Home Erik's Asia Beef pho

Beef pho

Vietnamese noedelsoep met rundvlees

door SmaakMenutie
Beef pho

In een uur op tafel

Vandaag maken we een snelle versie van de beroemde Vietnamese beef pho. Normaal gesproken vergt het recept flink wat tijd en geduld maar vandaag zijn we een stuk sneller klaar.

De traditionele pho wordt in Vietnam namelijk met veel geduld bereid: de bouillon trekt heel langzaam uren, soms zelfs wel dagen, waardoor alle smaken diep in het gerecht worden opgenomen. Daarnaast wordt het vlees vaak langzaam gegaard in de hete bouillon. Maar goed, daar hebben wij nu even geen tijd voor. En jij waarschijnlijk ook niet. Gelukkig kunnen we met een paar slimme trucjes een versie maken die binnen een uur op tafel staat, zonder dat deze onderdoet voor zijn authentieke broertje.

Vietnamese noedelsoep

Wat is beef pho?

Beef pho (uitgesproken als ‘fuh’) is een iconische Vietnamese noedelsoep met een rijke, kruidige bouillon, dun gesneden rundvlees en verse kruiden. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijstnoedels en een scala aan toppings zoals taugé, lente-ui, koriander en (jalapeño) peper. Wat deze soep zo bijzonder maakt is de combinatie van hartig, zoet, zuur en uiteraard pittig – precies zoals de Vietnamese keuken dat het liefst ziet. De bouillon krijgt zijn karakteristieke smaak door specerijen zoals kaneel, kruidnagel en steranijs die je wellicht in eerste instantie niet zou verwachten.

Beef pho ingrediënten

“De biefstuk gaart vanzelf in de kokendhete soep”

Snel, maar toch superveel smaak

Om tijd te besparen, gebruiken we een goede runderbouillon als basis in plaats van deze helemaal zelf te trekken. Dit scheelt enorm in bereidingstijd, zonder dat je veel smaak hoeft in te leveren. Een belangrijk element in deze snelle versie is de toevoeging van hoisinsaus en sriracha. Deze twee smaakmakers geven de soep veel meer ‘diepte’ en een beetje pit, precies zoals het hoort. Houd je van extra spicy? Voeg dan gerust extra sriracha toe. Liever wat milder? Kies dan voor een scheutje extra limoen en bijvoorbeeld wat meer hoisinsaus.

Beef pho bouillon

Ingrediënten die je misschien al in huis hebt

Met een beetje geluk heb je nog wat specerijen over van het kerstdiner. Kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs blijven vaak onaangeroerd in het kruidenkastje liggen, terwijl ze in deze soep juist voor die authentieke pho-smaak zorgen. Verder heb je alleen nog een goed stukje biefstuk nodig, rijstnoedels en wat groenten zoals taugé en lente-ui. Een leuk weetje: de biefstuk hoef je niet vooraf te bakken. Snijd hem in dunne reepjes en leg deze direct in de hete bouillon, waar ze binnen enkele seconden perfect garen.

Beef pho maken

Aan de slag en geniet van een kom heerlijke, snelle beef pho!

Beef pho

Beef pho (Vietnamese noedelsoep)

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 62 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g biefstuk
  • 150 g rijstnoedels
  • 100 g taugé
  • 6 kruidnagels
  • 4 sjalotten
  • 2 steranijs
  • 2 runderbouillon blokjes
  • 2 schijfjes gember
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 jalapeño peper 
  • 1 limoen
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el vissaus
  • 1 el kokosbloesem (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl gemalen koriander
  • Verse koriander (of peterselie)
  • Sriracha
  • Hoisinsaus

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 250 graden. Doe de biefstukjes ondertussen even in de vriezer, dan kan je hem straks makkelijker in dunne plakjes snijden.
  • Snijd 2-3 schijfjes verse gember. Plaats de gember en sjalotten op een met bakpapier bekleedde bakplaat en plaats 10-12 minuten in de oven.
  • Rooster ondertussen in een droge koekenpan op middelhoog vuur 1 kaneelstokje, 1 tl zwarte peperkorrels, 2 steranijs en 6 kruidnagels tot deze wat geur afgeven. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten. Geregeld even schudden. 
  • Neem een ruime (soep)pan en maak van 2 runderbouillon blokjes 1,2 liter bouillon.
  • Voeg de kruiden uit de koekenpan toe samen met 1 tl gemalen koriander, de sjalotten (even pellen) en de schijfjes gember. Breng aan de kook en laat vervolgens circa 15-20 min pruttelen.
  • Maak ondertussen 100 g taugé schoon en snijd een bosje lente-ui en 1 jalapeño (of rode) peper in ringen. Haal de biefstuk uit de vriezer en snijd hier dunne reepjes van.
  • Week de rijstnoedels volgens de verpakking 4 minuten in kokend water en spoel af met koud water.
  • Haal de soep vervolgens door een zeef en zet de gezeefde soep terug op het vuur. Voeg nu 2-3 el vissaus toe en 1 el kokosbloesem (of bruine suiker) en breng terug aan de kook.
  • Neem een diep bord of (soep)kom en vul met wat rijstnoedels, taugé en biefstuk.
  • Zorg dat de soep kokend heet is en vul het bord met soep. Het vlees zal nu gaar koken in de soep!
  • Verdeel ook wat lente-ui, jalapeño peper, peterselie en/of koriander en een schijfje limoen over de soep.
  • Serveer met een combinatie van hoisinsaus en sriracha (hot!). Eet smakelijk.

Vietnamese beef pho

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

7 reacties

Marcel 6 februari 2020 - 18:58

Dag Tim & Erik, dit recept lijkt me heerlijk en ik wil dit graag komend weekend maken. Maar, ik vroeg me af: hoeveel zijn 2 plakjes gember, qua gewicht of doorsnee, of mogelijk theelepels? En kan het zijn dat de ui (bullet 5) in de ingedrientenlijst is weggevallen?

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2020 - 19:58

Hoi Marcel, leuk dat je de beef pho gaat maken! Wij hebben een stukje verse gember gekocht (bij de supermarkt) en 2 plakjes gesneden van circa een halve centimeter. Voor wat betreft de ui, dat zijn de sjalotten. Heb het al even aangepast, thanks voor je oplettendheid! Eet smakelijk alvast 🙂

Reply
Marcel 6 februari 2020 - 20:32

Dag Tim en Erik: bedankt voor het delen van dit recept en ook voor jullie (snelle) reactie op mijn vraag. Komend weekend kan ik hiermee lekker aan de gang…:-)

Groet,
Marcel

Reply
William Errens 27 februari 2022 - 12:02

Er mist een ingredient, basil. Je moet wat verse basil blaadjes samen met de coriander aan de soep toevoegen naar smaak net voor je toe tast

Reply
Robbert de Boer 6 mei 2020 - 10:54

Hi Tim & Erik,
Van de week dit recept uitgeprobeerd, en dat was prima bevallen! Knap hoe intens van smaak jullie de soep weten te krijgen (zonder dat het 2 dagen duurt).
Dit was mijn eerste “probeersel” van jullie website, op naar de volgende :-)!

Groeten Robbert

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 14:47

Leuk om te horen Robbert, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Sofie 24 juli 2023 - 18:49

Wat een fantastisch recept. Ben hier zo bij mee, dank!

Reply