Pittig, zoet en bomvol smaak
Heb je ooit van ‘firecracker sauce’ gehoord? Waarschijnlijk niet, want in Nederland is deze saus nauwelijks bekend. In de Verenigde Staten daarentegen is het een favoriet. Amerikanen zijn gek op sauzen en vrijwel elke variant is kant-en-klaar in de supermarkt te vinden. Maar pas op in restaurants: je eten verdwijnt er soms volledig onder. Daarom bestellen wij saus – ook in Nederland trouwens – altijd apart. Zo bepaal je zelf hoeveel je gebruikt.

Wat is firecracker saus?
Maar wat is firecracker sauce precies? Eigenlijk is het een soort chilisaus met een balans tussen pittig en zoet, soms met een licht zuurtje. De combinatie van deze smaken maakt de saus echt verslavend lekker. Ook ideaal namelijk voor marinades, dips of als smaakmaker bij andere gerechten.
De perfecte firecracker marinade
Voor onze firecracker marinade gebruiken we sambal badjak extra heet. Normaal gesproken is sambal badjak licht zoetig, maar deze variant heeft precies genoeg pit om de saus een flinke kick te geven. Door de sambal te combineren met sojasaus, bruine suiker, knoflook en tomatenketchup, ontstaat een saus die kruidig is en precies dat zoetje met pit heeft!
De truc zit hem in dit recept in de marinade: laat de zalm minimaal twee uur marineren, zodat de smaken goed in de vis kunnen trekken. Dit zorgt ervoor dat elke hap een explosie van smaak oplevert. Heb je meer tijd? Laat de zalm dan gerust een hele nacht marineren
Hoe bereid je firecracker zalm?
Er zijn meerdere manieren om firecracker zalm te bereiden. Grillen, bakken of in de oven – het kan allemaal. Wil je een krokant laagje? Bak de zalm dan net als wij in een pan met een beetje olie op middelhoog vuur, zodat de buitenkant een mooie karamellisatie krijgt. Voor een gelijkmatig gegaarde zalm kun je trouwens ook prima de oven gebruiken: 12-15 minuten op 200 graden Celsius is perfect.
Serveer de zalm met gestoomde rijst en knapperige groenten, zoals geroerbakte broccoli, paksoi of sugarsnaps, om het gerecht compleet te maken. Extra saus erbij? Geen probleem, maar pas op dat je niet overdrijft – de smaak is krachtig genoeg zonder extra saus.
Probeer het zelf!
Firecracker zalm is een geweldig gerecht voor liefhebbers van pittig eten met een zoete twist. Het is eenvoudig te maken en zit boordevol smaak. Dus ga de keuken in, maak je eigen firecracker marinade en ontdek waarom deze saus in de Verenigde Staten zo populair is. Eén ding is zeker: na één hap ben je verkocht!
39 reacties
Is dit ook te maken zonder tomatenketchup ivm tomatenallegie?
Jazeker Wendy! Vervang het bijvoorbeeld voor chilisaus 🙂
Genoten! Super lekker en viel goed in de smaak!
Fijn Geraldina, dat vinden we heel leuk om te horen!
Wat voor sojasaus gebruiken jullie in dit recept?
Wij gebruiken altijd Kikkoman sojasaus (met de rode dop)!
Bedankt! Ik heb het recept gister gemaakt. Heel erg lekker!
Ik heb dit recept vandaag gemaakt en het was heerlijk, Voor herhaling vatbaar. Uit de kunst
Leuk om te horen Marga! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Vandaag gemaakt op de barbeque. Wel met zalmforel met huid. Het was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.
Wat leuk dat je de firecracker op de bbq hebt gemaakt! En met huid is inderdaad dan het beste 🙂
Vandaag gegeten, wel in de oven bereid, heerlijk met suger snaps, blijvertje.
Dag Rian, hoe lang bak je ze in de oven? Op 200 graden?
Alvast bedankt voor je reactie.
Gr. Victor
Ik heb het recept gisteren gemaakt en het was heerlijk! Ik maakte er roerbakgroente bij en wat noedels. Deze komt zeker vaker op het menu! Een toppertje
Fijn dat het in de smaak viel Annemarie! Lekker die combinatie met groenten en noedels 🙂
Is het ook mogelijk om de zalm in de oven te garen?
Ja dat moet zeker kunnen Daan!
Gisteravond gemaakt… Het was heerlijk en inderdaad voor herhaling vatbaar… Ik had geen lente-ui dus ipv een sjalotje fijn gesnipperd in de marinade… O en zo voor de zware dagen van kerst hebben wij er een lekkere frisse salade bij gegeten.
Leuk Diana, fijn dat het recept in de smaak viel 🙂 En lekker die combi met een frisse salade!
Een heerlijk recept dat hier vaker op tafel zal komen. De zalm heb ik een dag en nacht in de marinade gelaten. Sambalbadjak extra hot had ik niet en heb het vervangen door één lepel sambal badjak met één lepel sambal oelek te mengen.
Niet heet maar een heerlijke smaak en zachte zalm. Lente-uitje heb ik vervangen door bieslook uit de tuin. Bedankt weer.
Lekker dat je het zo lang hebt laten marineren Magda! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Ik had geen zalm, maar wel pangasiusfilet. Smaakte erg goed, al zeg ik het zelf.
Kan ook goed, lekker Betty! 🙂
Hi,
Ik heb geen sambal badjak, kan dit ook gewoon met sambal Oelek?
Ja hoor Ilona! 🙂
Kun je dit ook in de oven bereiden? En op welke temperatuur en tijd ?
Ja dat moet wel kunnen Carolina! Zelf doen wij zalm altijd op ca. 180-190 graden, de duur is afhankelijk van de grootte van de zalm (minuut of 15-20). Succes!
Nou..waw..wat ontzettend lekker. Ik heb het in de airfryer in een hoge bakblik (wil mijn airfryer niet te vies krijgen)
Maar in oven kan… dus dacht ik… in airfryer kan ook.. nou echt super
Mag ik vragen op welke temperatuur en hoelang je de zalm in de Airfryer hebt bereid? Lijkt mij super makkelijk zo.
200 graden 6 – 8 minuten.
Sorry voor late reactie. Gaat vanavond weer in de oven.
Is dit kids proof of te pittig ?
Nee hoor valt wel mee! En anders een wat mildere sambal gebruiken of een schepje minder 🙂
Ik gebruikte gula djawa in plaats van bruine suiker. Geserveerd met gegrilde little gem in Libanees brood. Topper!
Hoi, gebruiken jullie zalm met huid? En ik neem aan dat je ze alleen aan twee kanten bakt (onder en boven)?
Nee zonder huid Olim, en klopt alleen boven en onder bakken 🙂
Kun je ook olijfolie gebruiken😄inplaats van zonnebloemolie?
Het kan wel, maar dan moet je wel een neutrale olijfolie gebruiken 🙂
Als ik dit recept maak voor 12 personen moet ik marinade ingrediënten keer 3 doen?
Keer 2 is voldoende hoor! Wees wel voorzichtig met de sambal 😉