Goulash

Hongaars stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Goulash

Pörkölt

Van oorsprong is goulash (of goulasj) eigenlijk een Hongaarse soep. Maar ook de ingedikte variant die bekend staat als ‘pörkölt’, wordt vaak gewoon goulash genoemd. Dit stoofgerecht van rundvlees met paprika wordt niet alleen in Hongarije veel gegeten. In heel Centraal-Europa en de Balkan is dit een zeer populair gerecht. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, want de pan staat al gauw zo’n 3 uur te stoven. Maar ook hier geldt, hoe langer hoe lekkerder. Naast runderlappen voegen we aardappelen, wortel en paprika toe. Naar Hongaars gebruik serveer je de goulash met witte rijst of stokbrood. Net waar je zin in hebt!

Goulash

Goulash

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 143 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g runderlappen
  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 350 g tomaten passata
  • 100 g worteltjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 klont roomboter
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen karwijzaad
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1/2 tl cayennepeper
  • Verse peterselie

Zo maak je het

  • Snijd circa 800 g runderlappen in grove stukken. Neem een braadpan en bak het vlees in een ruime klont roomboter rondom 5-10 minuten aan op hoog vuur.
  • Snijd ondertussen 1 rode ui in halve ringen, 2 tenen knoflook fijn en 100 g worteltjes in ringetjes. 
  • Voeg toe bij het vlees en bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Snijd ondertussen 2 paprika's (rood en geel) in reepjes en voeg deze eveneens toe aan het geheel. Bak de paprikareepjes al omscheppend een minuut of 3 mee.
  • Voeg 1 el tomatenpuree toe en meng door het geheel.
  • Voeg vervolgens ruim 2 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gemalen karwijzaad en een 1/2 tl cayennepeper toe. Meng gronding en bestrooi vervolgens met 1 el bloem. Roer door het geheel.
  • Schenk nu 350 g tomaten passata bij het vlees samen met 350 ml heet water. Verkruimel tevens 1 runderbouillonblokje. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur 2 tot 2,5 uur zachtjes pruttelen met deksel op de pan.
  • Voeg 400-500 g voorgekookte vastkokende aardappelblokjes toe en laat deze nog 20-25 minuten mee pruttelen. Laat eventueel de laatste 15 minuten het deksel van de pan zodat het geheel wat kan inkoken.
  • Serveer met verse peterselie en witte rijst en/of stokbrood.

Goulash ingrediënten Goulash makenGoulash Goulash recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

Patrick 18 april 2025 - 14:05

Dit is de meest lekkere goulash ooit.
Een goede kok moet proeven zeggen ze, beter niet kunnen doen.weet niet hoelang ik hiermee ga doen.

Reply
Wil van der Velde 19 februari 2023 - 16:31

Dit noemen wij in Hongarije Pörkölt. Als je in Hongarije een Gulyás maakt is dit een bouillon met daarin wat stukken vlees, aardappel en wat groente. 😉

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2023 - 15:11

Check het intro van dit recept Wil, daar vertellen we er meer over 😉

Reply
1 3 4 5