Lazy mornings
Na een drukke week nemen we in het weekend graag wat gas terug. Lekker een cappuccinootje om de dag mee te starten en daarna heerlijke American pancakes met vers (zomer)fruit.
Dit keer niet de klassieke versie, maar een lichte en verantwoorde variant die minstens zo lekker is. Deze pancakes passen perfect bij wie koolhydraatarm of glutenvrij wil eten. En het mooie is, ze zijn net zo lekker als de gewone versie. Sterker nog, ze smaken fantastisch en zijn binnen 20 minuten klaar.

Waarom koolhydraatarm en glutenvrij?
Steeds meer mensen kiezen bewust voor minder koolhydraten of vermijden gluten vanwege intolerantie of gevoeligheid. Een koolhydraatarm dieet helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en kan bijdragen aan meer energie door de dag heen.

Glutenvrij eten is bovendien essentieel voor mensen met coeliakie, maar ook anderen merken vaak dat hun buik rustiger wordt als ze gluten vermijden. Deze pancakes zijn dus niet alleen een feestje op je bord, maar ook nog eens goed voor je lijf.
Amandelmeel en kwark
We maken het beslag op basis van amandelmeel, dat van nature glutenvrij is en rijk aan gezonde vetten en eiwitten. Samen met kwark zorgt het voor een luchtige structuur en een volle smaak. Dankzij de wijnsteenbakpoeder worden ze lekker luchtig, precies zoals je ze wilt. En vloeibare stevia zorgt voor een tikkie zoetigheid zónder extra suikers. Het resultaat? Een stevig maar luchtig beslag waarmee je in een mum van tijd prachtige pancakes bakt.

De toppings
Voor wie écht low-carb wil blijven, is er tegenwoordig zelfs koolhydraatarme siroop te koop. Daarmee houd je het geheel binnen je voedingsplan zonder in te leveren op smaak. Maar eerlijk is eerlijk: ook met een beetje honing, maple syrup of vers zomerfruit zijn ze onweerstaanbaar.

Banaan en een snuf kaneel erbij? Ook heerlijk! Liever een schep Griekse yoghurt? Past er perfect bij. Deze pancakes laten zich makkelijk combineren, dus je kunt alle kanten op.
Weekendwaardig én verantwoord
Wat deze pancakes zo fijn maakt, is dat ze passen binnen een bewuste levensstijl zonder op smaak in te boeten. We vinden het belangrijk dat gezond eten óók lekker is. En al helemaal in het weekend, als je wat meer aandacht aan je maaltijd kunt besteden.

Of je nu glutenvrij eet uit noodzaak of minder koolhydraten wil eten uit keuze: deze pancakes geven je een goed begin van de dag. Licht, voedzaam en bovenal ontzettend lekker!
15 reacties
Kan je ook skyr (ah of arla) gebruiken voor de lowcarb pancakes?
Ja hoor dat kan heel goed!
Kun je op bv kokos of bananenmeel gebruikrn
Hoi Ben, ja hoor we denken het wel!
Hoeveel calorieen zitten er in 1 pancake?
Hi Wiebe, per 100 gr: 659 kcal amandelmeel + 233 kcal bakpoeder + 220 kcal kwark + 220 kcal (= 2 eieren)
Hoeveel net carbs in 1 pancake?
Ik had stevia poeder gehaald voor dit gerecht, las pas later dat vloeibare stevia wordt aanbevolen. Maakt dit een groot verschil? Ik vond de pannekoekjes net iets te droog.
Misschien dat de vloeibare stevia het net iets minder droog maakt Wiebe
Ja Tim en Erik, zou je deze pancakes ook in kunnen vriezen? Nou ja, dat sowieso natuurlijk, maar zijn ze ook nog lekker als je ze eenmaal ontdooid weer even in een pannetje opwarmt? Ooit uitgeprobeerd?
Oei, nee dat zouden wij niet doen. Vers is het allerlekkerst 🙂