Authentiek Indiaas recept
Misschien heb je ooit kip madras gegeten uit zo’n pakje waarbij je alleen de kip hoeft toe te voegen. Hoewel deze versies snel en makkelijk zijn, zijn ze natuurlijk lang niet zo lekker als het echte werk.
Ons recept is een authentiek Indiaas gerecht, zoals je het ook in India zou eten. Het verschil met de supermarktversies zit hem in de verse kruiden én de bereiding, die samen zorgen voor een intense smaak die je niet vindt in de kant-en-klare varianten. Laten we eens duiken in de wereld van de Indiase keuken en ontdekken wat deze kip madras nou zo bijzonder maakt.
De basis
Kip madras is een gerecht uit de Zuid-Indiase keuken, en het staat bekend om zijn intense smaak en rijke saus. In dit gerecht gebruiken we een combinatie van kruiden die essentieel zijn voor deze authentieke smaak. Garam masala, gemalen komijnzaad, ketoembar (gemalen korianderzaad), gemalen gember, kurkuma en een snufje chilipoeder zijn de ingrediënten die de basis vormen voor de geurige en pittige saus. Deze specerijen zorgen ervoor dat het gerecht zijn kenmerkende aroma krijgt. Garam masala, bijvoorbeeld, is een mengsel van verschillende kruiden die je vaak in Indiase gerechten vindt en zorgt voor de kenmerkende Indiase smaak die zo typisch is voor deze keuken.
Pittigheid naar jouw smaak
Kip madras is pittig, maar de mate van scherpte kun je helemaal naar wens aanpassen. Als je van een milde smaak houdt kun je bijvoorbeeld simpelweg de hoeveelheid chilipoeder beperken. Wil je het gerecht juist extra pittig maken? Voeg dan een extra pepertje toe die je fijngehakt door de saus mengt. Of gewoon een flinke snuf extra cayennepeper. Op deze manier kun je je eigen favoriete balans van smaak en pittigheid vinden. Deze flexibiliteit is wat dit gerecht nou zo leuk maakt om thuis te maken: je kunt het precies aanpassen aan je eigen voorkeuren.
De juiste bijgerechten
Wat is kip madras zonder de juiste bijgerechten? Dit gerecht komt het beste tot zijn recht wanneer je het serveert met naan(brood) en witte rijst. Naan is perfect om de saus mee te dippen, terwijl de rijst zorgt voor een mooie balans van smaken. De rijst absorbeert de kruidige saus en maakt het gerecht eigenlijk echt compleet. In India wordt dit soort curry vaak gegeten met deze klassieke bijgerechten, en dat is niet voor niets. Ze zorgen voor de perfecte combinatie van smaken en maken het gewoon een complete maaltijd.
Snelle en simpele bereiding
Het beste van dit recept is dat het in iets meer dan een half uur op tafel staat. Het is dus ideaal voor een drukke doordeweekse avond wanneer je zin hebt in iets lekkers, maar geen uren in de keuken wilt staan. Je hebt geen ingewikkelde technieken nodig, alleen wat geduld om de smaken goed in elkaar te laten trekken. De kip blijft lekker mals en de saus is heerlijk vol van smaak. Een gerecht dat zowel snel als smakelijk is, wat wil je nog meer?
29 reacties
Dit is echt een heerlijk recept. De pan was snel leeg. Natuurlijke smaken. Ik gebruikte pita brood omdat ik naanbrood wat flauw van smaak vind.
Haha dat horen we graag Rob, leuk! Fijn dat het recept in de smaak viel. Pita kan inderdaad ook heel goed erbij! Overigens heb je ook naan brood met bijvoorbeeld knoflook en koriander, ook lekker 🙂
Ik woon in Spanje en kan geen Garam Masala vinden, heb wel Kerrie Masala. Kan ik dit gebruiken, en moet ik dan de Kurkuma weglaten?
Als het dezelfde samenstelling heeft als garam dan kan dat prima! En inderdaad dan de kurkuma achterwege laten als deze onderdeel is van de kerrie 🙂
Lekker recept. Ik heb het gemaakt met sperziebonen en rijst. Heb er nog een fris appeltje doorheen gedaan. Voor herhaling vatbaar.
Fijn dat het in de smaak viel Inge! En goed idee dat appeltje, lekker 🙂
Lekkerder met Kippendij.
Ik ga dit vanavond proberen met gele rijst erbij ! Kan ook wel toch? Mmmm
Jazeker Samantha! Geniet ervan 🙂
Super lekker! Komt zeker vaker op tafel ?
Leuk om te horen Tina! 🙂
Dit is lekker met zelfgemaakt platbrood erbij!
Super makkelijk te maken en de ingrediënten heeft iedereen wel in huis.
Ja goed idee Floor!
Vandaag gemaakt met een groentemix erdoor en mie. We vonden het erg lekker!
Lekker Linda! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Toppie
Leuk om te horen Peter!
Al meerdere keren gemaakt en steeds wordt het met smaak gegeten! Mijn collega’s zijn ook fan!
Fijn Selena, door horen we graag! Leuk dat het ook bij je collega’s in de smaak valt 🙂
Ik ga vandaag dit maken en wil paksoi toevoegen. Goede keus?
Hoi Maria, lekker! Ja hoor dat zou moeten kunnen, maar hebben het zelf niet eerder geprobeerd 🙂
Hallo
Net dit recept gemaakt en het is heerlijk.
al die geuren van de specerijen komen vrij en is egt een genot voor je neus maar natuurlijk ook voor je maag.
Dankjewel , door jullie zo geïnspireerd met jullie heerlijke gerechten
ik hoop nog vele gerechten te maken
Leuk te horen Brenda! Fijn dat je zo van onze recepten geniet 🙂
Wil dit recept ook graag uitproberen. Heb inmiddels al verschillende recepten van jullie site gemaakt en tot nu valt het allemaal bij het hele gezin in de smaak!
Weten jullie of je garam masala kunt vervangen door Hindoestaanse Nandan Massala of heeft dat een andere smaak?
Hi Marian, leuk te horen dat onze recepten in de smaak vallen! 🙂 Die kan je gebruiken hoor, dat is de juiste. Geniet ervan!
Vraagje, wat is een theelepel, afgeplat of met hoopje? 😅
Dit is serieus de eerste keer dat ik een recept volg namelijk en ik krijg van vrouw en vrienden te horen dat ik altijd te zout kook
Haha dat is totaal afhankelijk van de maat van je tl, maar als deze redelijk groot is plat deze dan zeker wat af. Overigens zijn de gebruikte kruiden in dit gerecht niet zout.
Ideaal gerecht voor in de slowcooker! De keuken ruikt zo heerlijk door de kruiden ook. Hoef bij thuiskomst alleen nog maar de rijst te koken.
Het was inderdaad smullen….!
De specerijen heb ik verdubbeld (ik had ook 200 gr meer kipdijvlees) en er op het laatst nog een scheutje honing bij gedaan. Met rijst en een komkommersalade gegeten.
Jullie recepten zijn erg goed. Wij genieten er regelmatig van. Compliment!