Home Erik's Asia Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

in een half uur op tafel!

door SmaakMenutie
Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Snel, voedzaam én lekker

Soms heb je van die dagen waarop je geen zin hebt om uitgebreid te koken maar toch iets gezonds en smaakvols op tafel wilt zetten.

Geen gedoe, geen lange lijst aan ingrediënten – gewoon een heerlijk en gezond bordje dat binnen een half uur klaar is. Voor die momenten is dit wokgerecht met kip en broccoli in een frisse soja-ketjapdressing een schot in de roos. Het is een heerlijke variatie op onze klassieker met biefstukreepjes, maar minstens zo lekker en voedzaam.

Wokgerecht kip met broccoli

Broccoli, super gezond

Broccoli speelt in dit gerecht natuurlijk een belangrijke rol. Wist je dat deze groente boordevol vitamines en mineralen zit? Denk aan vitamine C en K, maar ook aan vezels en antioxidanten.

Bovendien bevat broccoli sulforafaan, een stofje dat in verband wordt gebracht met ontstekingsremmende eigenschappen en mogelijk zelfs bescherming biedt tegen bepaalde ziekten. Niet slecht voor een groente die je maar een paar minuten hoeft te koken, toch?

Ingrediënten Oosters wokgerecht

De kracht van eenvoud

Wat dit gerecht zo aantrekkelijk maakt is de eenvoud. Malse stukjes kip worden kort gemarineerd in een dressing van sojasaus, ketjap manis, limoensap en een scheutje gembersiroop. Die combinatie geeft een perfecte balans tussen zout, zoet en fris én zorgt ervoor dat de kip heerlijk mals blijft.

Kip in soja-ketjapdressing

Het pittige komt van een fijngesneden rood pepertje, maar als je niet van pittig houdt, laat je die gewoon achterwege. Serveer het geheel met gestoomde witte rijst of noedels, een schijfje limoen, ringetjes lente-ui en eventueel wat extra rode peper.

Een doordeweekse topper

Het mooie aan kip met broccoli in soja-ketjapdressing is dat het zich moeiteloos leent voor een doordeweekse avond. Je hoeft niets voor te bereiden, praktisch alles kan in één pan, en binnen dertig minuten zit je aan tafel.

Roerbak kip en broccoli

Door de kip even kort te marineren terwijl je de rijst kookt en de groenten snijdt, haal je nét dat beetje extra smaak uit je ingrediënten zonder extra werk. Wil je variëren? Voeg wat cashewnoten toe voor een crunch of vervang de kip door tofu voor een vegetarische variant.

Smaak met een frisse twist

Wat dit gerecht net dat beetje extra geeft is de dressing. De combinatie van soja en ketjap zorgt voor hartigheid en diepgang, terwijl de limoensap en gember het gerecht fris en levendig houden. Het is zo’n sausje dat je eigenlijk het liefst over alles zou willen schenken. Serveer met wat schijfjes limoen en in ringetjes gesneden lente-ui.

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 140 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kipdijfilet
  • 2 rode pepers
  • 1 limoen
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 broccoli
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 1 el gembersiroop
  • Witte rijst (of noedels)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Maak een dressing van 2 el ketjap manis, 2 el sojasaus, 1 ragfijn gesneden teen knoflook, 1 ragfijn gesneden rode peper, 1 el vers limoensap en 1 el gembersiroop. Meng grondig door elkaar.
  • Snijd circa 350-400 g kipdijfilet in hapklare stukken en bestrooi rondom met een snuf zout. Meng de dressing door de kip en zet even weg.
  • Kook ondertussen de witte rijst volgens de verpakking of met behulp van een rijststomer. Je kan overigens ook noedels erbij serveren.
  • Snijd de roosjes van een (kleine) broccoli en kook de broccoliroosjes zodra het water kookt circa 4-5 minuten.
  • Snipper 1 ui (of sjalot) en fruit deze even kort aan in een scheutje zonnebloemolie. Voeg de gesneden kip inclusief de dressing toe aan de wok en bak al omscheppend tot de kip gaar en bruin is.
  • Giet de broccoli af en voeg toe bij de kip. Schep alles nog even goed om. Voeg eventueel wat extra ketap manis toe.
  • Serveer met witte rijst (of noedels), een schijfje limoen, in ringetjes gesneden lente-ui en eventueel extra rode peper.

Kip met broccoli in soja-ketjapdressing

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

52 reacties

Jeannette 12 oktober 2021 - 14:02

Kip met Broccolie en soja ketjap dressing , super lekker recept , zoals al jullie recepten goed zijn te maken en overheerlijk.
Bedankt hiervoor !!

Reply
Linda 22 juli 2021 - 23:47

Vandaag dit recept gemaakt voor 3 personen, dus met iets meer kip. Maar verder heb ik me keurig aan jullie recept gehouden. Het was kei-lekker. Maar het vlees was iets te droog. Wij willen graag wat meer saus. Wat is jullie advies? Meer ketjap? Ik ben een blonde keukenprinses maar ik hou zó van jullie gerechten!

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2021 - 11:55

Fijn dat ons recept in de smaak viel Linda, leuk om te horen! 🙂 De kip zou wat te lang aangebakken kunnen zijn waardoor deze taai is geworden en voor wat meer saus kan je altijd wat meer ketjap toevoegen (zelfs op het eind). Geniet ervan!

Reply
Mike 13 mei 2021 - 17:59

Net gemaakt. Wat een lekker gerecht. Snel klaar en erg tasty.
Bij mij was het alleen een beetje te dun, dus even met maizena gebonden. Volgende keer gooi ik nog een pepertje extra in voor extra pit.

Reply
SmaakMenutie 14 mei 2021 - 11:26

Leuk om te horen Mike! En gebruik inderdaad extra peper voor wat meer pit, net wat je lekker vindt 🙂

Reply
Will Hense 21 april 2021 - 06:47

Zou je mij kunnen vertellen welke ketjap manis en sojasaus jullie gebruiken.
Ik ben van plan om Ketjap manis van ABC en Kikoman sojasaus te gebruiken.

Reply
SmaakMenutie 21 april 2021 - 10:18

Wij gebruiken ketjap manis van Vanka-Kawat (rode dop) en sojasaus inderdaad van Kikkoman Will!

Reply
Arthurshka 20 april 2021 - 14:20

Dit gerecht was heerlijk en zo simpel om te maken. Bedankt voor jullie gerechten: you make me look good in the kitchen ☺

Reply
SmaakMenutie 20 april 2021 - 15:32

Haha leuk om te horen Arthurshka! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
1 2 3 4 5 7