Home Borrelhapjes en sausjes Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

met grove mosterd!

door SmaakMenutie
Brabantse worstenbroodjes

Kei lekker

Vroeger had ik een Brabantse collega die altijd echte Brabantse worstenbroodjes trakteerde van de lokale bakker. Kei lekker vond ik ze. Ik dacht altijd dat het heel moeilijk was om te maken, maar wat blijkt, het is hartstikke makkelijk. Eet ze lekker warm met een beetje grove mosterd. En ook nog eens kidsproof. Dit recept is voldoende voor 15 worstenbroodjes.

Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

Print dit recept
Personen: 15 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 71 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g half-om-half gehakt
  • 250 g bloem
  • 70 g roomboter
  • 10 g kristalsuiker
  • 125 ml halfvolle melk
  • 2 eieren
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 3 el paneermeel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder

Zo maak je het

  • Ik gebruik de keukenmachine, maar je kan het natuurlijk ook met de hand doen. Doe 250 g bloem, 1 zakje gist, 2 tl zout, 10 g kristalsuiker, 125 ml halfvolle melk en 70 g roomboter (op kamertemperatuur) in de kom van je keukenmachine en kneed het deeg een minuut of 10 tot het mooi elastisch deeg is.
  • Kneed 15 bolletjes van ongeveer 30-35 g per stuk en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 20 minuten rijzen.
  • Kneed ondertussen 500 g half-om-half gehakt met 1 ei, 1/2 tl nootmuskaat, 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl knoflookpoeder, 3-4 el paneermeel en een goede snuf zout en peper. Maak er balletjes van (30-35 g) en rol ze tot een worstje.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol de bolletjes deeg tot een ronde/ovale vorm en vul elk bolletje deeg met een worstje. Bestrijk lichtjes met wat ei en vouw dicht. Leg met de vouwrand naar beneden terug op de bakplaat en bestrijk met een beetje ei.
  • Bak de worstenbroodjes in ongeveer 20-25 minuten af. Serveer met mosterd.

Brabantse worstenbroodjes deegBrabants worstenbroodje gehaktBrabants worstenbroodje maken Brabants worstenbroodjes rollenBrabantse worstenbroodjesBrabants worstenbroodje recept

TIP

Worstenbroodjes over? Bewaar de worstenbroodjes in de koeling en bak enkele minuten af.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

28 reacties

Karel den Haan 14 april 2019 - 13:04

Kan ik recepten niet bewaren/opslaan ????

Reply
SmaakMenutie 14 april 2019 - 13:07

Nee helaas (nog) niet!

Reply
Marieke 6 september 2019 - 10:25

Natuurlijk kun je recepten opslaan op je mobiele tel. Dat doe ik ook en maak dan verschillende pagina’s aan, zoals..worstenbrood…

Reply
SmaakMenutie 6 september 2019 - 11:31

Ik geloof dat Karel bedoeld om de recepten op te slaan binnen een ‘mijn-omgeving’. Dat kan (nog) niet. Maar jouw manier is ook zeker een oplossing!

Reply
wil de rooij 5 september 2020 - 16:10

wat geniet ik van jullie recepten ik heb er al
verschillende gemaakt en ze zijn allemaal
heerlijk de recepten zijn heel duidelijk uitgelegd
met foto,s erbij super elke dag kijk ik weer
voor inspiratie dank jullie wel

Reply
SmaakMenutie 6 september 2020 - 09:57

Wat leuk om te horen, dankjewel Wil! Dat is precies wat we voor ogen hebben met onze recepten 🙂 Geniet ervan!

Reply
Agnes 6 december 2020 - 13:48

Ik mis het zout, daardoor waren ze flauw, ook gehakt mag wel wat meer kruidiger

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:54

Wij vonden zout niet nodig, gezien de hoeveelheid kruiden. Maar voeg het vooral de volgende keer toe Agnes! 🙂

Reply
Maarten 11 december 2020 - 09:57

Mooi recept!
We zijn maar met zen 2e, en bezoek mag even niet.
Kan ik de worsten broodjes ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 16:10

Ja hoor Maarten, dat kan! Geniet ervan met z’n 2-en 🙂

Reply
Yvonne 23 januari 2021 - 13:54

Heerlijke worstenbroodjes gemaakt volgens jullie recept, 100 gr meer gehakt gebruikt. Bedankt voor de duidelijke uitleg! Ze zijn geslaagd!

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 15:37

Fijn dat ze gelukt zijn Yvonne! 🙂

Reply
Marlieke 27 januari 2021 - 14:48

Super lekker! Veel complimenten op gehad. Ik doe alleen wel het gehakt met 1 el gewoon paneermeel en 3 el kruiden paneermeel. Net iets meer smaak. Heb al veel gerechten van jullie gemaakt, veel Indische. Echt super lekker! Thx! 😘

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2021 - 09:56

Leuk om te horen Marlieke dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Jorrit Vermeulen 15 februari 2021 - 16:32

Dag dag, bij ons kwam het vet onder uit de worstenbroodjes gedrupt. We hadden half om half gekruid gehakt gebruikt. Heeft u een tip of een idee was er mis is gegaan? Alvast bedankt. Groet Jorrit.

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2021 - 10:28

Hoi Jorrit, waarschijnlijk was de vulling dan te nat of het gehakt te vet. Hopelijk was de smaak wel goed!

Reply
Guy 23 januari 2022 - 05:10

Koop kwaliteitsgehakt van de slager en niet de goedkope meuk van de supermarkt met idd teveel water en vet.

Reply
Anneke 16 februari 2021 - 12:11

Moet het deeg veel rijzen? Staat al 20 minuten, maar zie weinig verschil

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2021 - 12:13

Nee hoor hoeft niet mega veel te rijzen (wel iets)

Reply
Serina 5 maart 2021 - 15:12

Hoi hoi
Bij mij komt ook vet onder het worstenbroodje vandaan.
En heb gewoon half om half gehakt.

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 13:04

Hi Serina, ik vrees dat het gehakt dan toch nog onvoldoende stevig is. Je zou volgende keer extra paneermeel kunnen gebruiken. Succes!

Reply
Smit 6 april 2021 - 11:45

Helaas lukt het deeg totaal niet bij ons…. zeker 20 minuten flink kneden maar het blijft een slappe plakkerige substantie… tips?

Reply
SmaakMenutie 7 april 2021 - 10:44

Wat vervelend! Voeg dan stapsgewijs extra bloem toe totdat het deeg niet meer plakkerig is. Succes!

Reply
Anke 20 april 2021 - 18:49

Gebruiken jullie gezouten of ongezouten roomboter?

Reply
SmaakMenutie 21 april 2021 - 11:31

Ongezouten Anke!

Reply
Lies 26 oktober 2021 - 22:31

Als je ze wil in vriezen, moet je ze eerst bakken in de oven, of kan dat ongemakken

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2021 - 12:41

Eerst afbakken en dan invriezen Lies! Als je ze gaat eten dan ontdooien en even opwarmen in de oven. Enjoy! 🙂

Reply
Franklin 8 januari 2022 - 15:40

Ik lees dat bij sommige mensen het deeg plakkerig en onhandelbaar is. Dit komt doordat u alle ingrediënten tegelijk toevoegd. Het bloem moet met het water ( of melk ) gekneed worden als dit helemaal doorgekneed is pas de roomboter in kleine deeltjes toevoegen. Dit is een wereld van verschil … succes met bakken

Reply