Klassieker uit de Elzas
Eerder deelden we al ons recept voor de klassieke flammkuchen met spek en ui. Maar je kan natuurlijk volop varieren met dit gerecht, daarom maken we vandaag een andere versie.
De originele flammkuchen is ooit bedacht in Frankrijk maar staat inmiddels over ter wereld op de kaart. Vandaag maken we een heerlijke flammkuchen met rauwe ham en feta. Super simpel, maar boordevol smaak!
Wat is flammkuchen?
Flammkuchen, ook wel bekend als “tarte flambée,” is een traditioneel gerecht uit de Elzas, een regio op de grens van Frankrijk en Duitsland. Oorspronkelijk werd dit gerecht gebruikt om de temperatuur van houtgestookte ovens te testen. Als het deeg snel krokant werd en licht verkoolde randjes kreeg, wist men dat de oven perfect op temperatuur was voor het bakken van brood. De klassieke versie wordt belegd met crème fraîche, uien en spek, maar tegenwoordig zijn er echt talloze variaties te vinden.
Een eenvoudige en smaakvolle variant
Voor deze heerlijke versie beginnen we met een rol vers flammkuchendeeg. Dit is kant-en-klaar verkrijgbaar in de supermarkt en maakt het bereiden van flammkuchen helemaal een fluitje van een cent. We besmeren de bodem royaal met crème fraîche en vervolgens verdelen we halve ringen rode ui en verkruimelde feta over het deeg.
Krokant bakken en lekker beleggen
Plaats de flammkuchen in het midden van een voorverwarmde oven op 220°C (hetelucht) en bak deze in circa 12-15 minuten tot hij mooi goudbruin en krokant is. Als je een pizzasteen voor de barbecue hebt, kun je deze ook gebruiken voor een nog knapperiger resultaat. Houd dan wel de baktijd goed in de gaten, want op een pizzasteen gaat het vaak net iets sneller.
Zodra de flammkuchen uit de oven komt, beleggen we hem met flinterdunne plakjes rauwe ham en een flinke hand verse rucola. De ham geeft een lekker zoutige smaak en de rucola zorgt voor een pittige, frisse touch. Snijd de flammkuchen in stukken en serveer direct. Heerlijk als borrelhap, lunch of zelfs als lichte avondmaaltijd!
5 reacties
Ik kon geen rauwe ham vinden en heb achterham meegenomen. Zal ik die gewoon mee bakken?
Het is lekkerder met rauwe ham (wat zouter), maar kan in principe wel hoor! 🙂
Wat kan ik gebruiken als vervanger voor het flammkuchendeeg. Die verkopen ze niet hier in Spanje… bladerdeeg, empanadadeeg of pizzadeeg zijn de keuzes die ik hier heb (en filodeeg maar dat lijkt mij niet geschikt)
Dan zou ik voor pizzadeeg kiezen (dat komt het dichtst in de buurt). Succes en geniet ervan!
Top…dank je…ga ik proberen….