Home Erik's Asia Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

in een half uur op tafel!

door SmaakMenutie
Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Snel, voedzaam én lekker

Soms heb je van die dagen waarop je geen zin hebt om uitgebreid te koken maar toch iets gezonds en smaakvols op tafel wilt zetten.

Geen gedoe, geen lange lijst aan ingrediënten – gewoon een heerlijk en gezond bordje dat binnen een half uur klaar is. Voor die momenten is dit wokgerecht met kip en broccoli in een frisse soja-ketjapdressing een schot in de roos. Het is een heerlijke variatie op onze klassieker met biefstukreepjes, maar minstens zo lekker en voedzaam.

Wokgerecht kip met broccoli

Broccoli, super gezond

Broccoli speelt in dit gerecht natuurlijk een belangrijke rol. Wist je dat deze groente boordevol vitamines en mineralen zit? Denk aan vitamine C en K, maar ook aan vezels en antioxidanten.

Bovendien bevat broccoli sulforafaan, een stofje dat in verband wordt gebracht met ontstekingsremmende eigenschappen en mogelijk zelfs bescherming biedt tegen bepaalde ziekten. Niet slecht voor een groente die je maar een paar minuten hoeft te koken, toch?

Ingrediënten Oosters wokgerecht

De kracht van eenvoud

Wat dit gerecht zo aantrekkelijk maakt is de eenvoud. Malse stukjes kip worden kort gemarineerd in een dressing van sojasaus, ketjap manis, limoensap en een scheutje gembersiroop. Die combinatie geeft een perfecte balans tussen zout, zoet en fris én zorgt ervoor dat de kip heerlijk mals blijft.

Kip in soja-ketjapdressing

Het pittige komt van een fijngesneden rood pepertje, maar als je niet van pittig houdt, laat je die gewoon achterwege. Serveer het geheel met gestoomde witte rijst of noedels, een schijfje limoen, ringetjes lente-ui en eventueel wat extra rode peper.

Een doordeweekse topper

Het mooie aan kip met broccoli in soja-ketjapdressing is dat het zich moeiteloos leent voor een doordeweekse avond. Je hoeft niets voor te bereiden, praktisch alles kan in één pan, en binnen dertig minuten zit je aan tafel.

Roerbak kip en broccoli

Door de kip even kort te marineren terwijl je de rijst kookt en de groenten snijdt, haal je nét dat beetje extra smaak uit je ingrediënten zonder extra werk. Wil je variëren? Voeg wat cashewnoten toe voor een crunch of vervang de kip door tofu voor een vegetarische variant.

Smaak met een frisse twist

Wat dit gerecht net dat beetje extra geeft is de dressing. De combinatie van soja en ketjap zorgt voor hartigheid en diepgang, terwijl de limoensap en gember het gerecht fris en levendig houden. Het is zo’n sausje dat je eigenlijk het liefst over alles zou willen schenken. Serveer met wat schijfjes limoen en in ringetjes gesneden lente-ui.

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 140 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kipdijfilet
  • 2 rode pepers
  • 1 limoen
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 broccoli
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 1 el gembersiroop
  • Witte rijst (of noedels)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Maak een dressing van 2 el ketjap manis, 2 el sojasaus, 1 ragfijn gesneden teen knoflook, 1 ragfijn gesneden rode peper, 1 el vers limoensap en 1 el gembersiroop. Meng grondig door elkaar.
  • Snijd circa 350-400 g kipdijfilet in hapklare stukken en bestrooi rondom met een snuf zout. Meng de dressing door de kip en zet even weg.
  • Kook ondertussen de witte rijst volgens de verpakking of met behulp van een rijststomer. Je kan overigens ook noedels erbij serveren.
  • Snijd de roosjes van een (kleine) broccoli en kook de broccoliroosjes zodra het water kookt circa 4-5 minuten.
  • Snipper 1 ui (of sjalot) en fruit deze even kort aan in een scheutje zonnebloemolie. Voeg de gesneden kip inclusief de dressing toe aan de wok en bak al omscheppend tot de kip gaar en bruin is.
  • Giet de broccoli af en voeg toe bij de kip. Schep alles nog even goed om. Voeg eventueel wat extra ketap manis toe.
  • Serveer met witte rijst (of noedels), een schijfje limoen, in ringetjes gesneden lente-ui en eventueel extra rode peper.

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

52 reacties

Loes 25 mei 2023 - 18:24

Heel eenvoudig te maken en tegelijk overheerlijk!

Alweer dank voor het delen van het recept.

Reply
Els 22 maart 2023 - 13:11

Zooo lekker dit recept. Mijn buurvrouw kon het ook erg waarderen. Ik heb kipfilet bij de boer vandaan. Het verschil is erg merkbaar, dus de tip is haal rechtstreeks bij de boer.

Reply
EAM 12 oktober 2022 - 10:35

Een heerlijke dressing/marinade maar voor mij wel een met een gebruiksaanwijzing. Al wokkend verbrandt de suiker die nu eenmaal in zoete ketjap zit en ook in de gembersiroop, wat een hoop aangebakken/verbrande korsten oplevert in de pan. Niet lekker maar ook niet gezond. Wat doe ik verkeerd?

Reply
SmaakMenutie 13 oktober 2022 - 10:44

Oeh dat hebben wij nog niet gehad! De enige tip die wij kunnen geven is dat je wellicht nog sneller moet omscheppen bij het wokken

Reply
Janet 20 september 2022 - 23:08

Had wat broccoli over die op moest. Jullie recept op internet gevonden, in één woord verrukkelijk! Komt gauw weer op tafel.

Reply
Anja 2 juni 2022 - 18:41

Een heerlijk recept dit is een blijvertje .
Ik had geen verse limoen dus uit een flesje was ook prima

Reply
1 3 4 5 6 7