Een gouden duo
Kip en champignons zijn zo’n combinatie die eigenlijk nooit verveelt. Het zachte vlees van de kip en de aardse smaak van champignons vullen elkaar perfect aan.
Voeg daar een romige saus met dille aan toe en je hebt een gerecht dat zowel simper als een tikkie verfijnd voelt. Het is zo’n recept dat je zonder veel moeite op een doordeweekse dag maakt, maar waar je net zo goed gasten mee kunt verrassen.

En wat wij zo fijn vinden aan kip met champignons in romige dillesaus, is dat het niet ingewikkeld is en toch bijzonder smaakt. Een paar basisingrediënten, een scheutje wijn, een beetje bouillon en natuurlijk dille: meer heb je eigenlijk niet nodig.
Een romige saus
De ster van dit gerecht is zonder twijfel de saus. Zodra de kip en champignons hun smaken hebben afgegeven, blussen we het geheel af met witte wijn en een beetje bouillon. Daar gaat zure room bij, die zorgt voor die heerlijke romigheid zonder dat de saus te zwaar wordt. En dan de dille natuurlijk. Die heeft zijn eigen kenmerkende smaak en is precies wat nodig is om de saus in balans te brengen.

Het mooie is dat deze saus echt overal bij past. Denk aan pasta voor een complete maaltijd in Italiaanse sferen. Of kies voor witte rijst, waarbij de romige saus zich perfect om elke korrel wikkelt. En met gebakken aardappeltjes erbij heb je juist weer dat knapperige contrast. Het is zo’n saus die zich makkelijk aanpast en je steeds opnieuw laat twijfelen waar je ’m dit keer bij wilt serveren.
Makkelijk aan te passen
Wat dit recept ook zo handig maakt, is dat je het moeiteloos kunt aanpassen. Geen witte champignons in huis? Dan doen kastanjechampignons het minstens zo goed, met een wat intensere smaak. Liever geen wijn gebruiken? Dan laat je die gewoon weg en voeg je iets extra water toe. En wil je het nog iets romiger maken, dan kan een klein beetje room naast de zure room prima toegevoegd worden.
Overal lekker bij
Of je nu een doordeweekse maaltijd op tafel zet of vrienden over de vloer hebt, kip met champignons in romige dillesaus doet het altijd goed. Het is veelzijdig, je zet het snel op tafel en bovenal ontzettend lekker. En gerechten waarbij je eigenlijk geen keuze hoeft te maken omdat álles erbij past, zijn toch de fijnste?


27 reacties
Ik heb een vraagje over de kip in dillesaus. Jullie gebruiken zure room i.p.v. crème fraiche
Maar ik dacht dat zure room alleen in koude gerechten kan ?
Hoi Dorien, je kan in principe zowel crème fraîche als zure room gebruiken! Groet, Tim- SmaakMenutie
Zou je de kip ook kunnen vervangen door witvis?
Hoi Malou, wij denken het wel maar hebben het zelf niet eerder geprobeerd. Laat je ons weten of het in de smaak viel? 🙂 Groet, Tim- SmaakMenutie
Wij hebben dit gisteren gegeten, heerlijk. Ik heb het met spaghetti gegeten, volgende keer doe ik met rijst. Dit komt zeker vaker op het menu.
Leuk om te horen Ria, fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂
Zooooo, deze is lekker zeg!! we hebben hier gesmuld, natuurlijk iets meer witte wijn erbij, want wijn moet vloeien, maar alweer genoten van jullie recept!! Heerlijk, echt waar!
Leuk om te horen Betty! En ja, same here voor wat betreft de wijn 😉
ik ga ‘m vanavond maken! ik ben erg benieuwd.. 🙂
Lekker Angelique! We hopen dat het in de smaak viel! 🙂
Hmmm heerlijk staat te pruttelen heb gedroogde dille gebruikt was geen verse maar het is heerlijk dankjewel groetjes Dominique
Fijn dat ons recept in de smaak viel Dominique, leuk om te horen! Gedroogde dille is ook prima hoor 🙂