Snel, voedzaam én lekker
Soms heb je van die dagen waarop je geen zin hebt om uitgebreid te koken maar toch iets gezonds en smaakvols op tafel wilt zetten.
Geen gedoe, geen lange lijst aan ingrediënten – gewoon een heerlijk en gezond bordje dat binnen een half uur klaar is. Voor die momenten is dit wokgerecht met kip en broccoli in een frisse soja-ketjapdressing een schot in de roos. Het is een heerlijke variatie op onze klassieker met biefstukreepjes, maar minstens zo lekker en voedzaam.
Broccoli, super gezond
Broccoli speelt in dit gerecht natuurlijk een belangrijke rol. Wist je dat deze groente boordevol vitamines en mineralen zit? Denk aan vitamine C en K, maar ook aan vezels en antioxidanten.
Bovendien bevat broccoli sulforafaan, een stofje dat in verband wordt gebracht met ontstekingsremmende eigenschappen en mogelijk zelfs bescherming biedt tegen bepaalde ziekten. Niet slecht voor een groente die je maar een paar minuten hoeft te koken, toch?
De kracht van eenvoud
Wat dit gerecht zo aantrekkelijk maakt is de eenvoud. Malse stukjes kip worden kort gemarineerd in een dressing van sojasaus, ketjap manis, limoensap en een scheutje gembersiroop. Die combinatie geeft een perfecte balans tussen zout, zoet en fris én zorgt ervoor dat de kip heerlijk mals blijft.
Het pittige komt van een fijngesneden rood pepertje, maar als je niet van pittig houdt, laat je die gewoon achterwege. Serveer het geheel met gestoomde witte rijst of noedels, een schijfje limoen, ringetjes lente-ui en eventueel wat extra rode peper.
Een doordeweekse topper
Het mooie aan kip met broccoli in soja-ketjapdressing is dat het zich moeiteloos leent voor een doordeweekse avond. Je hoeft niets voor te bereiden, praktisch alles kan in één pan, en binnen dertig minuten zit je aan tafel.
Door de kip even kort te marineren terwijl je de rijst kookt en de groenten snijdt, haal je nét dat beetje extra smaak uit je ingrediënten zonder extra werk. Wil je variëren? Voeg wat cashewnoten toe voor een crunch of vervang de kip door tofu voor een vegetarische variant.
Smaak met een frisse twist
Wat dit gerecht net dat beetje extra geeft is de dressing. De combinatie van soja en ketjap zorgt voor hartigheid en diepgang, terwijl de limoensap en gember het gerecht fris en levendig houden. Het is zo’n sausje dat je eigenlijk het liefst over alles zou willen schenken. Serveer met wat schijfjes limoen en in ringetjes gesneden lente-ui.
52 reacties
Oehhhh mannen, met m’n bord op schoot aant genieten van dit recept. Een blijvertje wat mij betreft. Heb je lente ui door de rijst gedaan. HEERLIJK! Thnxx! 😃
Fijn dat het je genoten hebt van ons recept Angelique, leuk!!
Ik zit te denken welk voorgerechtje ik hierbij kan maken.
Hebben jullie een idee voor me.
Hoi Gerda, misschien iets van een soepje?
Was weer een heerlijke maaltijd.
De extra pepers gingen er natuurlijk in 😆
Haha heel goed William! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Hallo Tim en Erik heb dat recept gemaakt heel makkeijk en het was heerlijk.
zelfs mijn kleinzoon vond het lekker
groetjes nel
Fijn dat jullie ervan genoten hebben Nel! 🙂
Dit recept kwam als geroepen, ik had nog broccoli in de koelkast liggen wat op moest.
Zoals gewoonlijk een super lekker recept, en heel makkelijk.
Leuk om te horen Ria! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Hoi,
Ik zocht een recept met mie, broccoli en kip en sojasaus…voor een weekend weg om eten te koken voor 16 personen…nog tips? Wat kan ik weglaten bijvoorbeeld? 8 kids aanwezig.
Ik zou het verdelen over 2 flinke pannen en wees extra voorzichtig met de hoeveelheid rode peper en knoflook. Veel plezier! 🙂