Home Voor- en tussengerechten Bisque van zalm

Bisque van zalm

romige zalmsoep

door SmaakMenutie
Bisque van zalm

Ideaal voorgerechtje

Officieel is een bisque een klassieke soep uit de Franse keuken die wordt gemaakt van schaaldieren zoals garnalen, krab of kreeft.

Het is een verfijnd, romig soepje dat oorspronkelijk ontstond als manier om álles uit schaaldieren te halen, dus inclusief de schalen. Dat gaan we vandaag dus niet doen. Maar we maken wel een lekkere volle soep met zo een diepe smaak die zeker niet onder te doet voor het origineel. Onze versie met gerookte zalm is daar een perfect voorbeeld van: rijk, romig en bomvol smaak. Minstens zo lekker als de klassieke bisque. Misschien zelfs nóg beter.

Zalmsoep

Een verrassende twist

Wij ontdekten deze bisque van zalm tijdens een etentje bij vrienden en waren meteen verkocht. Het is een eenvoudig maar indrukwekkend voorgerecht dat bij vrijwel iedereen in de smaak valt. En laten we eerlijk zijn: gerechten die weinig moeite kosten en toch luxe aanvoelen, zijn goud waard. Deze zalmsoep heeft een fluweelzachte textuur, een heerlijk rokerige zalmsmaak en een vleugje frisheid van citroen. De combinatie met de Parmezaanse kaas is echt heerlijk. Tip, koop wel kwalitatief goede ingrediënten voor dit soepje.

Bisque recept

Simpel en snel te maken

Het fijne aan deze bisque van zalm is dat je hem in no time op tafel hebt staan. Ideaal dus als je gasten krijgt. Binnen 20 minuten is hij klaar. Je begint met het inkoken van (kook)room – en nee, geen light variant, want we willen die rijke, romige smaak. Voeg daarna visbouillon en geraspte Parmezaanse kaas toe. Doe de gerookte zalm in de blender, schenk de soep erbij en mix tot een zijdezachte massa. Schenk terug in de pan, breng op smaak met vers citroensap en een beetje versgemalen peper. Simpel toch?

Soep met zalm

Perfect om feestelijk mee uit te pakken

Deze bisque van zalm is het perfecte voorgerecht voor de feestdagen, maar ook op andere gezellige momenten kun je er volop mee uitpakken. Serveer de soep in kleine glaasjes of kommetjes, gegarneerd met wat extra zalm, een takje verse dille en eventueel een lepeltje kaviaar of viseitjes voor de luxe afwerking. Serveer er een glas bubbels bij en je hebt een fancy begin van je diner, zonder uren in de keuken te hoeven staan.

Zalm bisque
Bisque van zalm

Bisque van zalm

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 72 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g gerookte zalm
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 500 ml kookroom
  • 1 visbouillon blokje
  • 1/2 citroen
  • Verse dille

Zo maak je het

  • Neem een steelpannetje en verwarm 500 ml (kook)room. Gebruik geen light variant. Laat de room ietwat inkoken op matig vuur.
  • Kook ondertussen 200 ml water met 1 verkruimeld visbouillon blokje. Je kan ook visfond gebruiken.
  • Schenk de visbouillon bij de room en laat zachtjes pruttelen. Voeg circa 50 g geraspte Parmezaanse kaas toe en laat al roerende weer ietwat inkoken.
  • Doe 150 g gerookte zalm in de blender en schenk de soep voorzichtig erbij. Mix de soep op hoge stand tot een glad geheel. Je kan eventueel ook de staafmixer gebruiken.
  • Schenk de soep terug in de pan en breng verder op smaak met vers citroensap van een 1/2 citroen en versgemalen peper. Zout is niet nodig.
  • Serveer met de overgebleven zalm en een takje dille. Je kan eventueel ook kaviaar of viseitjes toevoegen.

Bisque van zalm

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

13 reacties

Jeannette Oosterveld 25 december 2022 - 09:36

Ik heb het uitgeprobeerd voor 2 personen. Het is heerlijk. Vandaag ga ik het voor 12 personen maken. Vast en zeker het zo lekker!
Dank jullie wel.
Jeannette

Reply
jan 12 januari 2023 - 00:01

wat een lekker soepje Geweldig

snap niet dat er zo weinig reacties zijn

groetjes jan

Reply
Natasja 14 januari 2023 - 15:27

Misschien een gekke vraag maar kan je het ook van te voren maken en invriezen?

Reply
SmaakMenutie 16 januari 2023 - 10:00

Vanwege de zuivel zal ik dat niet zo snel doen. Vers maken is echt het lekkerst en bovendien is het zo klaar 🙂

Reply
Elleke 30 januari 2023 - 18:47

Ik heb de bisque met Kerst gegeten en het was heerlijk!
Kan je het ook ‘s middags maken en later weer opwarmen vlak voor het eten?

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2023 - 16:17

Leuk om te horen Elleke, fijn dat de bisque in de smaak viel. Dat kan zeker, dat is ook zo fijn aan dit recept 🙂

Reply
Wilma 30 maart 2023 - 11:50

heerlijk gegarneerd met Hollandse garnalen en peterselie!

Reply
Betty 29 juli 2023 - 15:54

Al 2 keer gemaakt met een etentje, iedereen is enthousiast. Makkelijk te maken.

Reply
JanW 28 februari 2024 - 14:19

heerlijk soepje Tijdens de bereiding was de soep mooi glad maar na op temperatuur houden inscheppen ontstonden er kleine klontjes in. Dat deed niets af aan de smaak maar het voelde niet lekker aan in de mond. Het leek wel een soort fijne grit. Ook bij een tweede keer hetzelfde effect. Omdat ik er op beducht was nog snel even met de staafmixer erin voor opscheppen en dan direct uitgeserveerd. Toen was de soep wel glad.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2024 - 10:48

Schiften gebeurt als de temperatuurverschillen tussen hoog en laag te groot zijn. Je oplossing is inderdaad effectief!

Reply
Corrie Smans 27 mei 2024 - 13:10

Afgelopen kerst heb ik dit gemaakt oor 10 personen als amuse, werd heel enthousiast ontvangen.
Morgen maak ik het voor 4 personen. Zo klaar, en overheerlijk!

Reply
Margret 20 december 2024 - 12:46

De soep staat op het menu met kerst, ik vind die glaasjes zo leuk, enig idee waar ik die kan kopen?

Reply
SmaakMenutie 20 december 2024 - 14:26

Leuk! Dat zijn Spaanse glaasjes, die kan je bijna overal kopen. Geniet ervan!

Reply