Home <30 minutenKip met champignons in romige dillesaus

Kip met champignons in romige dillesaus

in een half uurtje op tafel!

door SmaakMenutie
Kip met champignons in romige dillesaus

Een gouden duo

Kip en champignons zijn zo’n combinatie die eigenlijk nooit verveelt. Het zachte vlees van de kip en de aardse smaak van champignons vullen elkaar perfect aan.

Voeg daar een romige saus met dille aan toe en je hebt een gerecht dat zowel simper als een tikkie verfijnd voelt. Het is zo’n recept dat je zonder veel moeite op een doordeweekse dag maakt, maar waar je net zo goed gasten mee kunt verrassen.

Kip champignons pasta

En wat wij zo fijn vinden aan kip met champignons in romige dillesaus, is dat het niet ingewikkeld is en toch bijzonder smaakt. Een paar basisingrediënten, een scheutje wijn, een beetje bouillon en natuurlijk dille: meer heb je eigenlijk niet nodig.

Een romige saus

De ster van dit gerecht is zonder twijfel de saus. Zodra de kip en champignons hun smaken hebben afgegeven, blussen we het geheel af met witte wijn en een beetje bouillon. Daar gaat zure room bij, die zorgt voor die heerlijke romigheid zonder dat de saus te zwaar wordt. En dan de dille natuurlijk. Die heeft zijn eigen kenmerkende smaak en is precies wat nodig is om de saus in balans te brengen.

Kip met champignons recept

Het mooie is dat deze saus echt overal bij past. Denk aan pasta voor een complete maaltijd in Italiaanse sferen. Of kies voor witte rijst, waarbij de romige saus zich perfect om elke korrel wikkelt. En met gebakken aardappeltjes erbij heb je juist weer dat knapperige contrast. Het is zo’n saus die zich makkelijk aanpast en je steeds opnieuw laat twijfelen waar je ’m dit keer bij wilt serveren.

Makkelijk aan te passen

Wat dit recept ook zo handig maakt, is dat je het moeiteloos kunt aanpassen. Geen witte champignons in huis? Dan doen kastanjechampignons het minstens zo goed, met een wat intensere smaak. Liever geen wijn gebruiken? Dan laat je die gewoon weg en voeg je iets extra water toe. En wil je het nog iets romiger maken, dan kan een klein beetje room naast de zure room prima toegevoegd worden.

Overal lekker bij

Of je nu een doordeweekse maaltijd op tafel zet of vrienden over de vloer hebt, kip met champignons in romige dillesaus doet het altijd goed. Het is veelzijdig, je zet het snel op tafel en bovenal ontzettend lekker. En gerechten waarbij je eigenlijk geen keuze hoeft te maken omdat álles erbij past, zijn toch de fijnste?

Kip champignons rijst
Kip met champignons in romige dillesaus

Kip met champignons in romige dillesaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 62 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kip(dij)filet
  • 250 g champignons
  • 125 ml zure room
  • 100 ml witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 1 el bloem
  • Verse dille
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd de kip(dij)filet in hapklare stukjes en bestrooi met zout en peper. Bak de kip rondom een minuut of 5 op middelhoog vuur in een scheutje olijfolie.
  • Voeg nu 1 fijngesneden sjalot en 2 fijngesneden tenen knoflook toe. Fruit 2 minuutjes mee met de kip.
  • Voeg vervolgens 250 g in stukjes gesneden champignons toe. Bak de champignons ongeveer 7-8 minuten mee tot ze gebakken en bruin zijn. Blijf geregeld roeren.
  • Blus af met 100 ml witte wijn. Voeg ook 200 ml warm water toe en verkruimel een 1/2 kippenbouillon blokje. Breng even tegen de kook aan en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg nu 125 ml zure room toe en een flinke hand fijngehakte dille.
  • Meng in een kommetje 1 flinke el bloem met 4 el (circa 50-60 ml) vocht uit de pan. Je zal zien dat het een papje wordt. Doe dit papje in de pan en roer goed door. Laat nog enkele minuten pruttelen tot het mooi gebonden is.
  • Serveer met rijst, pasta, (gebakken) aardappeltjes of waar je maar zin in hebt!

Kip met champignons in romige dillesaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Dorien 4 februari 2019 - 14:11

Ik heb een vraagje over de kip in dillesaus. Jullie gebruiken zure room i.p.v. crème fraiche
Maar ik dacht dat zure room alleen in koude gerechten kan ?

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2019 - 20:41

Hoi Dorien, je kan in principe zowel crème fraîche als zure room gebruiken! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Malou 10 februari 2019 - 07:37

Zou je de kip ook kunnen vervangen door witvis?

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2019 - 15:46

Hoi Malou, wij denken het wel maar hebben het zelf niet eerder geprobeerd. Laat je ons weten of het in de smaak viel? 🙂 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Ria 16 december 2020 - 23:35

Wij hebben dit gisteren gegeten, heerlijk. Ik heb het met spaghetti gegeten, volgende keer doe ik met rijst. Dit komt zeker vaker op het menu.

Reply
SmaakMenutie 17 december 2020 - 10:58

Leuk om te horen Ria, fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply
Betty 1 juni 2019 - 20:30

Zooooo, deze is lekker zeg!! we hebben hier gesmuld, natuurlijk iets meer witte wijn erbij, want wijn moet vloeien, maar alweer genoten van jullie recept!! Heerlijk, echt waar!

Reply
SmaakMenutie 4 juni 2019 - 19:37

Leuk om te horen Betty! En ja, same here voor wat betreft de wijn 😉

Reply
Angelique 22 juli 2019 - 15:35

ik ga ‘m vanavond maken! ik ben erg benieuwd.. 🙂

Reply
SmaakMenutie 25 juli 2019 - 12:43

Lekker Angelique! We hopen dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Dominique 14 juni 2020 - 17:03

Hmmm heerlijk staat te pruttelen heb gedroogde dille gebruikt was geen verse maar het is heerlijk dankjewel groetjes Dominique

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2020 - 14:01

Fijn dat ons recept in de smaak viel Dominique, leuk om te horen! Gedroogde dille is ook prima hoor 🙂

Reply
1 2

Reacties