 ml witte wijn toe samen met 100 ml heet water en een 1/2 verkruimeld kip bouillonblokje. Breng tegen de kook aan en voeg de kip weer toe aan de pan. Voeg ook 2 blaadjes laurier toe.
  • Laat op matig vuur 20-25 minuten pruttelen met het deksel schuin op de pan. De laatste 10 minuten van de pan zodat de saus kan indikken.
  • Serveer met een pasta naar keuze, verse kappertjes, peterselie en eventueel Parmezaanse kaas.

Kip Romana

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

53 reacties

Anita 9 maart 2020 - 18:21

Superlekker!!!!???

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2020 - 11:06

Fijn Anita! 😀

Reply
Nico Berkhout 5 maart 2020 - 18:08

We hebben hiervan gesmuld. Heerlijk. Dit gerecht is voor ons ’n blijvertje.

Reply
SmaakMenutie 6 maart 2020 - 11:06

Leuk om te horen Nico, fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
SmaakMenutie 4 maart 2020 - 15:53

Scherp!

Reply
Marcel 8 maart 2020 - 17:14

En in de categorie kleine foutjes: het toevoegen van de knoflook aan het gerecht ontbreekt 🙂

Reply
SmaakMenutie 9 maart 2020 - 11:01

Haha ook al zo scherp, heel goed! Ik heb het toegevoegd, thanks!

Reply
Carmen 4 maart 2020 - 07:47

Leuke recepten divers en makkelijk omschreven

Reply
SmaakMenutie 4 maart 2020 - 14:08

Thanks!

Reply
Ria 8 maart 2021 - 00:18

Weer heerlijk gegeten, ik heb jaren koolhydraatarm gegeten, en was mijn plezier in eten koken helemaal kwijt. Nu eet ik weer normaal en met jullie gerechten is het weer een feestje om eten te koken.

Reply
SmaakMenutie 8 maart 2021 - 09:57

Nou, wat leuk Ria! Fijn dat je mede door onze recepten je plezier in koken weer terug hebt 🙂

Reply
Hermanda 3 maart 2020 - 13:40

Dit is een heerlijk gerecht!!

Reply
SmaakMenutie 4 maart 2020 - 14:07

Leuk om te horen Hermanda!

Reply
1 2 3 5