Pörkölt
Van oorsprong is goulash (of goulasj) eigenlijk een Hongaarse soep. Maar ook de ingedikte variant die bekend staat als ‘pörkölt’, wordt vaak gewoon goulash genoemd. Dit stoofgerecht van rundvlees met paprika wordt niet alleen in Hongarije veel gegeten. In heel Centraal-Europa en de Balkan is dit een zeer populair gerecht. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, want de pan staat al gauw zo’n 3 uur te stoven. Maar ook hier geldt, hoe langer hoe lekkerder. Naast runderlappen voegen we aardappelen, wortel en paprika toe. En als basis voor de saus gebruiken we Heinz Tomato Frito. De zachte textuur is de ideale basis voor stoofgerechten als deze goulash. Ook in een pasta, op een pizza of in een rijstgerecht kan je deze saus overigens goed gebruiken. Naar Hongaars gebruik serveer je de goulash met witte rijst of stokbrood. Net waar je zin in hebt!
34 reacties
Hij staat nu heerlijk te pruttelen. Ben benieuwd hoe die smaakt. Ruikt heerlijk zoals gewoonlijk met jullie recepten.
Wat lekker Kirsten! Hopelijk smaakte het net zo goed als het rook☺️
Wij eten dit met kerst!!! Met rijst, kruidenboter stokbrood en sla!!! Het staat nu te pruttelen!!
Lekker Karin! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂
Kan ik de fritto vervangen door iets anders want dit is niet verkrijgbaar hier in de fillipijnen
Ja hoor Elizabeth, je kan het vervangen door passata (tomatensaus). Succes!
Sta volgende week op het menu ben benieuwd
Of verse tomaten 🙃
Vanmiddag dit recept gemaakt in mijn elektrische snelkookpan. Vlees aangebraden op sauté in de roomboter, vervolgens bouillon toegevoegd. Daarop de ui, de worteltjes, knoflook, en 2 gesneden puntpaprika’s, de kruiden vermengd met de bloem, daarop de tomato frito en de tomatenpuree. Niet roeren! Deksel op de pot en 55 minuten op stew/meat. (Heb na de kooktijd nog twee extra puntpaprika’s toegevoegd.) Resultaat? Nog nooit zo’n heerlijke goulash gegeten!
Fijn dat het met de snelkookpan is gelukt en dat je ervan genoten hebt Anja! Bedankt voor het delen van de bereidingswijze in deze pan 🙂
Goedemiddag,
is karwijzaad en komijn poeder niet hetzelfde?
ipv komijn, kan ik dan ook djinten gebruiken?
Hoi peter, karwij en komijn zijn 2 verschillende kruiden maar lijken wel op elkaar! De smaak van karwij is grofweg dubbel zo sterk als dat van komijn. Afgezien van de sterkte van de smaak is karwij iets scherper, terwijl komijn wat bitterder is. En je kan inderdaad djintan gebruiken, dat is gemalen komijnzaad!
sorry, ben ik weer.
ik heb karwijzaad , alleen geen gemalen. kan ik dit ook gebruiken?
en welke hoeveelheid gebruik ik dan?
Ja hoor, zelfde hoeveelheid gewoon even zelf malen met de vijzel 🙂
Dit was weer een heerlijk recept
Leuk om te horen Marga! 🙂
MMMMMMM lekker, straks maken. Wij eten er orzo bij ipv rijst.
Bedankt voor het recept.
Ook lekker Henny! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂
Hongaarse goulash gemaakt was heerlijk
Heerlijk recept. Ik heb het in de slowcooker gedaan.
Ik maak deze vandaag voor de…- ik heb eigenlijk geen idee voor de hoeveelste keer, de vijftigste? Hij is zooo lekker, ik laat de aardappelen altijd achterwege ivm koolhydraten/lichter eten maar dat verandert niets aan de smaak. De rest van het gezin heeft er het liefst een lekker stuk robuust stokbrood bij (en ik stiekem ook..). Toprecept!
Wat een heerlijk recept is dit, echt een dikke 10!
Wij gaan het vandaag voor de 2e keer maken!
Lekker met een stokbroodje, en rijst erbij 🙂
Potverdorie wat is dit lekker! Ik heb wel vaker goulash gemaakt, maar deze is echt het lekkerst! Komt ook door de kruiden denk ik. Dank!
Hier staat hij nu ook op het vuur! Het ruikt al goed, dus dat belooft wat qua smaak!
Vandaag hier op het menu…
Uiteraard met een eigen twist… De losse kruiden vervangen voor garam masala kruiden in dezelfde hoeveelheid als opgeteld de kruiden uit het recept, een combi van passata en verse tomaten ipv de fritto en als extra (kastanje)champignons toegevoegd (dat hoort er toch wel een beetje bij, bij zo’n herfstige stoofmaaltijd).
Vandaag met rijst, morgen als lunch lekker dopen met stokbrood…
Het staat heerlijk te pruttelen, maar ik denk dat ik het de volgende keer in de slowcooker maakt. Dan komen de smaken meer te zijn recht.
Ook hier staat het nu te pruttelen. Wat een heerlijk rijke geuren! Wordt helemaal zalig, weet ik nu al! 😉
2 weken geleden voor het eerst gemaakt en hij staat nu weer te pruttelen. Werkelijk een kleurrijk kunstwerk in de pan tijdens de bereiding.
Dit gerecht ziet er bijna net zo mooi uit als het smaakt. Verrukkelijk!
Deze keer wat meer aardappelen erbij zodat we het zonder rijst/stokbrood kunnen eten.
Wil dit gerecht met kippendijen maken zou dat kunnen?
Ja ik denk dat dat wel moet kunnen, je hoeft het dan waarschijnlijk ook iets minder lang te stoven!
Ik heb lang gezocht naar de smaak van de goulash zoals ik die in Oostenrijk at en ik ben er nu achter dat je die smaak krijgt door inplaats van gewoon paprikapoeder, gerookt paprikapoeder te gebruiken en dat mag een eetlepel zijn. Eindelijk precies de smaak die ik zocht. Misschien lijkt die het meest op het Hongaarse paprikapoeder, dat inderdaad anders is dan het gewone paprikapoeder hier. Echt een aanrader! Verder prima recept.
Ok, ik lees net dat gerookt paprikapoeder in Hongarije niet gebruikt wordt, maar dan deden ze dat kennelijk wel in Oostenrijk, want het smaakt hierdoor precies zo als daar. Heerlijk!
Dit noemen wij in Hongarije Pörkölt. Als je in Hongarije een Gulyás maakt is dit een bouillon met daarin wat stukken vlees, aardappel en wat groente. 😉
Check het intro van dit recept Wil, daar vertellen we er meer over 😉