Home <30 minuten Broodje pulled chicken

Broodje pulled chicken

met barbecuesaus en coleslaw

door SmaakMenutie
Broodje pulled chicken

Het ultieme comfortbroodje

Er zijn van die gerechten waar je spontaan trek van krijgt zodra je eraan denkt. Een broodje pulled chicken is daar een perfect voorbeeld van.

Malse kip, omhuld met een sticky barbecuesaus, geserveerd op een zacht broodje met een frisse coleslaw erbovenop. Eén hap en jij hebt volgende keer precies hetzelfde!

Broodje pulled chicken

Dit broodje is geïnspireerd op een klassieker uit de Amerikaanse keuken: de zogenoemde Boston Butt. Hoewel de naam iets anders doet vermoeden, komt er geen bil aan te pas. Het draait om een bepaald stuk van het varken én om hoe dat vroeger werd bewaard. Maar daarover straks meer…

Wat is Boston Butt eigenlijk?

De term Boston Butt verwijst naar een specifiek deel van het varken: de schouder. In de 18e eeuw werd dit stuk vlees in Boston vaak in grote houten vaten bewaard, die toen ‘butts’ genoemd werden. Zo ontstond de verwarrende naam.

Pulled chicken recept

Traditioneel wordt pulled pork van dit deel gemaakt, langzaam gegaard tot het uit elkaar valt. Dat levert super smaakvol vlees op, maar vraagt ook behoorlijk wat tijd en geduld. Daarom kiezen we hier voor een snellere variant met kipdijfilet. Die blijft heerlijk mals en leent zich uitstekend voor een pulled-versie. En toegegeven, het smaakt echt minstens zo goed.

Simpel, snel en boordevol smaak

In plaats van uren in de oven of op de barbecue, koken we de kipdijfilet eerst kort. Daarna trek je het vlees makkelijk uit elkaar met twee vorken – of gewoon met je handen als je geen zin hebt in gedoe. Zo krijg je die typische draadjesstructuur die zo kenmerkend is voor pulled chicken.

Pulled chicken maken

Daarna gaat de kip in een zelfgemaakte barbecuesaus. Geen ingewikkeld gedoe, gewoon een kwestie van wat ingrediënten combineren: knoflook, sjalot, een beetje water, citroensap, basterdsuiker, scherpe mosterd, Worcestersaus, paprikapoeder, cayennepeper en ketchup. Laat dit even pruttelen tot het een dikke, glanzende saus is en meng de kip erdoorheen.

Broodje pulled chicken maken

Frisse coleslaw

Wat dit broodje echt afmaakt? De coleslaw. Dat knapperige, frisse element brengt balans in de volle smaak van de kip. Maak je coleslaw het liefst zelf met witte kool, rode ui, wortel en een romige dressing op basis van onder andere yoghurt of mayonaise, een scheutje witte wijnazijn en een snufje suiker.

Amerikaanse koolsla
Zelfgemaakte frisse coleslaw

Het zorgt voor net dat beetje frisheid dat dit broodje in balans brengt. Het is echt een perfecte combi van smaken. Een zacht broodje, smeuïge kip, een zoet-pittige saus en de heerlijke zelfgemaakte coleslaw.

Broodje om je vingers bij af te likken

Leg het geheel dus op een vers broodje – een hamburgerbroodje of briochebolletje – en je hebt een lunch of avondmaal waar iedereen blij van wordt. En nee, je hebt geen bestek nodig, alleen een servetje (of drie) en een goede eetlust.

Pulled chicken broodje

Of je het nu maakt voor een snelle doordeweekse maaltijd of tijdens een snel etentje met vrienden, dit broodje pulled chicken stelt niemand teleur. Het is comfortfood met een Amerikaanse twist, maar dan zonder uren in de keuken te staan. Wat wil je nog meer?

Broodje pulled chicken

Broodje pulled chicken

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 164 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 150 ml ketchup
  • 4 (hamburger)broodjes
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 citroen
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el Worcestersaus
  • 1 el Dijon mosterd
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • Bakje coleslaw (of maak het zelf)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Kook in een ruime pan 1 à 1,5 liter water en voeg 2 kippenbouillon blokjes toe. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Voeg 400 g kipdijfilet toe en kook in circa 20 minuten gaar.
  • Snipper 1 sjalot en snijd 1-2 tenen knoflook fijn. Fruit kort aan in een scheutje olijfolie.
  • Voeg 100 ml water, het sap van een halve citroen, 2 el bruine basterdsuiker, 1 el scherpe mosterd, 1 el Worcestersaus, 1 tl paprikapoeder, 1 (kleine) tl cayennepeper, een goede snuf zout en 3 el ketchup toe.
  • Roer goed door elkaar en laat op laag vuur al roerende 3-4 minuten inkoken.
  • Voeg nu in etappes de overige ketchup toe. Laat rustig indikken. Proef geregeld of de smaak naar wens is.  Het indikken duurt ongeveer 10 minuten. Roer wel geregeld.
  • Haal de kipdijfilet uit de pan en trek met 2 vorken (of je handen) de kip uit elkaar (pulled). Doe de kip bij de barbecuesaus en verwarm nog even mee.
  • Neem een (geroosterd) broodje en beleg eerst riant met coleslaw en vervolgens met de pulled barbecue chicken. Eet smakelijk!

Broodje pulled chicken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Lenny 19 februari 2023 - 12:56

Heerlijk, deze houden we erin ( echt zo’n zondag gerecht ).

Reply
1 3 4 5