Home <30 minuten Kip met champignons in romige dillesaus

Kip met champignons in romige dillesaus

in een half uurtje op tafel!

door SmaakMenutie
Kip met champignons in romige dillesaus

Een gouden duo

Kip en champignons zijn zo’n combinatie die eigenlijk nooit verveelt. Het zachte vlees van de kip en de aardse smaak van champignons vullen elkaar perfect aan.

Voeg daar een romige saus met dille aan toe en je hebt een gerecht dat zowel simper als een tikkie verfijnd voelt. Het is zo’n recept dat je zonder veel moeite op een doordeweekse dag maakt, maar waar je net zo goed gasten mee kunt verrassen.

Kip champignons pasta

En wat wij zo fijn vinden aan kip met champignons in romige dillesaus, is dat het niet ingewikkeld is en toch bijzonder smaakt. Een paar basisingrediënten, een scheutje wijn, een beetje bouillon en natuurlijk dille: meer heb je eigenlijk niet nodig.

Een romige saus

De ster van dit gerecht is zonder twijfel de saus. Zodra de kip en champignons hun smaken hebben afgegeven, blussen we het geheel af met witte wijn en een beetje bouillon. Daar gaat zure room bij, die zorgt voor die heerlijke romigheid zonder dat de saus te zwaar wordt. En dan de dille natuurlijk. Die heeft zijn eigen kenmerkende smaak en is precies wat nodig is om de saus in balans te brengen.

Kip met champignons recept

Het mooie is dat deze saus echt overal bij past. Denk aan pasta voor een complete maaltijd in Italiaanse sferen. Of kies voor witte rijst, waarbij de romige saus zich perfect om elke korrel wikkelt. En met gebakken aardappeltjes erbij heb je juist weer dat knapperige contrast. Het is zo’n saus die zich makkelijk aanpast en je steeds opnieuw laat twijfelen waar je ’m dit keer bij wilt serveren.

Makkelijk aan te passen

Wat dit recept ook zo handig maakt, is dat je het moeiteloos kunt aanpassen. Geen witte champignons in huis? Dan doen kastanjechampignons het minstens zo goed, met een wat intensere smaak. Liever geen wijn gebruiken? Dan laat je die gewoon weg en voeg je iets extra water toe. En wil je het nog iets romiger maken, dan kan een klein beetje room naast de zure room prima toegevoegd worden.

Overal lekker bij

Of je nu een doordeweekse maaltijd op tafel zet of vrienden over de vloer hebt, kip met champignons in romige dillesaus doet het altijd goed. Het is veelzijdig, je zet het snel op tafel en bovenal ontzettend lekker. En gerechten waarbij je eigenlijk geen keuze hoeft te maken omdat álles erbij past, zijn toch de fijnste?

Kip champignons rijst
Kip met champignons in romige dillesaus

Kip met champignons in romige dillesaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 61 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kip(dij)filet
  • 250 g champignons
  • 125 ml zure room
  • 100 ml witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 1 el bloem
  • Verse dille
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd de kip(dij)filet in hapklare stukjes en bestrooi met zout en peper. Bak de kip rondom een minuut of 5 op middelhoog vuur in een scheutje olijfolie.
  • Voeg nu 1 fijngesneden sjalot en 2 fijngesneden tenen knoflook toe. Fruit 2 minuutjes mee met de kip.
  • Voeg vervolgens 250 g in stukjes gesneden champignons toe. Bak de champignons ongeveer 7-8 minuten mee tot ze gebakken en bruin zijn. Blijf geregeld roeren.
  • Blus af met 100 ml witte wijn. Voeg ook 200 ml warm water toe en verkruimel een 1/2 kippenbouillon blokje. Breng even tegen de kook aan en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg nu 125 ml zure room toe en een flinke hand fijngehakte dille.
  • Meng in een kommetje 1 flinke el bloem met 4 el (circa 50-60 ml) vocht uit de pan. Je zal zien dat het een papje wordt. Doe dit papje in de pan en roer goed door. Laat nog enkele minuten pruttelen tot het mooi gebonden is.
  • Serveer met rijst, pasta, (gebakken) aardappeltjes of waar je maar zin in hebt!

Kip met champignons in romige dillesaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

26 reacties

kittyvdwal 1 december 2020 - 15:08

kan je de wijn ook weg laten of vervangen door?

Reply
SmaakMenutie 1 december 2020 - 15:44

Hoi Kitty, ik zou dan gewoon 100 ml meer bouillon doen!

Reply
Reny Pattynama 1 december 2020 - 17:14

Wat was dit lekker. Wij hebben het gegeten met rijst. Dank u wel voor het recept. Ga ik zeker vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 2 december 2020 - 10:09

Heerlijke combinatie met rijst Reny! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply
Jane 29 april 2021 - 13:21

Wat voor wijn? Droge wijn? Ik hoor het graag.

Reply
SmaakMenutie 29 april 2021 - 13:32

Droge witte wijn Jane, druif maakt niet veel uit!

Reply
Jane 29 april 2021 - 19:21

Dank je wel. Het was heerlijk.

Jolanda 2 mei 2023 - 19:46

Welke wijn gebruiken jullie in dit gerecht?

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2023 - 10:58

Zie antwoord hierboven 🙂

Reply
Marloes 7 maart 2022 - 16:19

Wij proberen een beetje cholestrol-arm te eten, is die zure room te vervangen door iets wat beter in dit dieet past? Het ziet er heerlijk uit trouwens!

Reply
SmaakMenutie 8 maart 2022 - 10:04

Dankje Marloes! Je zou kunnen proberen om de room te vervangen door Griekse yoghurt. Geniet ervan!

Reply
Lilibeth Triebels 24 december 2022 - 19:46

Beste heren,
Ik heb dit recept zojuist gemaakt voor 2 personen. Heerlijk! Maar nu mijn vraag. Over een paar dagen wil ik dit maken voor 6 personen. Ik neem aan dat ik alle maten x 3 moet nemen. Klopt dat?
Maar nog belangrijker: kan ik dit recept een halve dag van tevoren maken en later alleen nog opwarmen?

Met dank,
Lilibeth Triebels

Reply
SmaakMenutie 26 december 2022 - 11:19

Fijn dat het in de smaak viel Lilibeth! Voor 6 personen zou ik het inderdaad x 3 doen, maar pas op met de hoeveelheid vocht, en wellicht 1 bouillonblokje. Probeer er een beetje mee te spelen. Ik zou het wel vers maken, wordt er niet lekkerder op als je het later verwarmt. Uiteraard kan je wel de mise-en-place alvast doen. Geniet ervan!

Reply
Marleen 14 maart 2023 - 10:59

Zalig al meerdere malen gemaakt met eigen draai natuurlijk……… crème Fraiche ipv zure room limoen rasp beetje mosterd en handje diepvries erwtjes! Basis recept is ook zalig hoor

Reply
1 2