Snel, voedzaam én lekker
Soms heb je van die dagen waarop je geen zin hebt om uitgebreid te koken maar toch iets gezonds en smaakvols op tafel wilt zetten.
Geen gedoe, geen lange lijst aan ingrediënten – gewoon een heerlijk en gezond bordje dat binnen een half uur klaar is. Voor die momenten is dit wokgerecht met kip en broccoli in een frisse soja-ketjapdressing een schot in de roos. Het is een heerlijke variatie op onze klassieker met biefstukreepjes, maar minstens zo lekker en voedzaam.
Broccoli, super gezond
Broccoli speelt in dit gerecht natuurlijk een belangrijke rol. Wist je dat deze groente boordevol vitamines en mineralen zit? Denk aan vitamine C en K, maar ook aan vezels en antioxidanten.
Bovendien bevat broccoli sulforafaan, een stofje dat in verband wordt gebracht met ontstekingsremmende eigenschappen en mogelijk zelfs bescherming biedt tegen bepaalde ziekten. Niet slecht voor een groente die je maar een paar minuten hoeft te koken, toch?
De kracht van eenvoud
Wat dit gerecht zo aantrekkelijk maakt is de eenvoud. Malse stukjes kip worden kort gemarineerd in een dressing van sojasaus, ketjap manis, limoensap en een scheutje gembersiroop. Die combinatie geeft een perfecte balans tussen zout, zoet en fris én zorgt ervoor dat de kip heerlijk mals blijft.
Het pittige komt van een fijngesneden rood pepertje, maar als je niet van pittig houdt, laat je die gewoon achterwege. Serveer het geheel met gestoomde witte rijst of noedels, een schijfje limoen, ringetjes lente-ui en eventueel wat extra rode peper.
Een doordeweekse topper
Het mooie aan kip met broccoli in soja-ketjapdressing is dat het zich moeiteloos leent voor een doordeweekse avond. Je hoeft niets voor te bereiden, praktisch alles kan in één pan, en binnen dertig minuten zit je aan tafel.
Door de kip even kort te marineren terwijl je de rijst kookt en de groenten snijdt, haal je nét dat beetje extra smaak uit je ingrediënten zonder extra werk. Wil je variëren? Voeg wat cashewnoten toe voor een crunch of vervang de kip door tofu voor een vegetarische variant.
Smaak met een frisse twist
Wat dit gerecht net dat beetje extra geeft is de dressing. De combinatie van soja en ketjap zorgt voor hartigheid en diepgang, terwijl de limoensap en gember het gerecht fris en levendig houden. Het is zo’n sausje dat je eigenlijk het liefst over alles zou willen schenken. Serveer met wat schijfjes limoen en in ringetjes gesneden lente-ui.
52 reacties
Heel lekker!! 😋 👌🐓
Wij eten weinig zout, ben wat bang voor ketjap, maar misschien valt het wel mee, door de hoeveelheid? Enne… kan ik die gembersiroop omzeilen? Heb ik niet. Wel verse gember. Ik heb hier érge zin in, houd niet van broccoli, maar moet het toch af en toe eten van mezelf.
Je kan eventueel ook kiezen voor een minder zout variant sojasaus! Wat verse gember is ook prima. Geniet ervan!
Heb ik gevonden ja, een minder zoute. Verse gember en een beetje honing. En we hebben weer zó zitten smullen! Ik ben zo blij met jullie!
Ga het vanavond maken maar ik doe er wel een twist in qua groenten! Kip staat al te marineren en toen kwam ik er achter dat ik geen limoen meer had! Maar ik heb 1 eetlepel witte wijn azijn toegevoegd! Ik maak het voor 4 personen dus alles maal 2 behalve de witte wijn azijn! Voeg qua groenten nog een prei en winterwortel toe, die ik met de broccoli mee gekookt heb! Straks alles in elkaar zetten en ik kook er pandan rijst bij!
Wanneer moeten die bos lente-uitjes toegevoegd worden?
Op het eind, dat eet je er echt bij!
Oh, haha, verkeerd gedaan! Maar desalniettemin erg lekker!!!
Ik heb dit recept gisteravond gemaakt, echt lekker, we hebben genoten.