Home Erik's Asia Kip pilav

Kip pilav

met perzik

door SmaakMenutie
Kip pilav

Kleurrijke roerbak

Toegegeven, als je de naam ‘kip pilav met perzik’ leest, denk je misschien aan een kruidig rijstgerecht uit het Midden-Oosten, Perzië of India waarbij je uren geduld moet hebben.

Daar staat pilav – of pilaf – namelijk bekend als een rijstgerecht waarbij de rijst eerst wordt gebakken of gefruit en daarna langzaam gaargestoofd in bouillon. Een beetje zoals risotto, maar dan met andere kruiden.

Toch bedoelen wij hier iets totaal anders als we het over ‘kip pilav’ hebben. Geen stoofrijst met een rijke kruidensmaak, maar eerder een kleurrijke roerbak van kipfilet, groenten en… perzik.

Lekkerste pilav recept

Een vleugje jeugdsentiment

Waarom noemen we het dan tóch kip pilav? De schuldige is waarschijnlijk een bekende producent van wereldgerechten, die het gerecht ooit op de kaart zette met die naam. En eerlijk is eerlijk, het is ook een gerecht dat voor velen het begin van hun ‘culinaire carrière’ markeerde. Zo ook voor ons.

Kip pilav recept

Een jaar of twintig geleden stond ik voor het eerst zelf in de keuken dit gerecht – kip met paprika, courgette en perzik – te maken en het voelde als een waar meesterwerk. Geen ingewikkelde technieken, gewoon snijden, bakken, kruiden en serveren met rijst. Hartstikke trots op dit zelfgemaakte ‘wereldgerecht’.

De eenvoud van onze versie

Onze versie van kip pilav blijft trouw aan die herinnering. Geen lange lijst aan specerijen of ingewikkelde bereidingen, maar een snelle, smaakvolle maaltijd die je in een halfuurtje op tafel hebt. De zoete perzik combineert super goed met de kip en verse groenten.

“Geen lange lijst aan specerijen of ingewikkelde bereidingen, maar een snelle, smaakvolle maaltijd die je in een halfuurtje op tafel hebt”

En al is het dus geen ‘echte’ pilav, het heeft wel iets weg van de Turkse keuken, waar fruit zoals abrikozen of rozijnen niet zelden een plek krijgen in warme gerechten. Sterker nog, in de Ottomaanse keuken kom je geregeld een variant tegen die ‘sade pilaf’ wordt genoemd, waarbij rijst met gedroogd fruit wordt geserveerd. Zo zijn we er tóch nog een beetje dichtbij.

Durf te variëren

Hoewel perzik in siroop de klassieker is – lekker makkelijk uit blik – kun je dit gerecht heel goed aanpassen naar eigen smaak. Probeer eens abrikozen, zoals ze in Turkije doen, of voeg een handje rozijnen toe voor een extra zoetje. Geen fan van courgette? Vervang deze dan door bijvoorbeeld sperziebonen of broccoli.

Kip met perzik

Ook lekker, een snufje kaneel of een klein beetje komijn voor een subtiele kruidige ondertoon. De basis is flexibel en dat maakt dit gerecht juist zo geliefd. Het past zich moeiteloos aan, aan wat je in huis hebt – of waar je op dat moment zin in hebt.

Serveren met een frisse touch

Serveer de kip pilav met witte rijst – liefst basmatirijst – en strooi er vlak voor het opdienen wat fijngehakte platte peterselie overheen. Die frisse kruidigheid zorgt voor een mooi contrast met het zoete van de perzik. Wil je het nog wat frisser maken? Een lepel Griekse yoghurt met wat citroenrasp ernaast doet wonderen.

Kip pilaf

En voor wie er nog een completere maaltijd van wil maken: een eenvoudige salade met komkommer en rode ui is een lekkere aanvulling. Zo staat er binnen de kortste keren een kleurrijk, smaakvol bord op tafel, dat misschien weinig te maken heeft met échte pilav – maar des te meer met wat gewoon lekker is!

Kip pilav

Kip pilav met perzik

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 121 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kipdijfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 blik perziken (420 g)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl sambal oelek
  • Verse peterselie
  • Witte rijst
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd circa 350-400 g kipdijfilet of kipfilet in hapklare stukjes. Bestrooi rondom met zout en bak op middelhoog vuur in een scheutje olijfolie rondom bruin.
  • Snipper ondertussen 2 sjalotten en snijd 2-3 tenen knoflook fijn. Snijd ook alvast 2 paprika's in blokjes en 1 kleine courgette in halve maantjes.
  • Voeg de knoflook en sjalot toe aan de kip en bak al omscheppend 2-3 minuten mee. Voeg vervolgens de gesneden paprika en courgette toe en bak deze even 5 minuten mee op middelhoog of matig vuur.
  • Voeg nu 1 flinke el tomatenpuree toe en bak deze kort even mee. Voeg tevens 1 tl sambal oelek en 3-4 el ketjap manis toe. Schep alles goed door elkaar en bak even mee.
  • Schenk nu 250-300 ml warm water bij het geheel samen met 1 verkruimeld kippenbouillon blokje. Laat zo'n 15-20 minuten pruttelen zonder deksel op de pan. Roer af en toe even door elkaar. Het is de bedoeling dat het vocht slinkt.
  • Snijd de perziken in stukken en voeg deze de laatste 5 minuten toe. Verwarm nog even mee en serveer direct met witte rijst en peterselie.

Kip pilav

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

25 reacties

Vivienne 13 maart 2024 - 01:26

Ik heb hem gemaakt en ipv perziken er gewelde abrikozen in gedaan, het is hier goed in de smaak gevallen en komt zeker vaker op het menu bij ons 🥰

Reply
Carel 2 mei 2024 - 18:09

Een prima recept. Als je de boullion toedient, doe ik ook de rijst erbij in de verhouding 1 rijst op 3 boullion. Gaat prima!

Reply
Jeannette 17 juli 2025 - 14:43

Beste Mannen, wat hebben we genoten van Kip Pilav met perzik! Een heerlijk recept. Vanavond gaan we weer genieten van de Indische gehaktballetjes dat is ook smullen.
Groetjes Jeannette

Reply
1 2 3