Home Vis Firecracker zalm

Firecracker zalm

een mix van spicy en een tikkie zoet

door SmaakMenutie
Firecracker zalm

Pittig, zoet en bomvol smaak

Heb je ooit van ‘firecracker sauce’ gehoord? Waarschijnlijk niet, want in Nederland is deze saus nauwelijks bekend. In de Verenigde Staten daarentegen is het een favoriet. Amerikanen zijn gek op sauzen en vrijwel elke variant is kant-en-klaar in de supermarkt te vinden. Maar pas op in restaurants: je eten verdwijnt er soms volledig onder. Daarom bestellen wij saus – ook in Nederland trouwens – altijd apart. Zo bepaal je zelf hoeveel je gebruikt.

Zalm recept

Wat is firecracker saus?

Maar wat is firecracker sauce precies? Eigenlijk is het een soort chilisaus met een balans tussen pittig en zoet, soms met een licht zuurtje. De combinatie van deze smaken maakt de saus echt verslavend lekker. Ook ideaal namelijk voor marinades, dips of als smaakmaker bij andere gerechten.

Firecracker zalm ingrediënten

De perfecte firecracker marinade

Voor onze firecracker marinade gebruiken we sambal badjak extra heet. Normaal gesproken is sambal badjak licht zoetig, maar deze variant heeft precies genoeg pit om de saus een flinke kick te geven. Door de sambal te combineren met sojasaus, bruine suiker, knoflook en tomatenketchup, ontstaat een saus die kruidig is en precies dat zoetje met pit heeft!

Firecracker zalm maken

De truc zit hem in dit recept in de marinade: laat de zalm minimaal twee uur marineren, zodat de smaken goed in de vis kunnen trekken. Dit zorgt ervoor dat elke hap een explosie van smaak oplevert. Heb je meer tijd? Laat de zalm dan gerust een hele nacht marineren

Hoe bereid je firecracker zalm?

Er zijn meerdere manieren om firecracker zalm te bereiden. Grillen, bakken of in de oven – het kan allemaal. Wil je een krokant laagje? Bak de zalm dan net als wij in een pan met een beetje olie op middelhoog vuur, zodat de buitenkant een mooie karamellisatie krijgt. Voor een gelijkmatig gegaarde zalm kun je trouwens ook prima de oven gebruiken: 12-15 minuten op 200 graden Celsius is perfect.

Firecracker salmon

Serveer de zalm met gestoomde rijst en knapperige groenten, zoals geroerbakte broccoli, paksoi of sugarsnaps, om het gerecht compleet te maken. Extra saus erbij? Geen probleem, maar pas op dat je niet overdrijft – de smaak is krachtig genoeg zonder extra saus.

Probeer het zelf!

Firecracker zalm is een geweldig gerecht voor liefhebbers van pittig eten met een zoete twist. Het is eenvoudig te maken en zit boordevol smaak. Dus ga de keuken in, maak je eigen firecracker marinade en ontdek waarom deze saus in de Verenigde Staten zo populair is. Eén ding is zeker: na één hap ben je verkocht!

Firecracker zalm

Firecracker zalm

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 59 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g zalm (4 stuks)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje lente-ui
  • 2 el sambal badjak extra heet
  • 2 el sojasaus
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el tomatenketchup
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 tl djahé
  • 1 tl paprikapoeder

Zo maak je het

  • Meng in een ruime kom 2 el sojasaus met 2 el sambal badjak extra hot, 2 el zonnebloemolie, 1 el tomatenketchup, 1 tl bruine suiker, 1 tl djahé en 2 geperste tenen knoflook. Meng het geheel grondig door elkaar.
  • Neem de zalm en bestrooi de 4 stukken rondom met paprikapoeder. Besmeer vervolgens rondom met de marinade.
  • Leg de stukken zalm afgedekt in een platte schaal en laat nu minimaal 2 uur (tot een nacht) marineren.
  • Neem een ruime koekenpan en verhit een scheut olie. Bak de stukken zalmfilet circa 5 minuten aan een kant en vervolgens 2 minuten aan de andere kant.
  • Serveer met verse lente-ui en sambal. Lekker met witte rijst en bijvoorbeeld geroerbakte broccoli.

Firecracker zalm

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

39 reacties

wendy 26 augustus 2020 - 07:38

Is dit ook te maken zonder tomatenketchup ivm tomatenallegie?

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2020 - 09:45

Jazeker Wendy! Vervang het bijvoorbeeld voor chilisaus 🙂

Reply
Geraldina 2 september 2020 - 09:34

Genoten! Super lekker en viel goed in de smaak!

Reply
SmaakMenutie 2 september 2020 - 10:23

Fijn Geraldina, dat vinden we heel leuk om te horen!

Reply
Shiva 28 augustus 2020 - 14:25

Wat voor sojasaus gebruiken jullie in dit recept?

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2020 - 15:22

Wij gebruiken altijd Kikkoman sojasaus (met de rode dop)!

Reply
Shiva 29 augustus 2020 - 10:04

Bedankt! Ik heb het recept gister gemaakt. Heel erg lekker!

Reply
Marga Barendregt Kort 1 september 2020 - 18:11

Ik heb dit recept vandaag gemaakt en het was heerlijk, Voor herhaling vatbaar. Uit de kunst

Reply
SmaakMenutie 2 september 2020 - 10:22

Leuk om te horen Marga! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Lenti 14 september 2020 - 23:50

Vandaag gemaakt op de barbeque. Wel met zalmforel met huid. Het was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:18

Wat leuk dat je de firecracker op de bbq hebt gemaakt! En met huid is inderdaad dan het beste 🙂

Reply
Rian 20 maart 2022 - 20:48

Vandaag gegeten, wel in de oven bereid, heerlijk met suger snaps, blijvertje.

Reply
Victor Antonisse 29 april 2022 - 10:30

Dag Rian, hoe lang bak je ze in de oven? Op 200 graden?
Alvast bedankt voor je reactie.

Gr. Victor

Reply
Annemarie 15 september 2020 - 22:26

Ik heb het recept gisteren gemaakt en het was heerlijk! Ik maakte er roerbakgroente bij en wat noedels. Deze komt zeker vaker op het menu! Een toppertje

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:19

Fijn dat het in de smaak viel Annemarie! Lekker die combinatie met groenten en noedels 🙂

Reply
Daan 1 oktober 2020 - 20:33

Is het ook mogelijk om de zalm in de oven te garen?

Reply
SmaakMenutie 2 oktober 2020 - 10:29

Ja dat moet zeker kunnen Daan!

Reply
Diana 23 december 2020 - 08:54

Gisteravond gemaakt… Het was heerlijk en inderdaad voor herhaling vatbaar… Ik had geen lente-ui dus ipv een sjalotje fijn gesnipperd in de marinade… O en zo voor de zware dagen van kerst hebben wij er een lekkere frisse salade bij gegeten.

Reply
SmaakMenutie 23 december 2020 - 10:19

Leuk Diana, fijn dat het recept in de smaak viel 🙂 En lekker die combi met een frisse salade!

Reply
Magda 19 januari 2021 - 21:40

Een heerlijk recept dat hier vaker op tafel zal komen. De zalm heb ik een dag en nacht in de marinade gelaten. Sambalbadjak extra hot had ik niet en heb het vervangen door één lepel sambal badjak met één lepel sambal oelek te mengen.
Niet heet maar een heerlijke smaak en zachte zalm. Lente-uitje heb ik vervangen door bieslook uit de tuin. Bedankt weer.

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2021 - 10:42

Lekker dat je het zo lang hebt laten marineren Magda! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Betty 31 januari 2021 - 15:40

Ik had geen zalm, maar wel pangasiusfilet. Smaakte erg goed, al zeg ik het zelf.

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2021 - 10:36

Kan ook goed, lekker Betty! 🙂

Reply
Ilona 21 april 2021 - 13:00

Hi,
Ik heb geen sambal badjak, kan dit ook gewoon met sambal Oelek?

Reply
SmaakMenutie 21 april 2021 - 13:10

Ja hoor Ilona! 🙂

Reply
Carolina Spoormans 11 mei 2021 - 19:33

Kun je dit ook in de oven bereiden? En op welke temperatuur en tijd ?

Reply
SmaakMenutie 12 mei 2021 - 11:01

Ja dat moet wel kunnen Carolina! Zelf doen wij zalm altijd op ca. 180-190 graden, de duur is afhankelijk van de grootte van de zalm (minuut of 15-20). Succes!

Reply
Hanny 17 september 2022 - 19:34

Nou..waw..wat ontzettend lekker. Ik heb het in de airfryer in een hoge bakblik (wil mijn airfryer niet te vies krijgen)
Maar in oven kan… dus dacht ik… in airfryer kan ook.. nou echt super

Reply
Joke 30 oktober 2022 - 08:24

Mag ik vragen op welke temperatuur en hoelang je de zalm in de Airfryer hebt bereid? Lijkt mij super makkelijk zo.

Reply
Hanny 18 maart 2023 - 17:22

200 graden 6 – 8 minuten.
Sorry voor late reactie. Gaat vanavond weer in de oven.

Reply
Chan 31 oktober 2022 - 10:39

Is dit kids proof of te pittig ?

Reply
SmaakMenutie 31 oktober 2022 - 12:27

Nee hoor valt wel mee! En anders een wat mildere sambal gebruiken of een schepje minder 🙂

Reply
Björn 30 juni 2023 - 17:48

Ik gebruikte gula djawa in plaats van bruine suiker. Geserveerd met gegrilde little gem in Libanees brood. Topper!

Reply
Olim 27 september 2023 - 12:25

Hoi, gebruiken jullie zalm met huid? En ik neem aan dat je ze alleen aan twee kanten bakt (onder en boven)?

Reply
SmaakMenutie 28 september 2023 - 10:57

Nee zonder huid Olim, en klopt alleen boven en onder bakken 🙂

Reply
sanneke 25 juli 2024 - 13:53

Kun je ook olijfolie gebruiken😄inplaats van zonnebloemolie?

Reply
SmaakMenutie 25 juli 2024 - 16:16

Het kan wel, maar dan moet je wel een neutrale olijfolie gebruiken 🙂

Reply
Annelies 19 oktober 2024 - 09:11

Als ik dit recept maak voor 12 personen moet ik marinade ingrediënten keer 3 doen?

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2024 - 15:27

Keer 2 is voldoende hoor! Wees wel voorzichtig met de sambal 😉

Reply