Een ontdekking
De tip voor het maken van dit overheerlijke Pakistaanse gerecht kwam van een lezer. Zelf hadden wij nog niet eerder van kip karahi gehoord, maar wat een ontdekking! Dit gerecht barst van de smaak en is verrassend eenvoudig te bereiden.
Wat is kip karahi?
Kip karahi is een populaire Pakistaanse curry die zijn naam dankt aan de ‘karahi’, de traditionele pan waarin het gerecht wordt bereid. Een karahi is een dikke, ronde en diepe kookpot die veel weg heeft van een de wok. Die we natuurlijk in de Aziatische keukens veelvuldig gebruiken (en natuurlijk nu ook gebruikt hebben). Het gerecht staat bekend om zijn rijke kruiden, intense smaken en de kenmerkende tomatensaus waarin de kip heerlijk suddert. Hoewel er vele varianten bestaan, wordt kip karahi doorgaans zonder veel vocht bereid, waardoor de saus een hele geconcentreerde en volle smaak krijgt. Net even wat anders dan veel andere gerechten uit die regio.
De perfecte balans van kruiden
Voor onze versie van kip karahi hebben we ons laten inspireren door verschillende traditionele recepten en hier onze eigen draai aan gegeven. Na wat uitproberen hebben we de perfecte basis gevonden. En die basis bestaat uit malse kip, gepelde tomaten (uit blik) en gemberpasta, die samen een saus vormen. De unieke smaak komt van de juiste mix (en hoeveelheid) van specerijen. Wij gebruiken gemalen koriander, djintan (komijn), cayennepeper, kurkuma en garam masala. Deze kruiden zorgen voor een warme, kruidige en licht pittige smaak die heel kenmerkend is voor het gerecht. Om de saus extra romig te maken voegen we 2-3 eetlepels Griekse yoghurt toe, wat de smaken mooi in balans brengt.
Afwerking en serveren
De finishing touch van kip karahi zit in de toppings. Een handje verse koriander, julienne gesneden gember en ringetjes lente-ui zorgen voor een frisse touch. Voor wie van extra pit houdt, kan een rode of groene peper in dunne ringetjes naar smaak worden toegevoegd. Serveer dit heerlijke gerecht simpelweg met wat witte rijst, knapperig naanbrood of zachte roti om de saus lekker op te nemen.
Snel en verrukkelijk
Weet je wat zo fijn is aan kip karahi? Je zet deze pittige en kruidige curry al binnen een half uur op tafel! Een ideaal gerecht voor wie snel een smaakvolle en authentieke maaltijd wil bereiden zónder uren in de keuken te staan. Of je nu een liefhebber bent van de Pakistaanse keuken of gewoon eens iets nieuws wilt proberen, kip karahi is een absolute aanrader die je vaker zal maken!
23 reacties
Sinds een week of wat jullie side gekregen en wat een heerlijke gerechten ! Doze was weer top, een paar rawits erin en wat champignons en smullen maar !
Gisteren gemaakt door mijn dochter. Sajoer boontjes erbij en roti. Jongens, wat was dit weer lekker.
Mannen! Sodeknetter, dit was er weer eentje in de categorie ongeloveloos lekker!! Om het nog authentieker te maken heb ik de kip gebakken in ghee en Kashmiripeper gebruikt in plaats van cayenne. Dubbele portie gemaakt, want onze 2 vreetberen van 19 en 20 kennende…. Inderdaad de gember julienne zo gehouden, was ruim voldoende qua smaak. Voor erbij roti-panne(n)koekjes en een zuur van komkommer, rettich en ui op smaak gebracht met een kaneelstokje en 2 steranijs. Alles op! Ben niet verbaasd…..grinnik…..
Vandaag dit gemaakt, en voor het eerst moet ik zeggen dat ik iets miste. Wij houden niet van heel erg spicy, dus geen extra peper gebruikt, maar buiten dat vond ik het wat flauw van smaak. Na wat kruidenzout toegevoegd te hebben was het beter. Eventueel andere suggestie??
Persoonlijk vond ik het niet flauw met alle gebruikte kruiden, dus zou dat pepertje de volgende keer toevoegen! Heb je wel alle kruiden toegevoegd, inclusief de gember?
Als je gemberpasta gebruikt ,hoeveel moet je er dan in doen ?
Ongeveer 2 tl
Super lekker en makkelijk recept. Ik was nooit echt fan van de sterke smaak van verse koriander en gember, maar ik vind dit gerecht bijzonder smaakvol. Een aanrader!