Comfortfood in no time
Ken je dat, helemaal geen zin om te koken maar wel zin in een lekkere Aziatische maaltijd. Dan hebben we nu de oplossing! Want onze chow mein staat in no time op tafel.
Dit klassieke Chinese noedelgerecht is wereldwijd erg geliefd en in Suriname kennen ze het onder de naam tjauw min. Het heeft wel iets weg van onze vertrouwde Indische bami goreng, maar dan met een Chinese twist en natuurlijk een iets andere smaak.
Wat chow mein naast de smaak zo aantrekkelijk maakt is dat je er eindeloos mee kan variëren. Afhankelijk van wat je nog in de koelkast hebt liggen. In onze versie gaan we voor kip, spitskool, wortel, taugé en noedels die je gewoon bij de supermarkt om de hoek haalt (of haal de échte chow mein noedels bij de toko). En voel je vrij om te wisselen met rundvlees, garnalen of andere groenten.
Wat zijn chow mein noedels eigenlijk?
Chow mein betekent letterlijk ‘gebakken noedels’. De noedels die hiervoor worden gebruikt zijn vaak wat dunner en steviger dan eiernoedels. Ze zijn gemaakt om even kort te koken en worden daarna wat krokanter opgebakken in de wok.
Mocht je geen chow mein noedels kunnen vinden dan zijn eiernoedels ook prima. Die hebben wij immers ook gebruikt vandaag. Het draait uiteindelijk om de combinatie van noedels, knapperige groenten en een saus die alles verbindt. En ja, dat laatste is precies waarom dit gerecht zo lekker is.
Alles draait om de saus
De saus is wat dit gerecht zijn kenmerkende smaak geeft. Wij maken een snelle maar krachtige mix van sojasaus, oestersaus, mirin, een klein beetje suiker, sesamolie, een snuf (zwarte of witte) peper en wat maïzena om het geheel licht te binden.
Die maïzena zorgt voor een glanzende laag op de noedels en groenten en maakt elk hapje nét iets smeuïger. Als we deze saus toevoegen aan het geheel en alles goed omscheppen, ruikt de keuken helemaal alsof we in een Aziatisch eetstraatje staan.
Een kleurrijke wok
We starten met stukjes kip die we rondom goudbruin bakken in een hete wok (bekijk hier welke wij zelf graag gebruiken; echt een aanrader). Vervolgens gaan de groenten erin. Wortel of peen in dunne reepjes (julienne), spitskool (of witte kool) en een flinke hand taugé. Alles blijft lekker knapperig, want dat maakt chow mein juist zo ontzettend lekker.
Als de groenten beetgaar zijn, voegen we de gekookte noedels toe. Daarna mag de saus erbij en dan komt het leukste gedeelte: alles omscheppen en even flink aanbakken. Het resultaat? Een pan noedels die zowel voedzaam als vullend is.
Makkelijk, snel en ideaal voor doordeweeks
Wat wij zo fijn vinden aan dit gerecht is dat het écht in een klein half uurtje op tafel kan staan. Een perfect doordeweeks recept dus. En heb je wat over? Dan smaakt het de volgende dag nog net zo lekker, zeker als je het even opbakt.
Wij serveren het graag met lente-ui bovenop en eventueel wat pittige chilisaus ernaast. Geen gedoe, weinig afwas, maar volop smaak. Precies wat je wil toch als je geen zin hebt om uren te kokkerellen?