Gebakken met kruiden
Kip jalfrezi is een klassieker uit de Indiase keuken met wortels in de Bengaalse regio. Het woord ‘jalfrezi’ betekent vrij vertaald “pikant” of “gebakken met kruiden”, en dat geeft precies aan wat je kunt verwachten: een kruidige, verwarmende curry met een flinke dosis smaak.
Misschien ken je het gerecht van de bekende kant-en-klare wereldgerechten, maar geloof ons: de zelfgemaakte variant is een wereld van verschil. Geen kunstmatige poeders of toevoegingen, maar verse ingrediënten en specerijen die je keuken vullen met de kruidigste geuren.
Een kleurig feestje in de pan
Deze Indiase curry draait niet alleen om smaak, maar ook om kleur en textuur. Denk aan knapperige paprika (in rood en groen), stukjes ui die net wat bite behouden en stukjes kip die lekker mals blijven door ze kort aan te bakken. De curry krijgt z’n basis van tomaat, waar alles lekker in mag sudderen. Voeg daar geraspte gember, groene én rode peper aan toe, en je hebt een saus die pittig is zonder je mond in brand te zetten (tenzij je dat natuurlijk wél wil).
Specerijen maken het verschil
Wat kip jalfrezi zo typerend maakt, is het gebruik van een paar onmisbare specerijen voor de marinade en saus: kurkuma voor zowel smaak als de gele kleur, korianderpoeder voor de frisheid en de kenmerkende smaak van komijn natuurlijk. Het resultaat? Een saus die rijk, kruidig en perfect in balans is. En het mooie is: je kunt variëren naar smaak. Minder peper als je het liever mild houdt, of juist een extra snuf cayennepeper voor wie wel wat pit kan hebben.
Extra groen? Doen!
Hoewel paprika en ui traditioneel in jalfrezi horen, is er geen enkele reden om het daar bij te laten. Voeg gerust sperziebonen toe voor wat extra knapperigheid, of gooi er broccoli, courgette of wortel bij. Of wat je ook maar in huis hebt eigenlijk. Zo maak je het gerecht nog voedzamer zonder concessies te doen aan de smaak. Een restje (geroosterde) Hollandse bloemkool? Ook dat past er prima bij. De tomatensaus is namelijk hartstikke veelzijdig en kan heel wat aan.
Serveer suggesties
Kip jalfrezi komt het beste tot zijn recht met witte (of basmati)rijst of een warm stuk naanbrood om in de saus te dopen. Garneer het geheel met verse koriander en een schijfje limoen voor wat frisheid. Dat limoentje geeft net even dat extra aan het gerecht.
Serveer het gewoon in de pan of doe het eens in een mooie schaal en zet het op tafel met wat yoghurt of raita erbij. Perfect voor een doordeweekse maaltijd die nét dat beetje extra heeft.
5 reacties
Dit was, zoals altijd eigenlijk, echt weer fantastisch heren. Denk dat ik inmiddels een recept of 30 van jullie gemaakt heb en letterlijk ieder recept is raak. Hulde!
Ai,met m’n suffe hoofd de Surinaamse/Hindoestaanse masala gepakt… hahaha, maar smaakte voortreffelijk! dus gelukje. Snel even de andere halen voor de volgende keer…
Il haal.ze ook altijd door elkaar, en schrijf dus ook niet de juiste benaming op de kruidenpotjes ….
Wat een heerlijk recept weer en wat hebben we gesmuld!!
Dankjulliewel 💙
zou dit ook in de slowcooker kunnen?
Ik vermoed van wel!