Nederlands tintje
Weer zo’n wereldgerecht wat je vast wel kent van de bekende pakjes uit de supermarkt. Wij maken vandaag de échte Zuid-Afrikaanse. Die is net even anders maar wel veel lekkerder dan de ‘kant-en-klare’. Wist je trouwens dat dit gerecht een Nederlands tintje heeft? Al in de 17e eeuw namen de Nederlanders een soortgelijk recept mee naar de Kaap in Zuid-Afrika tijdens de VOC-periode. Zij wisten namelijk toen al hoe je een lekkere kerrieschotel moest maken. Destijds werd overigens vooral varkensvlees of schapenvlees gebruikt. Wij gebruiken rundergehakt, maar je kan ook lamsgehakt gebruiken. Voeg trouwens gerust nog een fijn gesneden appeltje toe. Okee, aan de slag!
42 reacties
Ziet er heerlijk uit! Die komt op tafel van de week.. oh ja, het witte brood staat niet bij de ingrediënten ?
Leuk Sanneke, laat het smaken! En thanks voor je oplettendheid, ik heb het ertussen gezet 🙂
Het was heerlijk! Dank jullie wel?
Fijn dat de bobotie in de smaak viel!
Wat een heerlijk recept! Voor de derde keer in de oven nu. Wel een vraag, heb jullie een tip als vervanging voor het brood voor als het glutenvrij moet zijn?
Hallo! Tof recept 🙂 Klein vraagje: hoe hard moet je het brood knijpen? Moet je echt kracht zetten of wordt het dan te “dicht”? Groetjes!
Thanks Sam! Je moet niet te hard knijpen, maar gewoon zachtjes knijpen zodat het vocht eruit loopt. Succes en alvast eet smakelijk!
Ik vond het heerlijk, mijn man had iets pittiger verwacht na de geuren die uit de keuken kwamen, niet de zoete smaak van dit gerecht.
Het enige wat ik minder vond was de combinatie met rijst. Hebben jullie een andere suggestie, mijn man dacht zoete aardappel, maar die combinatie geeft te weinig contrast denk ik, allebei zoet. Wat denken jullie van gewone aardappels? Ik heb nog 2 porties over, dus ik ben in voor een ander gerecht erbij.
Fijn dat ons recept in de smaak viel Ria! De mango chutney en jam zorgt echt voor de zoete smaak, zoals het ‘hoort’. Je zou er bijvoorbeeld ook sperzieboontjes bij kunnen maken. Maar gewone aardappels zou ook moeten kunnen 🙂 Geniet ervan!
Ik heb gerecht gegeten met orzo (kleine pasta met formaat van rijst).
Heerlijk gerecht
Fijn dat ons recept in de smaak viel Brigitte! Nooit geprobeerd met orzo maar klinkt goed 🙂
Wat een heerlijk recept! Voor de derde keer in de oven nu. Wel een vraag, heb jullie een tip als vervanging voor het brood voor als het glutenvrij moet zijn?
Je kan er ook een ” Pie ” van maken
Kan ik de mangochutny vervangen door alleen abrikozen jam bijv??
Oeh, ik heb eerlijk gezegd geen idee wat dat met de smaak doet Eva!
Staat in de oven, heb als extra nog een grote appel toegevoegd, gewoon omdat wij dat nu eenmaal lekker vinden. Ben benieuwd vanavond
Mmm ja lekker, vooral toevoegen! Viel het in de smaak? 🙂
Mijn man is gedeeltelijk opgegroeid in SA en vond dit de lekkerste bobotie die hij ooit gegeten heeft. Hij kan t weten;) was heerlijk met sperzieboontjes en couscous erbij. Complimenten voor jullie!
Een groter compliment kunnen we niet krijgen, dankjewel! Leuk om te horen 🙂
Echt een super lekker gerecht. Wij zijn fan!
Leuk Nathalie! 🙂
Het was heerlijk! Denk dat banaan er ook lekker doorheen zou zijn?
Fijn dat ons recept in de smaak viel Angelique! En die banaan zou best wel eens heel lekker kunnen zijn inderdaad 🙂
Nou, bedankt jongens. Mijn schoonmoeder heeft mee gegeten. Ze vond deze boboti heerlijk en nu wilt ze vaker bij ons komen eten. Jullie mogen raden welk gerecht wordt het.
Het was verrassend lekker en vooral in balans. Alle smaken versterken elkaar. Dit is een echte topper.
Ik kon niet op het idee komen welke salade bij dit gerecht zou passen. Dan heb ik 300 g in kleine stukjes gesneden sperziebonen toegevoegd. Ook 1 appel ging erin, maar die was niet echt nodig. Bedankt voor heerlijke recept.
Haha, fijn dat ons recept in de smaak viel Maciek! En dat schoonmoeder er ook van genoten heeft 🙂 Lekker die toevoeging van sperzieboontjes en een appeltje, goed idee!
Net de vega variant op basis van ‘rauw’ vegagehakt vd Jumbo in de oven geschoven. Ben benieuwd…
Wat goed Daniëlle! Benieuwd wat je ervan vond 🙂
Hoi, ik heb dit gerecht gemaakt en 150 gr mango chutney toegevoegd (Spicy Mango Pickle Sauce van Lekker Bekkie), wat het gerecht vervolgens bijna oneetbaar maakte qua pittigheid. Kunnen jullie duidelijker aangeven wat voor soort Mango Chutney jullie gebruiken? Heerlijk gerecht overigens!Groetjes!
Hoi Els, wij hebben sweet mango chutney van Patak’s gebruikt. Vandaar dat ‘ie van jou zo pittig was. Heb het direct even aangepast in de ingrediënten-lijst. Gelukkig was de smaak goed!
We hebben ervan gesmuld!
Fijn Suzanne, leuk om te horen! 🙂
Ziet er erg lekker uit. De laurier blaadjes : ik ben gewend dat die in stoofpotjes in de massa gaan om hun smaak af te geven, maar hier liggen ze er bovenop. Is het in dit gerecht garnering of doet het zo (bovenop liggend) ook iets voor de gehele schotel ?
Cheers,
Bas.
Wij zijn inderdaad ook gewend om de blaadjes mee te laten stoven, maar dit is wel de authentieke manier zoals bobotie wordt gemaakt Bas! En zal ook zeker zijn smaken afgeven op deze manier. Geniet ervan 🙂
Lijkt me een lekker gerecht om eens te proberen. Ik moet het alleen gluten- en lactose-vrij maken. Hebben jullie een suggestie hoe dit het beste te doen? Baie dankie!
Oeh ik heb eerlijk gezegd geen idee Mariska, sorry! Lijkt mij heel lastig om de ingrediënten te vervangen…
Hoi Mariska, er is tegenwoordig prima lactosevrije melk verkrijgbaar of anders sojamelk.
Voor wat betreft de gluten, ik gebruik vaak paneermeel (zorgt voor wat binding in dit recept) wat ik maak van fijngemalen nachochips die van maïsmeel zijn gemaakt. Werkt prima!
Deze had ik laatst gemaakt en mijn kinderen van 2 en 4 waren aan het smullen. Wij hadden hem gemaakt met sperziebonen en vega gehakt. Verder geen abrikozen jam maar vijgen jam van opa . Het leuke vond ik om geen crème fraiche te gebruiken. Geen puf meer om naar de supermarkt te gaan na een lange dag werken 😉 echt een aanrader.
Ha mannen! Uitstekend bobotie-recept, complimenten. Mijn zus heeft jaren in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt en dit is wel zo’n beetje hoe ik het van haar heb geleerd. Heb alleen geblancheerde sperziebonen in kleine stukjes nog toegevoegd aan het gehaktmengsel. Heerlijk gegeten weer! Baie dankie!
Wat een enorme hoeveelheid vlees zeg, hier kan je wel met 8 van eten!
Echt een heel goed recept voor bobotie, gemaakt voor mijn klantjes in de wijk. En natuurlijk zelf gegeten! Dank!
Dit is zó ontzettend lekker!
Enig idee wat de voedingswaarden zijn? Misschien handig om bij recepten te zetten.
Gemaakt samen met mn dochter en goedgekeurd door mn vrouw. 🙂 hebben smakelijk gegeten! We gaan nog wat recepten hier proberen.
Dank jullie wel!