Bobotie

Zuid-Afrikaanse ovenschotel

door SmaakMenutie
Bobotie

Nederlands tintje

Weer zo’n wereldgerecht wat je vast wel kent van de bekende pakjes uit de supermarkt. Wij maken vandaag de échte Zuid-Afrikaanse. Die is net even anders maar wel veel lekkerder dan de ‘kant-en-klare’. Wist je trouwens dat dit gerecht een Nederlands tintje heeft? Al in de 17e eeuw namen de Nederlanders een soortgelijk recept mee naar de Kaap in Zuid-Afrika tijdens de VOC-periode. Zij wisten namelijk toen al hoe je een lekkere kerrieschotel moest maken. Destijds werd overigens vooral varkensvlees of schapenvlees gebruikt. Wij gebruiken rundergehakt, maar je kan ook lamsgehakt gebruiken. Voeg trouwens gerust nog een fijn gesneden appeltje toe. Okee, aan de slag!

Bobotie

Bobotie

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 142 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g rundergehakt
  • 150 g sweet mango chutney
  • 30 g rozijnen
  • 350 ml volle melk
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 eieren
  • 3 witte boterhammen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1 el abrikozenjam
  • 4 tl kerriepoeder
  • 3 tl tomatenpuree (35 g)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl kurkuma

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden.
  • Snijd de korsten van 3 (casino) witte boterhammen en snijd ze vervolgens in blokjes. Schenk circa 100 ml volle melk over het brood en laat de melk even intrekken.
  • Snipper 2 á 3 uien en snijd 2 tenen knoflook fijn. Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit een minuutje mee.
  • Zet het vuur laag en voeg vervolgens 4 tl kerriepoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gedroogde oregano en 1 tl kurkuma toe. Meng alles even goed door elkaar. Voeg eventueel een scheutje extra (olijf)olie toe. Bak een minuutje mee.
  • Voeg vervolgens circa 700 g gehakt toe en rul tot het gehakt bruin is. Voeg ook een snuf zout en peper toe.
  • Zet het vuur uit en voeg 150 g mango chutney, 1 flinke el abrikozenjam, het sap van een halve citroen,  3 tl tomatenpuree (35 g) en 30 g rozijnen toe.
  • Knijp het overtollige melk uit het brood en voeg dit toe aan het gehaktmengsel. Meng goed door het geheel tot het brood is opgenomen. Dit zorgt voor de binding.
  • Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal (of houd het in de pan als deze ovenbestendig is). Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan.
  • Neem een mengkom en klop 3 eieren los. Schenk hier 250 ml volle melk bij en roer goed door elkaar samen met een snuf peper en zout
  • Schenk het ei-mengsel over het gehakt en verdeel nog 3-4 laurierblaadjes over het geheel. Plaats nu 40-45 minuten in de oven. Serveer met rijst en eventueel een frisse salade.

Bobotie ingrediënten Bobotie recept Bobotie maken Zuid-Afrikaans gerecht BobotieBobotie wereldgerecht

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Robert 27 januari 2024 - 19:11

Gemaakt samen met mn dochter en goedgekeurd door mn vrouw. 🙂 hebben smakelijk gegeten! We gaan nog wat recepten hier proberen.

Dank jullie wel!

Reply
Bert 15 juli 2023 - 15:58

Dit is zó ontzettend lekker!
Enig idee wat de voedingswaarden zijn? Misschien handig om bij recepten te zetten.

Reply
Sandra Gronsveld 10 mei 2022 - 19:12

Echt een heel goed recept voor bobotie, gemaakt voor mijn klantjes in de wijk. En natuurlijk zelf gegeten! Dank!

Reply
1 2 3 4