Ideaal voorgerechtje
Officieel is een bisque een klassieke soep uit de Franse keuken die wordt gemaakt van schaaldieren zoals garnalen, krab of kreeft.
Het is een verfijnd, romig soepje dat oorspronkelijk ontstond als manier om álles uit schaaldieren te halen, dus inclusief de schalen. Dat gaan we vandaag dus niet doen. Maar we maken wel een lekkere volle soep met zo een diepe smaak die zeker niet onder te doet voor het origineel. Onze versie met gerookte zalm is daar een perfect voorbeeld van: rijk, romig en bomvol smaak. Minstens zo lekker als de klassieke bisque. Misschien zelfs nóg beter.
Een verrassende twist
Wij ontdekten deze bisque van zalm tijdens een etentje bij vrienden en waren meteen verkocht. Het is een eenvoudig maar indrukwekkend voorgerecht dat bij vrijwel iedereen in de smaak valt. En laten we eerlijk zijn: gerechten die weinig moeite kosten en toch luxe aanvoelen, zijn goud waard. Deze zalmsoep heeft een fluweelzachte textuur, een heerlijk rokerige zalmsmaak en een vleugje frisheid van citroen. De combinatie met de Parmezaanse kaas is echt heerlijk. Tip, koop wel kwalitatief goede ingrediënten voor dit soepje.
Simpel en snel te maken
Het fijne aan deze bisque van zalm is dat je hem in no time op tafel hebt staan. Ideaal dus als je gasten krijgt. Binnen 20 minuten is hij klaar. Je begint met het inkoken van (kook)room – en nee, geen light variant, want we willen die rijke, romige smaak. Voeg daarna visbouillon en geraspte Parmezaanse kaas toe. Doe de gerookte zalm in de blender, schenk de soep erbij en mix tot een zijdezachte massa. Schenk terug in de pan, breng op smaak met vers citroensap en een beetje versgemalen peper. Simpel toch?
Perfect om feestelijk mee uit te pakken
Deze bisque van zalm is het perfecte voorgerecht voor de feestdagen, maar ook op andere gezellige momenten kun je er volop mee uitpakken. Serveer de soep in kleine glaasjes of kommetjes, gegarneerd met wat extra zalm, een takje verse dille en eventueel een lepeltje kaviaar of viseitjes voor de luxe afwerking. Serveer er een glas bubbels bij en je hebt een fancy begin van je diner, zonder uren in de keuken te hoeven staan.
13 reacties
Ik heb het uitgeprobeerd voor 2 personen. Het is heerlijk. Vandaag ga ik het voor 12 personen maken. Vast en zeker het zo lekker!
Dank jullie wel.
Jeannette
wat een lekker soepje Geweldig
snap niet dat er zo weinig reacties zijn
groetjes jan
Misschien een gekke vraag maar kan je het ook van te voren maken en invriezen?
Vanwege de zuivel zal ik dat niet zo snel doen. Vers maken is echt het lekkerst en bovendien is het zo klaar 🙂
Ik heb de bisque met Kerst gegeten en het was heerlijk!
Kan je het ook ‘s middags maken en later weer opwarmen vlak voor het eten?
Leuk om te horen Elleke, fijn dat de bisque in de smaak viel. Dat kan zeker, dat is ook zo fijn aan dit recept 🙂
heerlijk gegarneerd met Hollandse garnalen en peterselie!
Al 2 keer gemaakt met een etentje, iedereen is enthousiast. Makkelijk te maken.
heerlijk soepje Tijdens de bereiding was de soep mooi glad maar na op temperatuur houden inscheppen ontstonden er kleine klontjes in. Dat deed niets af aan de smaak maar het voelde niet lekker aan in de mond. Het leek wel een soort fijne grit. Ook bij een tweede keer hetzelfde effect. Omdat ik er op beducht was nog snel even met de staafmixer erin voor opscheppen en dan direct uitgeserveerd. Toen was de soep wel glad.
Schiften gebeurt als de temperatuurverschillen tussen hoog en laag te groot zijn. Je oplossing is inderdaad effectief!
Afgelopen kerst heb ik dit gemaakt oor 10 personen als amuse, werd heel enthousiast ontvangen.
Morgen maak ik het voor 4 personen. Zo klaar, en overheerlijk!
De soep staat op het menu met kerst, ik vind die glaasjes zo leuk, enig idee waar ik die kan kopen?
Leuk! Dat zijn Spaanse glaasjes, die kan je bijna overal kopen. Geniet ervan!