Talloze varianten
Barbecuesaus is misschien wel de ultieme smaakmaker.
Zo’n saus die het barbecuevlees nét even die glans geeft, die frietjes extra lekker maakt en pulled chicken in een handomdraai naar iets heel bijzonders transformeert. Wereldwijd zijn er talloze varianten. Van pittig en kruidig tot stroperig zoet of juist heel erg rokerig. En wat ons betreft is dat precies wat barbecuesaus zo leuk maakt, je kunt er alle kanten mee op.

Makkelijk zelf te maken
Hoewel de supermarkt vol staat met kant-en-klare flessen, kiezen wij natuurlijk het liefst voor zelfgemaakt. Niet alleen weet je dan precies wat erin zit, je kunt ook moeiteloos spelen met de smaak. Met dit basisrecept maak je een klassieke barbecuesaus, met ketchup, citroensap, specerijen en een vleugje zoet van de bruine suiker.

Wil je ‘m liever pittiger? Dan gaat er gewoon wat meer cayennepeper in. Mag het juist iets milder? Laat die achterwege en voeg wat extra suiker of honing toe.
Een saus met een verhaal
Barbecuesaus kent zijn oorsprong in het zuiden van de Verenigde Staten, waar elke regio z’n eigen draai eraan gaf. Zo is de saus in Kansas City vaak dik en zoet, terwijl men in North Carolina juist houdt van een dunne, azijnachtige variant. De rokerige smaak waar wij zo dol op zijn, komt vaak van gerookt paprikapoeder. En dat geeft die typisch ‘barbecue-achtige’ geur, ook als de grill uit blijft.
Meer dan alleen voor de BBQ
We gebruiken barbecuesaus natuurlijk graag op gegrild vlees of een hamburger van de barbecue, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan royaal door je pulled chicken nacho’s, of gewoon als dip bij groentesticks. Zelfs een simpele tosti krijgt er ineens karakter van.

Dus wat ons betreft is het een blijvertje in de koelkast. En als je ‘m eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je eigenlijk niet meer anders.
14 reacties
Deze barbecuesaus gemaakt voor een barbecue met vrienden. Hij viel zeer in de smaak!
Heerlijke saus, soms vervang ik ½tl van het “normale” paprikapoeder met ½ tl gerookte paprikapoeder voor een extra Smokey smaak.
Hi! Vraagje: hoe lang is deze BBQ saus houdbaar, is 4 dagen te lang? En bewaar je hem in de koelkast.
Alvast dank voor de reactie.
Met vriendelijke groet,
Ilanit
p.s ik heb hem al eens eerder gemaakt bij de nacho’s met pulled chicken en was (beiden) onwijs lekker!
Groet,
Ilanit
Hi Ilanit, de bbq saus is wel 4 dagen houdbaar hoor in de koelkast! Fijn dat je van de nacho’s genoten hebt 🙂
geweldig recept zoals de rest van de recepten ik heb ze gemaakt bij mijn spareribs Dank jullie.