In een uur op tafel
Vandaag maken we een snelle versie van de beroemde Vietnamese beef pho. Normaal gesproken vergt het recept flink wat tijd en geduld maar vandaag zijn we een stuk sneller klaar.
De traditionele pho wordt in Vietnam namelijk met veel geduld bereid: de bouillon trekt heel langzaam uren, soms zelfs wel dagen, waardoor alle smaken diep in het gerecht worden opgenomen. Daarnaast wordt het vlees vaak langzaam gegaard in de hete bouillon. Maar goed, daar hebben wij nu even geen tijd voor. En jij waarschijnlijk ook niet. Gelukkig kunnen we met een paar slimme trucjes een versie maken die binnen een uur op tafel staat, zonder dat deze onderdoet voor zijn authentieke broertje.
Wat is beef pho?
Beef pho (uitgesproken als ‘fuh’) is een iconische Vietnamese noedelsoep met een rijke, kruidige bouillon, dun gesneden rundvlees en verse kruiden. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijstnoedels en een scala aan toppings zoals taugé, lente-ui, koriander en (jalapeño) peper. Wat deze soep zo bijzonder maakt is de combinatie van hartig, zoet, zuur en uiteraard pittig – precies zoals de Vietnamese keuken dat het liefst ziet. De bouillon krijgt zijn karakteristieke smaak door specerijen zoals kaneel, kruidnagel en steranijs die je wellicht in eerste instantie niet zou verwachten.
“De biefstuk gaart vanzelf in de kokendhete soep”
Snel, maar toch superveel smaak
Om tijd te besparen, gebruiken we een goede runderbouillon als basis in plaats van deze helemaal zelf te trekken. Dit scheelt enorm in bereidingstijd, zonder dat je veel smaak hoeft in te leveren. Een belangrijk element in deze snelle versie is de toevoeging van hoisinsaus en sriracha. Deze twee smaakmakers geven de soep veel meer ‘diepte’ en een beetje pit, precies zoals het hoort. Houd je van extra spicy? Voeg dan gerust extra sriracha toe. Liever wat milder? Kies dan voor een scheutje extra limoen en bijvoorbeeld wat meer hoisinsaus.
Ingrediënten die je misschien al in huis hebt
Met een beetje geluk heb je nog wat specerijen over van het kerstdiner. Kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs blijven vaak onaangeroerd in het kruidenkastje liggen, terwijl ze in deze soep juist voor die authentieke pho-smaak zorgen. Verder heb je alleen nog een goed stukje biefstuk nodig, rijstnoedels en wat groenten zoals taugé en lente-ui. Een leuk weetje: de biefstuk hoef je niet vooraf te bakken. Snijd hem in dunne reepjes en leg deze direct in de hete bouillon, waar ze binnen enkele seconden perfect garen.
Aan de slag en geniet van een kom heerlijke, snelle beef pho!
7 reacties
Dag Tim & Erik, dit recept lijkt me heerlijk en ik wil dit graag komend weekend maken. Maar, ik vroeg me af: hoeveel zijn 2 plakjes gember, qua gewicht of doorsnee, of mogelijk theelepels? En kan het zijn dat de ui (bullet 5) in de ingedrientenlijst is weggevallen?
Hoi Marcel, leuk dat je de beef pho gaat maken! Wij hebben een stukje verse gember gekocht (bij de supermarkt) en 2 plakjes gesneden van circa een halve centimeter. Voor wat betreft de ui, dat zijn de sjalotten. Heb het al even aangepast, thanks voor je oplettendheid! Eet smakelijk alvast 🙂
Dag Tim en Erik: bedankt voor het delen van dit recept en ook voor jullie (snelle) reactie op mijn vraag. Komend weekend kan ik hiermee lekker aan de gang…:-)
Groet,
Marcel
Er mist een ingredient, basil. Je moet wat verse basil blaadjes samen met de coriander aan de soep toevoegen naar smaak net voor je toe tast
Hi Tim & Erik,
Van de week dit recept uitgeprobeerd, en dat was prima bevallen! Knap hoe intens van smaak jullie de soep weten te krijgen (zonder dat het 2 dagen duurt).
Dit was mijn eerste “probeersel” van jullie website, op naar de volgende :-)!
Groeten Robbert
Leuk om te horen Robbert, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂
Wat een fantastisch recept. Ben hier zo bij mee, dank!