Home Erik's Asia Kip pilav

Kip pilav

met perzik

door SmaakMenutie
Kip pilav

Wereldgerecht

Toegegeven, dit gerecht heet weliswaar kip pilav. Maar er is eigenlijk weinig ‘pilavs’ aan. Pilav (of pilaf) is namelijk een gerecht uit het Midden-Oosten, Perzië en India en is gefruite of gebakken rijst die in bouillon wordt gaar gesmoord. Zie het maar als een variant op de Italiaanse risotto. Waarom wij het dan toch pilav noemen? Omdat een bekende producent van onder meer ‘wereldgerechten‘ ons jaren geleden heeft doen geloven dat kip pilav een kipgerecht is met paprika en courgette. En laat dat nu net een van de eerste ‘culinaire hoogstandjes’ zijn geweest die ik zélf maakte, een jaar of 15 terug.

“Zie het maar als een variant op de Italiaanse risotto”

Goed, kip pilav is dus eigenlijk heel wat anders. Maar voor de herkenbaarheid noemen wij het dus gewoon ook kip pilav. De échte pilav maken we de volgende keer wel. Onze variant is bovendien lekker makkelijk. Je kan overigens in plaats van de bekende perziken ook eens kiezen voor abrikozen. Dat doen ze namelijk in de Ottomaanse (Turkse) keuken ook, daar noemen ze het ‘sade pilaf’. Komt het toch nog een beetje in de buurt van hoe het ooit bedacht is. Aan de slag!

Kip pilav

Kip pilav met perzik

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 115 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kipdijfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 blik perziken (420 g)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl sambal oelek
  • Verse peterselie
  • Witte rijst

Zo maak je het

  • Snijd circa 350-400 g kipdijfilet of kipfilet in hapklare stukjes. Bestrooi rondom met zout en bak op middelhoog vuur in een scheutje (olijf)olie rondom bruin.
  • Snipper ondertussen 2 sjalotten en snijd 2-3 tenen knoflook fijn. Snijd ook alvast 2 paprika's in blokjes en 1 kleine courgette in halve maantjes.
  • Voeg de knoflook en sjalot toe aan de kip en bak al omscheppend 2-3 minuten mee. Voeg vervolgens de gesneden paprika en courgette toe en bak deze even 5 minuten mee op middelhoog of matig vuur.
  • Voeg nu 1 flinke el tomatenpuree toe en bak deze kort even mee. Voeg tevens 1 tl sambal oelek en 3-4 el ketjap manis toe. Schep alles goed door elkaar en bak even mee.
  • Schenk nu 250-300 ml warm water bij het geheel samen met 1 verkruimeld kip bouillonblokje. Laat zo'n 15-20 minuten pruttelen zonder deksel op de pan. Roer af en toe even door elkaar. Het is de bedoeling dat het vocht slinkt.
  • Snijd de perziken in stukken en voeg deze de laatste 5 minuten toe. Verwarm nog even mee en serveer direct met witte rijst en peterselie.

Kip pilav recept Kip met perzikKip pilav Kip pilaf Lekkerste pilav recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

24 reacties

Sanneke 19 november 2019 - 06:16

Hoi mannen,

Ik doe altijd het vocht van de perziken erbij. Ook erg lekker!

Reply
SmaakMenutie 20 november 2019 - 11:31

Bedankt voor de goede tip Sanneke!

Reply
Annie Laumen 29 mei 2020 - 11:42

Dit voor vanavond gemaakt.De perzik voeg vanavond pas toe.Heel benieuwd hoe het smaakt.

Reply
SmaakMenutie 29 mei 2020 - 12:24

Leuk om te horen dat je de pilav gemaakt hebt! Viel het in de smaak?

Reply
Annie Laumen 4 juni 2020 - 15:31

Ik vond het lekker manlief niet zo.

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 12:22

Ah wat jammer! Houden we ’t er maar op dat smaken verschillen 🙂

Rina 1 december 2019 - 17:00

Was heerlijk

Reply
SmaakMenutie 2 december 2019 - 12:13

Leuk om te horen Rina! Fijn dat onze kip pilav in de smaak viel 🙂

Reply
Gaby 15 januari 2020 - 17:51

Hallo, mijn gezin vond het heerlijk! Zelfs mijn dochter die rijst gerechten normaal gesproken niet zo lekker vind, at haar bord leeg en vroeg om meer! Bedankt voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 16 januari 2020 - 10:36

Een mooier compliment kunnen we niet krijgen, dankjewel! Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Sandra Meijer 17 maart 2020 - 20:36

Een heerlijk recept. Deze gaan we vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2020 - 10:50

Leuk Sandra! 🙂

Reply
A.de niet 29 maart 2020 - 13:30

Ik heb een vlees gerecht gemaakt maar de saus is erg scherp hoe krijg ik dat minder.

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:52

Welk vleesgerecht heb je precies gemaakt?

Reply
Gosia 10 oktober 2020 - 18:03

Het was superlekker! Wij hebben echt van genoten, goede combi tussen zoet, zout en pittig! Bedankt voor deze recept!

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:19

Fijn om te horen dat ons recept in de smaak viel Gosia! Leuk 🙂

Reply
Nathalie van Woensel 30 januari 2021 - 17:47

Smullen was het weer. Ik kook heel vaak van jullie site en iedereen hier stimuleert me om dat te blijven doen! 🤣

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2021 - 10:33

Haha heel goed, leuk om te horen! 🙂

Reply
Francis 13 september 2021 - 17:27

Vanavond weer gemaakt. Het was weer genieten. En genoeg voor morgen én een bakje voor de buren 😊 Ook wel wat van het sap vd perziken erbij gedaan. Gewoon omdat mijn moeder dat vroeger al deed bij haar versie van pilav

Reply
Birgit 19 november 2022 - 18:11

Ik maakte de pilav omdat mijn man dat erg lekker vindt, ikzelf was niet zo’n fan. Maar deze is heel erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb niks aan het recept veranderd. De boef bourgignon staat op voor morgen!

Reply
Rob 7 december 2022 - 12:24

Heerlijk recept, ook deze is weer een herhaal recept.

Reply
Hanny 31 mei 2023 - 19:18

Waw.. weet super lekker.
Maak her volgende keer voor mijn gasten
Dacht zelf.. kan ook vega kip erin doen. Je zou het verschil niet proven en je hebt een vega pila

Reply
Vivienne 13 maart 2024 - 01:26

Ik heb hem gemaakt en ipv perziken er gewelde abrikozen in gedaan, het is hier goed in de smaak gevallen en komt zeker vaker op het menu bij ons 🥰

Reply
Carel 2 mei 2024 - 18:09

Een prima recept. Als je de boullion toedient, doe ik ook de rijst erbij in de verhouding 1 rijst op 3 boullion. Gaat prima!

Reply