Wereldgerecht
Toegegeven, dit gerecht heet weliswaar kip pilav. Maar er is eigenlijk weinig ‘pilavs’ aan. Pilav (of pilaf) is namelijk een gerecht uit het Midden-Oosten, Perzië en India en is gefruite of gebakken rijst die in bouillon wordt gaar gesmoord. Zie het maar als een variant op de Italiaanse risotto. Waarom wij het dan toch pilav noemen? Omdat een bekende producent van onder meer ‘wereldgerechten‘ ons jaren geleden heeft doen geloven dat kip pilav een kipgerecht is met paprika en courgette. En laat dat nu net een van de eerste ‘culinaire hoogstandjes’ zijn geweest die ik zélf maakte, een jaar of 15 terug.
Goed, kip pilav is dus eigenlijk heel wat anders. Maar voor de herkenbaarheid noemen wij het dus gewoon ook kip pilav. De échte pilav maken we de volgende keer wel. Onze variant is bovendien lekker makkelijk. Je kan overigens in plaats van de bekende perziken ook eens kiezen voor abrikozen. Dat doen ze namelijk in de Ottomaanse (Turkse) keuken ook, daar noemen ze het ‘sade pilaf’. Komt het toch nog een beetje in de buurt van hoe het ooit bedacht is. Aan de slag!
24 reacties
Hoi mannen,
Ik doe altijd het vocht van de perziken erbij. Ook erg lekker!
Bedankt voor de goede tip Sanneke!
Dit voor vanavond gemaakt.De perzik voeg vanavond pas toe.Heel benieuwd hoe het smaakt.
Leuk om te horen dat je de pilav gemaakt hebt! Viel het in de smaak?
Ik vond het lekker manlief niet zo.
Ah wat jammer! Houden we ’t er maar op dat smaken verschillen 🙂
Was heerlijk
Leuk om te horen Rina! Fijn dat onze kip pilav in de smaak viel 🙂
Hallo, mijn gezin vond het heerlijk! Zelfs mijn dochter die rijst gerechten normaal gesproken niet zo lekker vind, at haar bord leeg en vroeg om meer! Bedankt voor het recept!
Een mooier compliment kunnen we niet krijgen, dankjewel! Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂
Een heerlijk recept. Deze gaan we vaker maken.
Leuk Sandra! 🙂
Ik heb een vlees gerecht gemaakt maar de saus is erg scherp hoe krijg ik dat minder.
Welk vleesgerecht heb je precies gemaakt?
Het was superlekker! Wij hebben echt van genoten, goede combi tussen zoet, zout en pittig! Bedankt voor deze recept!
Fijn om te horen dat ons recept in de smaak viel Gosia! Leuk 🙂
Smullen was het weer. Ik kook heel vaak van jullie site en iedereen hier stimuleert me om dat te blijven doen! 🤣
Haha heel goed, leuk om te horen! 🙂
Vanavond weer gemaakt. Het was weer genieten. En genoeg voor morgen én een bakje voor de buren 😊 Ook wel wat van het sap vd perziken erbij gedaan. Gewoon omdat mijn moeder dat vroeger al deed bij haar versie van pilav
Ik maakte de pilav omdat mijn man dat erg lekker vindt, ikzelf was niet zo’n fan. Maar deze is heel erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb niks aan het recept veranderd. De boef bourgignon staat op voor morgen!
Heerlijk recept, ook deze is weer een herhaal recept.
Waw.. weet super lekker.
Maak her volgende keer voor mijn gasten
Dacht zelf.. kan ook vega kip erin doen. Je zou het verschil niet proven en je hebt een vega pila
Ik heb hem gemaakt en ipv perziken er gewelde abrikozen in gedaan, het is hier goed in de smaak gevallen en komt zeker vaker op het menu bij ons 🥰
Een prima recept. Als je de boullion toedient, doe ik ook de rijst erbij in de verhouding 1 rijst op 3 boullion. Gaat prima!