Home <30 minuten Flammkuchen met ham en feta

Flammkuchen met ham en feta

door SmaakMenutie
Flammkuchen ham feta

Klassieker uit de Elzas

Eerder deelden we al ons recept voor de klassieke flammkuchen met spek en ui. Maar je kan natuurlijk volop varieren met dit gerecht, daarom maken we vandaag een andere versie.

De originele flammkuchen is ooit bedacht in Frankrijk maar staat inmiddels over ter wereld op de kaart. Vandaag maken we een heerlijke flammkuchen met rauwe ham en feta. Super simpel, maar boordevol smaak!

Flammkuchen ingrediënten

Wat is flammkuchen?

Flammkuchen, ook wel bekend als “tarte flambée,” is een traditioneel gerecht uit de Elzas, een regio op de grens van Frankrijk en Duitsland. Oorspronkelijk werd dit gerecht gebruikt om de temperatuur van houtgestookte ovens te testen. Als het deeg snel krokant werd en licht verkoolde randjes kreeg, wist men dat de oven perfect op temperatuur was voor het bakken van brood. De klassieke versie wordt belegd met crème fraîche, uien en spek, maar tegenwoordig zijn er echt talloze variaties te vinden.

Een eenvoudige en smaakvolle variant

Voor deze heerlijke versie beginnen we met een rol vers flammkuchendeeg. Dit is kant-en-klaar verkrijgbaar in de supermarkt en maakt het bereiden van flammkuchen helemaal een fluitje van een cent. We besmeren de bodem royaal met crème fraîche en vervolgens verdelen we halve ringen rode ui en verkruimelde feta over het deeg.

Flammkuchen maken

Krokant bakken en lekker beleggen

Plaats de flammkuchen in het midden van een voorverwarmde oven op 220°C (hetelucht) en bak deze in circa 12-15 minuten tot hij mooi goudbruin en krokant is. Als je een pizzasteen voor de barbecue hebt, kun je deze ook gebruiken voor een nog knapperiger resultaat. Houd dan wel de baktijd goed in de gaten, want op een pizzasteen gaat het vaak net iets sneller.

Flammkuchen bbq
De flammkuchen op een pizzasteen

Zodra de flammkuchen uit de oven komt, beleggen we hem met flinterdunne plakjes rauwe ham en een flinke hand verse rucola. De ham geeft een lekker zoutige smaak en de rucola zorgt voor een pittige, frisse touch. Snijd de flammkuchen in stukken en serveer direct. Heerlijk als borrelhap, lunch of zelfs als lichte avondmaaltijd!

Flammkuchen ham feta

Flammkuchen met ham en feta

Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.8/5
( 40 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 100 g feta kaas
  • 100 g rauwe ham
  • 1 rol vers flammkuchendeeg
  • 1 rode ui
  • 1 bakje crème fraîche (125 g)
  • Handje rucola

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200-220 graden.
  • Rol het verse flammkuchen deeg uit en besmeer riant met crème fraîche. Je hebt niet het hele bakje nodig.
  • Beleg met halve ringen rode ui en met 100 g verkruimelde feta kaas. Bestrooi tevens met zwarte peper.
  • Plaats de flammkuchen in het midden van de voorverwarmde oven en laat hem in circa 12-15 minuten mooi bruin en krokant worden.
  • Beleg vervolgens met de rauwe ham en rucola. Serveer direct.

Flammkuchen met ham en feta

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

5 reacties

Karin 28 december 2021 - 13:44

Ik kon geen rauwe ham vinden en heb achterham meegenomen. Zal ik die gewoon mee bakken?

Reply
SmaakMenutie 28 december 2021 - 15:54

Het is lekkerder met rauwe ham (wat zouter), maar kan in principe wel hoor! 🙂

Reply
Hennie 24 september 2022 - 15:12

Wat kan ik gebruiken als vervanger voor het flammkuchendeeg. Die verkopen ze niet hier in Spanje… bladerdeeg, empanadadeeg of pizzadeeg zijn de keuzes die ik hier heb (en filodeeg maar dat lijkt mij niet geschikt)

Reply
SmaakMenutie 24 september 2022 - 17:16

Dan zou ik voor pizzadeeg kiezen (dat komt het dichtst in de buurt). Succes en geniet ervan!

Reply
Hennie 25 september 2022 - 08:54

Top…dank je…ga ik proberen….

Reply