Home Erik's Asia Kip jalfrezi

Kip jalfrezi

Indiase pittige curry

door SmaakMenutie
Kip jalfrezi

Gebakken met kruiden

Kip jalfrezi is een klassieker uit de Indiase keuken met wortels in de Bengaalse regio. Het woord ‘jalfrezi’ betekent vrij vertaald “pikant” of “gebakken met kruiden”, en dat geeft precies aan wat je kunt verwachten: een kruidige, verwarmende curry met een flinke dosis smaak.

Misschien ken je het gerecht van de bekende kant-en-klare wereldgerechten, maar geloof ons: de zelfgemaakte variant is een wereld van verschil. Geen kunstmatige poeders of toevoegingen, maar verse ingrediënten en specerijen die je keuken vullen met de kruidigste geuren.

Jalfrezi

Een kleurig feestje in de pan

Deze Indiase curry draait niet alleen om smaak, maar ook om kleur en textuur. Denk aan knapperige paprika (in rood en groen), stukjes ui die net wat bite behouden en stukjes kip die lekker mals blijven door ze kort aan te bakken. De curry krijgt z’n basis van tomaat, waar alles lekker in mag sudderen. Voeg daar geraspte gember, groene én rode peper aan toe, en je hebt een saus die pittig is zonder je mond in brand te zetten (tenzij je dat natuurlijk wél wil).

Kip jalfrezi recept

Specerijen maken het verschil

Wat kip jalfrezi zo typerend maakt, is het gebruik van een paar onmisbare specerijen voor de marinade en saus: kurkuma voor zowel smaak als de gele kleur, korianderpoeder voor de frisheid en de kenmerkende smaak van komijn natuurlijk. Het resultaat? Een saus die rijk, kruidig en perfect in balans is. En het mooie is: je kunt variëren naar smaak. Minder peper als je het liever mild houdt, of juist een extra snuf cayennepeper voor wie wel wat pit kan hebben.

Jalfrezi kruiden
Laat de kip minimaal 10 minuten marineren

Extra groen? Doen!

Hoewel paprika en ui traditioneel in jalfrezi horen, is er geen enkele reden om het daar bij te laten. Voeg gerust sperziebonen toe voor wat extra knapperigheid, of gooi er broccoli, courgette of wortel bij. Of wat je ook maar in huis hebt eigenlijk. Zo maak je het gerecht nog voedzamer zonder concessies te doen aan de smaak. Een restje (geroosterde) Hollandse bloemkool? Ook dat past er prima bij. De tomatensaus is namelijk hartstikke veelzijdig en kan heel wat aan.

Serveer suggesties

Kip jalfrezi komt het beste tot zijn recht met witte (of basmati)rijst of een warm stuk naanbrood om in de saus te dopen. Garneer het geheel met verse koriander en een schijfje limoen voor wat frisheid. Dat limoentje geeft net even dat extra aan het gerecht.

Jalfrezi maken

Serveer het gewoon in de pan of doe het eens in een mooie schaal en zet het op tafel met wat yoghurt of raita erbij. Perfect voor een doordeweekse maaltijd die nét dat beetje extra heeft.

Kip jalfrezi

Kip jalfrezi

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 59 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 400 g tomatenblokjes
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 groene peper
  • 1 rode peper
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 limoen
  • 3 tl gemalen komijnzaad (djintan)
  • 3 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 3 tl kurkuma
  • 2 tl garam masala
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 cm verse gember
  • Verse koriander
  • Basmati rijst
  • Naan (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Maak een marinade van 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gemalen koriander, 1 tl kurkuma, 1 tl garam masala, 2 tl paprikapoeder, een snuf cayennepeper en het sap van een 1/2 limoen. Voeg 400-500 g gesneden kipfilet toe en marineer minimaal 10 minuten.
  • Snijd ondertussen 1 rode en 1 groene paprika in blokjes, snipper 2 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn. Snijd ook 1 groene en/of 1 rode peper in reepjes of ringen en rasp 2-3 cm verse gember.
  • Bak de gemarineerde kipfilet in een flinke scheut zonnebloemolie rondom bruin op (middel)hoog vuur in 4-5 minuten. De kip hoeft nog niet volledig gaar te zijn.
  • Zet het vuur iets lager en voeg de gesnipperde sjalot toe en bak al omscheppend 3-5 minuten mee.
  • Voeg de rode en groene peper, knoflook en verse gember toe en bak al omscheppend 1-2 minuten mee.
  • Voeg 1 tl garam masala, 2 tl kurkuma, 2 tl gemalen komijnzaad, 2 tl gemalen koriander en een flinke snuf zout toe. Bak al omscheppend 1-2 minuten mee.
  • Voeg de gesneden paprika toe samen met 1 blik tomatenblokjes. Meng grondig en laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen of tot het de gewenste dikte heeft. Serveer met rijst en/of naan, verse koriander en een schijfje limoen.

Kip jalfrezi

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

5 reacties

Bram 27 januari 2024 - 18:07

Dit was, zoals altijd eigenlijk, echt weer fantastisch heren. Denk dat ik inmiddels een recept of 30 van jullie gemaakt heb en letterlijk ieder recept is raak. Hulde!

Reply
Cindy 20 mei 2024 - 16:19

Ai,met m’n suffe hoofd de Surinaamse/Hindoestaanse masala gepakt… hahaha, maar smaakte voortreffelijk! dus gelukje. Snel even de andere halen voor de volgende keer…
Il haal.ze ook altijd door elkaar, en schrijf dus ook niet de juiste benaming op de kruidenpotjes ….

Reply
Annemieke Jansen 19 februari 2024 - 22:26

Wat een heerlijk recept weer en wat hebben we gesmuld!!
Dankjulliewel 💙

Reply
Esmar 21 mei 2025 - 15:42

zou dit ook in de slowcooker kunnen?

Reply
SmaakMenutie 22 mei 2025 - 16:54

Ik vermoed van wel!

Reply