Home Erik's Asia Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

in een half uur op tafel!

door SmaakMenutie
Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Snel, voedzaam én lekker

Soms heb je van die dagen waarop je geen zin hebt om uitgebreid te koken maar toch iets gezonds en smaakvols op tafel wilt zetten.

Geen gedoe, geen lange lijst aan ingrediënten – gewoon een heerlijk en gezond bordje dat binnen een half uur klaar is. Voor die momenten is dit wokgerecht met kip en broccoli in een frisse soja-ketjapdressing een schot in de roos. Het is een heerlijke variatie op onze klassieker met biefstukreepjes, maar minstens zo lekker en voedzaam.

Wokgerecht kip met broccoli

Broccoli, super gezond

Broccoli speelt in dit gerecht natuurlijk een belangrijke rol. Wist je dat deze groente boordevol vitamines en mineralen zit? Denk aan vitamine C en K, maar ook aan vezels en antioxidanten.

Bovendien bevat broccoli sulforafaan, een stofje dat in verband wordt gebracht met ontstekingsremmende eigenschappen en mogelijk zelfs bescherming biedt tegen bepaalde ziekten. Niet slecht voor een groente die je maar een paar minuten hoeft te koken, toch?

Ingrediënten Oosters wokgerecht

De kracht van eenvoud

Wat dit gerecht zo aantrekkelijk maakt is de eenvoud. Malse stukjes kip worden kort gemarineerd in een dressing van sojasaus, ketjap manis, limoensap en een scheutje gembersiroop. Die combinatie geeft een perfecte balans tussen zout, zoet en fris én zorgt ervoor dat de kip heerlijk mals blijft.

Kip in soja-ketjapdressing

Het pittige komt van een fijngesneden rood pepertje, maar als je niet van pittig houdt, laat je die gewoon achterwege. Serveer het geheel met gestoomde witte rijst of noedels, een schijfje limoen, ringetjes lente-ui en eventueel wat extra rode peper.

Een doordeweekse topper

Het mooie aan kip met broccoli in soja-ketjapdressing is dat het zich moeiteloos leent voor een doordeweekse avond. Je hoeft niets voor te bereiden, praktisch alles kan in één pan, en binnen dertig minuten zit je aan tafel.

Roerbak kip en broccoli

Door de kip even kort te marineren terwijl je de rijst kookt en de groenten snijdt, haal je nét dat beetje extra smaak uit je ingrediënten zonder extra werk. Wil je variëren? Voeg wat cashewnoten toe voor een crunch of vervang de kip door tofu voor een vegetarische variant.

Smaak met een frisse twist

Wat dit gerecht net dat beetje extra geeft is de dressing. De combinatie van soja en ketjap zorgt voor hartigheid en diepgang, terwijl de limoensap en gember het gerecht fris en levendig houden. Het is zo’n sausje dat je eigenlijk het liefst over alles zou willen schenken. Serveer met wat schijfjes limoen en in ringetjes gesneden lente-ui.

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 140 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kipdijfilet
  • 2 rode pepers
  • 1 limoen
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 broccoli
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 1 el gembersiroop
  • Witte rijst (of noedels)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Maak een dressing van 2 el ketjap manis, 2 el sojasaus, 1 ragfijn gesneden teen knoflook, 1 ragfijn gesneden rode peper, 1 el vers limoensap en 1 el gembersiroop. Meng grondig door elkaar.
  • Snijd circa 350-400 g kipdijfilet in hapklare stukken en bestrooi rondom met een snuf zout. Meng de dressing door de kip en zet even weg.
  • Kook ondertussen de witte rijst volgens de verpakking of met behulp van een rijststomer. Je kan overigens ook noedels erbij serveren.
  • Snijd de roosjes van een (kleine) broccoli en kook de broccoliroosjes zodra het water kookt circa 4-5 minuten.
  • Snipper 1 ui (of sjalot) en fruit deze even kort aan in een scheutje zonnebloemolie. Voeg de gesneden kip inclusief de dressing toe aan de wok en bak al omscheppend tot de kip gaar en bruin is.
  • Giet de broccoli af en voeg toe bij de kip. Schep alles nog even goed om. Voeg eventueel wat extra ketap manis toe.
  • Serveer met witte rijst (of noedels), een schijfje limoen, in ringetjes gesneden lente-ui en eventueel extra rode peper.

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

52 reacties

Leen 16 november 2024 - 19:16

Heel lekker!! 😋 👌🐓

Reply
Irene 3 september 2024 - 11:42

Wij eten weinig zout, ben wat bang voor ketjap, maar misschien valt het wel mee, door de hoeveelheid? Enne… kan ik die gembersiroop omzeilen? Heb ik niet. Wel verse gember. Ik heb hier érge zin in, houd niet van broccoli, maar moet het toch af en toe eten van mezelf.

Reply
SmaakMenutie 4 september 2024 - 11:00

Je kan eventueel ook kiezen voor een minder zout variant sojasaus! Wat verse gember is ook prima. Geniet ervan!

Reply
Irene 17 september 2024 - 19:17

Heb ik gevonden ja, een minder zoute. Verse gember en een beetje honing. En we hebben weer zó zitten smullen! Ik ben zo blij met jullie!

Reply
Renate 29 januari 2024 - 16:03

Ga het vanavond maken maar ik doe er wel een twist in qua groenten! Kip staat al te marineren en toen kwam ik er achter dat ik geen limoen meer had! Maar ik heb 1 eetlepel witte wijn azijn toegevoegd! Ik maak het voor 4 personen dus alles maal 2 behalve de witte wijn azijn! Voeg qua groenten nog een prei en winterwortel toe, die ik met de broccoli mee gekookt heb! Straks alles in elkaar zetten en ik kook er pandan rijst bij!

Reply
Kleijn 2 augustus 2023 - 16:56

Wanneer moeten die bos lente-uitjes toegevoegd worden?

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2023 - 17:02

Op het eind, dat eet je er echt bij!

Reply
Kleijn 2 augustus 2023 - 18:01

Oh, haha, verkeerd gedaan! Maar desalniettemin erg lekker!!!

Reply
Gerda 25 juli 2023 - 10:47

Ik heb dit recept gisteravond gemaakt, echt lekker, we hebben genoten.

Reply
1 4 5 6 7