Home Erik's Asia Kip karahi

Kip karahi

Pakistaanse pittige en kruidige curry

door SmaakMenutie
Kip karahi

Een ontdekking

De tip voor het maken van dit overheerlijke Pakistaanse gerecht kwam van een lezer. Zelf hadden wij nog niet eerder van kip karahi gehoord, maar wat een ontdekking! Dit gerecht barst van de smaak en is verrassend eenvoudig te bereiden.

Pakistaanse kip

Wat is kip karahi?

Kip karahi is een populaire Pakistaanse curry die zijn naam dankt aan de ‘karahi’, de traditionele pan waarin het gerecht wordt bereid. Een karahi is een dikke, ronde en diepe kookpot die veel weg heeft van een de wok. Die we natuurlijk in de Aziatische keukens veelvuldig gebruiken (en natuurlijk nu ook gebruikt hebben). Het gerecht staat bekend om zijn rijke kruiden, intense smaken en de kenmerkende tomatensaus waarin de kip heerlijk suddert. Hoewel er vele varianten bestaan, wordt kip karahi doorgaans zonder veel vocht bereid, waardoor de saus een hele geconcentreerde en volle smaak krijgt. Net even wat anders dan veel andere gerechten uit die regio.

Kip karahi ingrediënten

De perfecte balans van kruiden

Voor onze versie van kip karahi hebben we ons laten inspireren door verschillende traditionele recepten en hier onze eigen draai aan gegeven. Na wat uitproberen hebben we de perfecte basis gevonden. En die basis bestaat uit malse kip, gepelde tomaten (uit blik) en gemberpasta, die samen een saus vormen. De unieke smaak komt van de juiste mix (en hoeveelheid) van specerijen. Wij gebruiken gemalen koriander, djintan (komijn), cayennepeper, kurkuma en garam masala. Deze kruiden zorgen voor een warme, kruidige en licht pittige smaak die heel kenmerkend is voor het gerecht. Om de saus extra romig te maken voegen we 2-3 eetlepels Griekse yoghurt toe, wat de smaken mooi in balans brengt.

Kip karahi maken
Zelfgemaakte gemberpasta

Afwerking en serveren

De finishing touch van kip karahi zit in de toppings. Een handje verse koriander, julienne gesneden gember en ringetjes lente-ui zorgen voor een frisse touch. Voor wie van extra pit houdt, kan een rode of groene peper in dunne ringetjes naar smaak worden toegevoegd. Serveer dit heerlijke gerecht simpelweg met wat witte rijst, knapperig naanbrood of zachte roti om de saus lekker op te nemen.

Chicken karagi

Snel en verrukkelijk

Weet je wat zo fijn is aan kip karahi? Je zet deze pittige en kruidige curry al binnen een half uur op tafel! Een ideaal gerecht voor wie snel een smaakvolle en authentieke maaltijd wil bereiden zónder uren in de keuken te staan. Of je nu een liefhebber bent van de Pakistaanse keuken of gewoon eens iets nieuws wilt proberen, kip karahi is een absolute aanrader die je vaker zal maken!

Kip karahi

Kip karahi

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 105 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipdijfilet
  • 400 g gepelde tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 1 bosje lente-ui
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 2 tl garam masala
  • 1 tl djintan
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl kurkuma
  • Verse koriander
  • Verse gember (5 cm)
  • Naanbrood of roti(vellen)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 450-500 g kipdijfilet in grove stukken. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in de wok en bak de kip in enkele minuten al omscheppend bruin. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.
  • Pers alvast 2 tenen knoflook en stamp met een vijzel een stukje gember van ca 3 cm tot pasta (je kan eventueel ook kant-en-klare gemberpasta gebruiken).
  • Voeg de knoflook en gember toe aan de kip en bak al omscheppend een minuutje mee.
  • Voeg nu 1 blik (400 g) gepelde tomaten toe. Zet het vuur wat lager en laat circa 10 minuten pruttelen. Geregeld even omscheppen. De saus zal behoorlijk indikken.
  • Voeg 1 tl gemalen koriander, 1 (flinke) tl djintan, 1 (kleine) tl cayennepeper, 1 tl kurkuma en 2 tl garam masala toe. Vermeng grondig door het geheel.
  • Voeg tot slot 2-3 el Griekse yoghurt toe en schep door het geheel. Laat nog even zachtjes pruttelen.
  • Snijd ondertussen een handje verse koriander fijn. Snijd ook een stukje gember julienne, een bosje lente-ui en een rode of groene peper in ringetjes (optioneel) en voeg naar smaak toe aan het geheel.
  • Serveer met witte rijst, naan of roti.

Kip karahi

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

23 reacties

Milou 28 oktober 2021 - 15:14

Vraagje, waarom bak je de gedroogde kruiden niet mee met de kip en voeg je die pas later toe aan het natte mengsel? Zou dat nog iets uitmaken voor de smaak?

Reply
SmaakMenutie 29 oktober 2021 - 10:12

Nee hoor, ik denk dat het niet zo gek veel uitmaakt! 🙂

Reply
Ilse 27 oktober 2021 - 20:10

Leuk recept, heerlijk en makkelijk!

Reply
Jeroe 27 oktober 2021 - 14:20

Ziet er top uit! Enig idee wat de verhoudingen zijn als ik dit voor 4 personen wil klaarmaken?

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2021 - 14:51

Thanks! Ik zou alle hoeveelheden verdubbelen maar wees voorzichtig met de verse gember en cayennepeper. Geniet ervan! 🙂

Reply
Ria 1 november 2021 - 23:32

Ik heb er rijst bij gegeten, en heb genoeg voor nog een dag met z’n 2en ervan eten. Wij zijn geen grote eters en ik heb er ook nog een salade bij gegeten, scheelt natuurlijk ook.

Reply
Johanna 10 oktober 2023 - 14:03

Het was heerlijk. Heb i.p.v. blik tomaten, verse gepelde tomaten gebruikt. Hebben jullie nog een tip om het schiften van de yogurt tegen te gaan?

Reply
SmaakMenutie 11 oktober 2023 - 11:57

Fijn dat het in de smaak viel Johanna! Schiften heeft met de temperatuur te maken, je zou ervoor kunnen zorgen dat de yoghurt iets meer op kamertemperatuur is. Of gebruik Griekse yoghurt, die schift niet.

Reply
Anja 27 oktober 2021 - 12:02

Is dit ook als een slow-cook gerecht te gebruiken? Zoja, hoe lang zou het ongeveer nodig hebben?
Grz Anja

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2021 - 12:40

Het zou best moeten kunnen Anja, echter gebruiken wij zelf geen slow-cooker dus kan je er geen advies in geven helaas! Ik denk niet te lang gezien de kip anders taai wordt 🙂

Reply
Theo 29 oktober 2021 - 18:28

Net heerlijk van dit gerecht gesmuld!! In een woord héérlijk 👍🏻

Reply
Gerard 27 oktober 2021 - 08:15

Klinkt lekker, ga ik zeker maken. Zijn de julienne reepjes gember niet bosui? Zal goed samengaan met een frisse atjar

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2021 - 08:42

Nee hoor Gerard, het zijn echt reepjes gember! Dat is echt een van de smaakmakers. Geniet ervan!

Reply
1 2 3