Spicy & sweet
Ooit van firecracker sauce gehoord? Waarschijnlijk niet, want in Nederland is het een niet veel voorkomende saus. Dat is wel anders in de Verenigde Staten. Amerikanen zijn gek op sauzen en vrijwel elke saus is kant-en-klaar te koop. Wees in een restaurant ook altijd voorzichtig, want als je pech hebt verdwijnt je eten onder de saus. Daarom bestellen wij de saus, ook in Nederland trouwens, altijd apart bij het gerecht. Kan je mooi zelf bepalen hoeveel je gebruikt. Anyway. Firecracker saus dus. Eigenlijk is het een soort van chilisaus. Een mix van spicy en een tikkie zoet. Soms met een zuurtje erdoor. Wij maken een heerlijke firecracker marinade en gebruiken daarvoor sambal badjak extra heet. Normaal is sambal badjak meer zoetig, maar deze versie is exact spicy genoeg voor onze saus. Laat de zalm minimaal een uur of 2 marineren zodat de smaken goed in de vis trekken. Aan de slag!
39 reacties
Is dit ook te maken zonder tomatenketchup ivm tomatenallegie?
Jazeker Wendy! Vervang het bijvoorbeeld voor chilisaus 🙂
Genoten! Super lekker en viel goed in de smaak!
Fijn Geraldina, dat vinden we heel leuk om te horen!
Wat voor sojasaus gebruiken jullie in dit recept?
Wij gebruiken altijd Kikkoman sojasaus (met de rode dop)!
Bedankt! Ik heb het recept gister gemaakt. Heel erg lekker!
Ik heb dit recept vandaag gemaakt en het was heerlijk, Voor herhaling vatbaar. Uit de kunst
Leuk om te horen Marga! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Vandaag gemaakt op de barbeque. Wel met zalmforel met huid. Het was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.
Wat leuk dat je de firecracker op de bbq hebt gemaakt! En met huid is inderdaad dan het beste 🙂
Vandaag gegeten, wel in de oven bereid, heerlijk met suger snaps, blijvertje.
Dag Rian, hoe lang bak je ze in de oven? Op 200 graden?
Alvast bedankt voor je reactie.
Gr. Victor
Ik heb het recept gisteren gemaakt en het was heerlijk! Ik maakte er roerbakgroente bij en wat noedels. Deze komt zeker vaker op het menu! Een toppertje
Fijn dat het in de smaak viel Annemarie! Lekker die combinatie met groenten en noedels 🙂
Is het ook mogelijk om de zalm in de oven te garen?
Ja dat moet zeker kunnen Daan!
Gisteravond gemaakt… Het was heerlijk en inderdaad voor herhaling vatbaar… Ik had geen lente-ui dus ipv een sjalotje fijn gesnipperd in de marinade… O en zo voor de zware dagen van kerst hebben wij er een lekkere frisse salade bij gegeten.
Leuk Diana, fijn dat het recept in de smaak viel 🙂 En lekker die combi met een frisse salade!
Een heerlijk recept dat hier vaker op tafel zal komen. De zalm heb ik een dag en nacht in de marinade gelaten. Sambalbadjak extra hot had ik niet en heb het vervangen door één lepel sambal badjak met één lepel sambal oelek te mengen.
Niet heet maar een heerlijke smaak en zachte zalm. Lente-uitje heb ik vervangen door bieslook uit de tuin. Bedankt weer.
Lekker dat je het zo lang hebt laten marineren Magda! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Ik had geen zalm, maar wel pangasiusfilet. Smaakte erg goed, al zeg ik het zelf.
Kan ook goed, lekker Betty! 🙂
Hi,
Ik heb geen sambal badjak, kan dit ook gewoon met sambal Oelek?
Ja hoor Ilona! 🙂
Kun je dit ook in de oven bereiden? En op welke temperatuur en tijd ?
Ja dat moet wel kunnen Carolina! Zelf doen wij zalm altijd op ca. 180-190 graden, de duur is afhankelijk van de grootte van de zalm (minuut of 15-20). Succes!
Nou..waw..wat ontzettend lekker. Ik heb het in de airfryer in een hoge bakblik (wil mijn airfryer niet te vies krijgen)
Maar in oven kan… dus dacht ik… in airfryer kan ook.. nou echt super
Mag ik vragen op welke temperatuur en hoelang je de zalm in de Airfryer hebt bereid? Lijkt mij super makkelijk zo.
200 graden 6 – 8 minuten.
Sorry voor late reactie. Gaat vanavond weer in de oven.
Is dit kids proof of te pittig ?
Nee hoor valt wel mee! En anders een wat mildere sambal gebruiken of een schepje minder 🙂
Ik gebruikte gula djawa in plaats van bruine suiker. Geserveerd met gegrilde little gem in Libanees brood. Topper!
Hoi, gebruiken jullie zalm met huid? En ik neem aan dat je ze alleen aan twee kanten bakt (onder en boven)?
Nee zonder huid Olim, en klopt alleen boven en onder bakken 🙂
Kun je ook olijfolie gebruiken😄inplaats van zonnebloemolie?
Het kan wel, maar dan moet je wel een neutrale olijfolie gebruiken 🙂
Als ik dit recept maak voor 12 personen moet ik marinade ingrediënten keer 3 doen?
Keer 2 is voldoende hoor! Wees wel voorzichtig met de sambal 😉