Een gouden duo
Kip en champignons zijn zo’n combinatie die eigenlijk nooit verveelt. Het zachte vlees van de kip en de aardse smaak van champignons vullen elkaar perfect aan.
Voeg daar een romige saus met dille aan toe en je hebt een gerecht dat zowel simper als een tikkie verfijnd voelt. Het is zo’n recept dat je zonder veel moeite op een doordeweekse dag maakt, maar waar je net zo goed gasten mee kunt verrassen.

En wat wij zo fijn vinden aan kip met champignons in romige dillesaus, is dat het niet ingewikkeld is en toch bijzonder smaakt. Een paar basisingrediënten, een scheutje wijn, een beetje bouillon en natuurlijk dille: meer heb je eigenlijk niet nodig.
Een romige saus
De ster van dit gerecht is zonder twijfel de saus. Zodra de kip en champignons hun smaken hebben afgegeven, blussen we het geheel af met witte wijn en een beetje bouillon. Daar gaat zure room bij, die zorgt voor die heerlijke romigheid zonder dat de saus te zwaar wordt. En dan de dille natuurlijk. Die heeft zijn eigen kenmerkende smaak en is precies wat nodig is om de saus in balans te brengen.
Het mooie is dat deze saus echt overal bij past. Denk aan pasta voor een complete maaltijd in Italiaanse sferen. Of kies voor witte rijst, waarbij de romige saus zich perfect om elke korrel wikkelt. En met gebakken aardappeltjes erbij heb je juist weer dat knapperige contrast. Het is zo’n saus die zich makkelijk aanpast en je steeds opnieuw laat twijfelen waar je ’m dit keer bij wilt serveren.
Makkelijk aan te passen
Wat dit recept ook zo handig maakt, is dat je het moeiteloos kunt aanpassen. Geen witte champignons in huis? Dan doen kastanjechampignons het minstens zo goed, met een wat intensere smaak. Liever geen wijn gebruiken? Dan laat je die gewoon weg en voeg je iets extra water toe. En wil je het nog iets romiger maken, dan kan een klein beetje room naast de zure room prima toegevoegd worden.
Overal lekker bij
Of je nu een doordeweekse maaltijd op tafel zet of vrienden over de vloer hebt, kip met champignons in romige dillesaus doet het altijd goed. Het is veelzijdig, je zet het snel op tafel en bovenal ontzettend lekker. En gerechten waarbij je eigenlijk geen keuze hoeft te maken omdat álles erbij past, zijn toch de fijnste?
26 reacties
kan je de wijn ook weg laten of vervangen door?
Hoi Kitty, ik zou dan gewoon 100 ml meer bouillon doen!
Wat was dit lekker. Wij hebben het gegeten met rijst. Dank u wel voor het recept. Ga ik zeker vaker maken.
Heerlijke combinatie met rijst Reny! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂
Wat voor wijn? Droge wijn? Ik hoor het graag.
Droge witte wijn Jane, druif maakt niet veel uit!
Dank je wel. Het was heerlijk.
Welke wijn gebruiken jullie in dit gerecht?
Zie antwoord hierboven 🙂
Wij proberen een beetje cholestrol-arm te eten, is die zure room te vervangen door iets wat beter in dit dieet past? Het ziet er heerlijk uit trouwens!
Dankje Marloes! Je zou kunnen proberen om de room te vervangen door Griekse yoghurt. Geniet ervan!
Beste heren,
Ik heb dit recept zojuist gemaakt voor 2 personen. Heerlijk! Maar nu mijn vraag. Over een paar dagen wil ik dit maken voor 6 personen. Ik neem aan dat ik alle maten x 3 moet nemen. Klopt dat?
Maar nog belangrijker: kan ik dit recept een halve dag van tevoren maken en later alleen nog opwarmen?
Met dank,
Lilibeth Triebels
Fijn dat het in de smaak viel Lilibeth! Voor 6 personen zou ik het inderdaad x 3 doen, maar pas op met de hoeveelheid vocht, en wellicht 1 bouillonblokje. Probeer er een beetje mee te spelen. Ik zou het wel vers maken, wordt er niet lekkerder op als je het later verwarmt. Uiteraard kan je wel de mise-en-place alvast doen. Geniet ervan!
Zalig al meerdere malen gemaakt met eigen draai natuurlijk……… crème Fraiche ipv zure room limoen rasp beetje mosterd en handje diepvries erwtjes! Basis recept is ook zalig hoor