Een ontdekking
De tip voor het maken van dit overheerlijke Pakistaanse gerecht kwam van een lezer. Zelf hadden wij nog niet eerder van kip karahi gehoord, maar wat een ontdekking! Dit gerecht barst van de smaak en is verrassend eenvoudig te bereiden.
Wat is kip karahi?
Kip karahi is een populaire Pakistaanse curry die zijn naam dankt aan de ‘karahi’, de traditionele pan waarin het gerecht wordt bereid. Een karahi is een dikke, ronde en diepe kookpot die veel weg heeft van een de wok. Die we natuurlijk in de Aziatische keukens veelvuldig gebruiken (en natuurlijk nu ook gebruikt hebben). Het gerecht staat bekend om zijn rijke kruiden, intense smaken en de kenmerkende tomatensaus waarin de kip heerlijk suddert. Hoewel er vele varianten bestaan, wordt kip karahi doorgaans zonder veel vocht bereid, waardoor de saus een hele geconcentreerde en volle smaak krijgt. Net even wat anders dan veel andere gerechten uit die regio.
De perfecte balans van kruiden
Voor onze versie van kip karahi hebben we ons laten inspireren door verschillende traditionele recepten en hier onze eigen draai aan gegeven. Na wat uitproberen hebben we de perfecte basis gevonden. En die basis bestaat uit malse kip, gepelde tomaten (uit blik) en gemberpasta, die samen een saus vormen. De unieke smaak komt van de juiste mix (en hoeveelheid) van specerijen. Wij gebruiken gemalen koriander, djintan (komijn), cayennepeper, kurkuma en garam masala. Deze kruiden zorgen voor een warme, kruidige en licht pittige smaak die heel kenmerkend is voor het gerecht. Om de saus extra romig te maken voegen we 2-3 eetlepels Griekse yoghurt toe, wat de smaken mooi in balans brengt.
Afwerking en serveren
De finishing touch van kip karahi zit in de toppings. Een handje verse koriander, julienne gesneden gember en ringetjes lente-ui zorgen voor een frisse touch. Voor wie van extra pit houdt, kan een rode of groene peper in dunne ringetjes naar smaak worden toegevoegd. Serveer dit heerlijke gerecht simpelweg met wat witte rijst, knapperig naanbrood of zachte roti om de saus lekker op te nemen.
Snel en verrukkelijk
Weet je wat zo fijn is aan kip karahi? Je zet deze pittige en kruidige curry al binnen een half uur op tafel! Een ideaal gerecht voor wie snel een smaakvolle en authentieke maaltijd wil bereiden zónder uren in de keuken te staan. Of je nu een liefhebber bent van de Pakistaanse keuken of gewoon eens iets nieuws wilt proberen, kip karahi is een absolute aanrader die je vaker zal maken!
23 reacties
Vraagje, waarom bak je de gedroogde kruiden niet mee met de kip en voeg je die pas later toe aan het natte mengsel? Zou dat nog iets uitmaken voor de smaak?
Nee hoor, ik denk dat het niet zo gek veel uitmaakt! 🙂
Leuk recept, heerlijk en makkelijk!
Ziet er top uit! Enig idee wat de verhoudingen zijn als ik dit voor 4 personen wil klaarmaken?
Thanks! Ik zou alle hoeveelheden verdubbelen maar wees voorzichtig met de verse gember en cayennepeper. Geniet ervan! 🙂
Ik heb er rijst bij gegeten, en heb genoeg voor nog een dag met z’n 2en ervan eten. Wij zijn geen grote eters en ik heb er ook nog een salade bij gegeten, scheelt natuurlijk ook.
Het was heerlijk. Heb i.p.v. blik tomaten, verse gepelde tomaten gebruikt. Hebben jullie nog een tip om het schiften van de yogurt tegen te gaan?
Fijn dat het in de smaak viel Johanna! Schiften heeft met de temperatuur te maken, je zou ervoor kunnen zorgen dat de yoghurt iets meer op kamertemperatuur is. Of gebruik Griekse yoghurt, die schift niet.
Is dit ook als een slow-cook gerecht te gebruiken? Zoja, hoe lang zou het ongeveer nodig hebben?
Grz Anja
Het zou best moeten kunnen Anja, echter gebruiken wij zelf geen slow-cooker dus kan je er geen advies in geven helaas! Ik denk niet te lang gezien de kip anders taai wordt 🙂
Net heerlijk van dit gerecht gesmuld!! In een woord héérlijk 👍🏻
Klinkt lekker, ga ik zeker maken. Zijn de julienne reepjes gember niet bosui? Zal goed samengaan met een frisse atjar
Nee hoor Gerard, het zijn echt reepjes gember! Dat is echt een van de smaakmakers. Geniet ervan!