Aguacate relleno con camarones
Vorig jaar zomer waren we op vakantie in het zonnige Marbella. Op een warme middag besloten we te lunchen bij een typisch Spaanse chiringuito, zo’n gezellige strandtent met uitzicht op zee.
We lieten ons verrassen door de kaart en kozen voor Aguacate relleno con camarones. Oftewel: avocado ‘gevuld’ met garnalen, royaal getopt met een romige whisky cocktailsaus. Wow, wat een smaaksensatie!
De combinatie van het romige vruchtvlees van de avocado, de super lekkere verse de garnalen en de volle, tikkie zoete saus was echt verrukkelijk. In combinatie met de zon, de kabbelende zee, het goede gezelschap en natuurlijk een glas verdejo was dit wel de ultieme Spaanse lunch.
Terug in Nederland: de Hollandse twist
Eenmaal thuis besloten onze eigen versie te maken. Maar dan wel met een kleine twist, namelijk met heerlijke Hollandse garnalen. Deze kleinere, zilte garnalen brengen een subtielere, verfijnde smaak mee die super goed samengaat met de romigheid van de avocado. En weet je wat nou zo leuk is? Dit gerechtje is echt super eenvoudig om te maken.
Snijd een rijpe avocado doormidden, lepel hem uit en snijd in grove stukken, meng het vruchtvlees met wat citroensap, zout en peper en voeg een klein beetje whisky cocktailsaus (een mix van mayonaise, ketchup, whisky en een beetje worcestersaus) toe.
De Hollandse garnalen vermengen we ook met een lepel van de whisky cocktailsaus en een handje fijngehakte bieslook. Vervolgens nemen we een kookring en vullen deze met de helft van de avocado. Voeg daarna de helft van de garnalen toe en maak af met wat verse bieslook.
Perfecte combi
Avocado en garnalen vormen dus echt een perfecte combinatie op je bord. De zachte maar toch volle smaak van avocado is een mooie tegenhanger van het ziltige van de Hollandse garnalen.
Voeg daar een beetje pit aan toe met wat cayenne of tabasco en je hebt een gerechtje dat zowel simpel als chic is. O ja, en het is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel voedzaam en licht verteerbaar. Kortom, ideaal voor een zomerse lunch of als feestelijk voorgerecht.
Serveer het stijlvol
Onze versie van Aguacate relleno is perfect als voorgerecht bij een diner met vrienden, of als frisse lunch op een zonnige dag. Serveer eventueel op een bedje van sla met wat geroosterd brood of toastjes ernaast. Een koel glas verdejo of albariño maakt het helemaal af. Zo haal je een stukje Spaanse zomer naar je eigen keuken, zelfs als het buiten wat minder zonnig is als in Spanje.
1 reactie
IK heb het recept met gerookte sprot. Ook lekker.