Home Erik's Asia Indische macaroni

Indische macaroni

zowel warm als koud lekker!

door SmaakMenutie
Indische macaroni

‘Typisch’ familiegerecht

Ja, je leest het goed: Indische macaroni. Een bijzonder gerecht dat op het eerste gezicht misschien wat vreemd lijkt. Want wist je dat de macaroni zoals wij die in Nederland kennen helemaal niet zo Italiaans is als we denken?

“Het is echt zo’n typisch familiegerecht dat elke Indische familie anders maakt”

In Italië is ‘maccheroni’ namelijk iets heel anders en is de elleboogvormige pasta die wij gebruiken daar nauwelijks te vinden. Toch is deze pastasoort een vast onderdeel van de Indische keuken geworden, dankzij de Indische Nederlanders (waaronder mijn grootouders) die in de jaren ’50 culinaire invloeden uit verschillende culturen samenbrachten.

Macaroni uit de oven

Indische twist

Indische macaroni is een typisch familierecept dat in vrijwel elke Indische familie anders wordt bereid. Waar de een kiest voor hamblokjes, gebruikt de ander gehakt of kip. Wat dit gerecht voor mij zo bijzonder maakt is de combinatie van allerlei smaken. Wij maken het met fijngesneden augurk, paprika en stemgember (te koop bij de supermarkt).

Ingrediënten Indische macaroni

Deze ingrediënten worden kort gebakken waarna we er ongeveer zes flinke eetlepels ketchup en één tot twee theelepels sambal oelek aan toevoegen voor een lekkere zoetzure en mild pittige smaak. De subtiele smaak van een stukje gember gaat je zeker weten verrassen!

Gegratineerd laagje

Ondertussen maken we de macaroni en vervolgens wordt dit gemengd met de rest van het geheel. Om het gerecht extra smeuïg te maken voegen we een flinke hand (Hollandse) geraspte kaas toe en roeren we drie losgeklopte eieren erdoor, zodat alles goed gebonden wordt.

Recept Indische macaroni ovenschotel

Dit alles doen we in een grote ovenschaal, bestrooien we met paneermeel en nog wat extra kaas, en gaat dan de oven in voor 30 tot 40 minuten. Het resultaat? Een súper lekkere gegratineerde ovenschotel. Serveer het met frisse komkommer of atjar en natuurlijk een flinke klodder ketchup of chilisaus.

Nostalgie op je bord

Voor mij is deze ovenschotel echt een herinnering aan vroeger. Als we op vakantie gingen naar Italië of Spanje maakte mijn moeder (en heel vroeger mijn oma) deze Indische macaroni en aten we het onderweg op – soms nog een beetje warm (dan waren we de grens amper oven) maar vaak ook gewoon koud, met een flinke lepel ketchup of chilisaus.

Indische macaroni uit de oven

Het is een gerecht dat bij mij nostalgie oproept. Het laat bovendien zien hoe keukens over de hele wereld elkaar beïnvloeden en verrijken. Probeer het zelf maar eens, geef er gewoon je eigen draai aan en maak er je eigen herinneringen mee.

Indische macaroni schotel
Indische macaroni

Indische macaroni

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 135 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g macaroni
  • 250 g hamblokjes
  • 200 g geraspte kaas
  • 3 eieren
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1/2 potje mini augurken
  • 6 el ketchup
  • 3 el paneermeel
  • 1 el stem-gember
  • 2 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Kook 350 g macaroni in een ruime hoeveelheid water. Verwarm ook alvast de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Snipper ondertussen 3 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Snijd ook een half potje mini augurken fijn en hak 3-4 bolletjes stem-gember (te koop bij de supermarkt) in kleine stukjes. Snijd tevens 1 paprika in hele kleine stukjes.
  • Neem een ruime pan en fruit de gesnipperde ui en knoflook  even aan op matig vuur.
  • Voeg vervolgens de hamblokjes, fijngesneden augurk, fijngesneden paprika en gember toe. Bak alles al omscheppend even 2 minuutjes mee. Voeg vervolgens circa 6 flinke el ketchup toe samen met 1-2 tl sambal oelek. Meng goed door elkaar. Je zal zien dat het geheel wat zal binden.
  • Giet de macaroni af en voeg deze toe aan het mengsel. Voeg nu ook driekwart van de geraspte kaas toe en meng grondig door elkaar. Voeg eventueel wat extra ketchup toe.
  • Kluts 3 eieren los en voeg deze ook toe aan het geheel. Het zal nu goed gebonden zijn. Zet het vuur uit.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en schenk het mengsel hierin. Bestrooi met paneermeel en vervolgens met de overgebleven kaas.
  • Plaats de ovenschaal 30-40 minuten in de oven (of tot er een mooi goudbruine korst gevormd is). Serveer met atjar of komkommer en met ketchup.

Indische macaroni

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

51 reacties

Elly 7 juni 2024 - 18:09

Ik vond de smaak wel lekker, maar vond het geheel een beetje droog. Dan maar zonder paneermeel?

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2024 - 10:21

Dat herkennen wij niet, dus lastig te zeggen! Wellicht wat extra ketchup (maakt het wat smeuïger) en wat minder paneermeel (hoewel dat voor een krokant korstje zorgt).

Reply
Susan 29 oktober 2023 - 17:52

Zojuist gegeten. Lekker. Voor ons mag er iets minder gember in maar dat is een kwestie van smaak.

Reply
Michel 21 oktober 2023 - 20:28

Ik zag de titel en dacht dat is een eeuwigheid geleden dat ik Indische macaroni op heb dat ga ik weer eens maken. Zo gezegd zo gedaan vandaag gemaakt, het is niet onsmakelijk maar ik ga toch het recept van mijn moeder zoeken want zoals zij het maakte was toch het lekkerst. Zoals al gezegd werd, elke familie maakt het anders, en waarschijnlijk maakt je eigen moeder en/of oma het het allerlekkerst.

Reply
Sonja 30 maart 2023 - 17:07

Mijn vriend lust geen gesmolten kaas, wat kan ik hiervoor in de plaats gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2023 - 10:06

Oei, kaas is wel een essentieel ingrediënt. Het wordt er ook doorheen gemengd en zorgt voor binding, zou dus niet weten waar je het door kan vervangen!

Reply
Elly 7 juni 2024 - 18:07

Edelgistvlokken, smaakt een beetje naar kaas en noten

Reply
Desiree van Hooijdonk 16 september 2022 - 18:44

Dit is tė lekker🥰
2 borden gegeten, mijn man ook, die echt niet van pasta houdt!

Reply
1 3 4 5