Een ontdekking
De tip voor het maken van dit overheerlijke Pakistaanse gerecht kwam van een lezer. Zelf hadden wij nog niet eerder van kip karahi gehoord, maar wat een ontdekking! Dit gerecht barst van de smaak en is verrassend eenvoudig te bereiden.
Wat is kip karahi?
Kip karahi is een populaire Pakistaanse curry die zijn naam dankt aan de ‘karahi’, de traditionele pan waarin het gerecht wordt bereid. Een karahi is een dikke, ronde en diepe kookpot die veel weg heeft van een de wok. Die we natuurlijk in de Aziatische keukens veelvuldig gebruiken (en natuurlijk nu ook gebruikt hebben). Het gerecht staat bekend om zijn rijke kruiden, intense smaken en de kenmerkende tomatensaus waarin de kip heerlijk suddert. Hoewel er vele varianten bestaan, wordt kip karahi doorgaans zonder veel vocht bereid, waardoor de saus een hele geconcentreerde en volle smaak krijgt. Net even wat anders dan veel andere gerechten uit die regio.
De perfecte balans van kruiden
Voor onze versie van kip karahi hebben we ons laten inspireren door verschillende traditionele recepten en hier onze eigen draai aan gegeven. Na wat uitproberen hebben we de perfecte basis gevonden. En die basis bestaat uit malse kip, gepelde tomaten (uit blik) en gemberpasta, die samen een saus vormen. De unieke smaak komt van de juiste mix (en hoeveelheid) van specerijen. Wij gebruiken gemalen koriander, djintan (komijn), cayennepeper, kurkuma en garam masala. Deze kruiden zorgen voor een warme, kruidige en licht pittige smaak die heel kenmerkend is voor het gerecht. Om de saus extra romig te maken voegen we 2-3 eetlepels Griekse yoghurt toe, wat de smaken mooi in balans brengt.
Afwerking en serveren
De finishing touch van kip karahi zit in de toppings. Een handje verse koriander, julienne gesneden gember en ringetjes lente-ui zorgen voor een frisse touch. Voor wie van extra pit houdt, kan een rode of groene peper in dunne ringetjes naar smaak worden toegevoegd. Serveer dit heerlijke gerecht simpelweg met wat witte rijst, knapperig naanbrood of zachte roti om de saus lekker op te nemen.
Snel en verrukkelijk
Weet je wat zo fijn is aan kip karahi? Je zet deze pittige en kruidige curry al binnen een half uur op tafel! Een ideaal gerecht voor wie snel een smaakvolle en authentieke maaltijd wil bereiden zónder uren in de keuken te staan. Of je nu een liefhebber bent van de Pakistaanse keuken of gewoon eens iets nieuws wilt proberen, kip karahi is een absolute aanrader die je vaker zal maken!
23 reacties
Klinkt lekker, ga ik zeker maken. Zijn de julienne reepjes gember niet bosui? Zal goed samengaan met een frisse atjar
Nee hoor Gerard, het zijn echt reepjes gember! Dat is echt een van de smaakmakers. Geniet ervan!
Is dit ook als een slow-cook gerecht te gebruiken? Zoja, hoe lang zou het ongeveer nodig hebben?
Grz Anja
Het zou best moeten kunnen Anja, echter gebruiken wij zelf geen slow-cooker dus kan je er geen advies in geven helaas! Ik denk niet te lang gezien de kip anders taai wordt 🙂
Net heerlijk van dit gerecht gesmuld!! In een woord héérlijk 👍🏻
Ziet er top uit! Enig idee wat de verhoudingen zijn als ik dit voor 4 personen wil klaarmaken?
Thanks! Ik zou alle hoeveelheden verdubbelen maar wees voorzichtig met de verse gember en cayennepeper. Geniet ervan! 🙂
Ik heb er rijst bij gegeten, en heb genoeg voor nog een dag met z’n 2en ervan eten. Wij zijn geen grote eters en ik heb er ook nog een salade bij gegeten, scheelt natuurlijk ook.
Het was heerlijk. Heb i.p.v. blik tomaten, verse gepelde tomaten gebruikt. Hebben jullie nog een tip om het schiften van de yogurt tegen te gaan?
Fijn dat het in de smaak viel Johanna! Schiften heeft met de temperatuur te maken, je zou ervoor kunnen zorgen dat de yoghurt iets meer op kamertemperatuur is. Of gebruik Griekse yoghurt, die schift niet.
Leuk recept, heerlijk en makkelijk!
Vraagje, waarom bak je de gedroogde kruiden niet mee met de kip en voeg je die pas later toe aan het natte mengsel? Zou dat nog iets uitmaken voor de smaak?
Nee hoor, ik denk dat het niet zo gek veel uitmaakt! 🙂
Super lekker en makkelijk recept. Ik was nooit echt fan van de sterke smaak van verse koriander en gember, maar ik vind dit gerecht bijzonder smaakvol. Een aanrader!
Vandaag dit gemaakt, en voor het eerst moet ik zeggen dat ik iets miste. Wij houden niet van heel erg spicy, dus geen extra peper gebruikt, maar buiten dat vond ik het wat flauw van smaak. Na wat kruidenzout toegevoegd te hebben was het beter. Eventueel andere suggestie??
Persoonlijk vond ik het niet flauw met alle gebruikte kruiden, dus zou dat pepertje de volgende keer toevoegen! Heb je wel alle kruiden toegevoegd, inclusief de gember?
Als je gemberpasta gebruikt ,hoeveel moet je er dan in doen ?
Ongeveer 2 tl
Mannen! Sodeknetter, dit was er weer eentje in de categorie ongeloveloos lekker!! Om het nog authentieker te maken heb ik de kip gebakken in ghee en Kashmiripeper gebruikt in plaats van cayenne. Dubbele portie gemaakt, want onze 2 vreetberen van 19 en 20 kennende…. Inderdaad de gember julienne zo gehouden, was ruim voldoende qua smaak. Voor erbij roti-panne(n)koekjes en een zuur van komkommer, rettich en ui op smaak gebracht met een kaneelstokje en 2 steranijs. Alles op! Ben niet verbaasd…..grinnik…..
Gisteren gemaakt door mijn dochter. Sajoer boontjes erbij en roti. Jongens, wat was dit weer lekker.
Sinds een week of wat jullie side gekregen en wat een heerlijke gerechten ! Doze was weer top, een paar rawits erin en wat champignons en smullen maar !
Wat hebben jullie toch altijd heerlijke recepten. De meeste maak ik meteen en altijd plezier in de keuken en aan tafel.
Kijk al weer uit naar het volgende.
Heerlijk. Maar ik geef altijd graag een eigen draai aan de super recepten van onze vriendelijke heren smaakmenutie. Niks Pakistaans meer: de kip gaat in hapklare stukjes in de cajunkruiden max. 7 dagen in een afgesloten bakje marineren in de koelkast (<7'C). En nadat de wokgroente wat geslonken is, gaat er 1 tl van elk: koriander, basilicium, oregano en gember plus 2 el ketjap manis en 2 el vissaus er goed gemengd doorheen. Ik had geen garam masala dus werd dat 3 tl kerrie. Dan kun je de rode peper weglaten. Dat was wel even smaakschieten geblazen…