Home HoofdgerechtenAardappelschotel met chorizo en courgette

Aardappelschotel met chorizo en courgette

door SmaakMenutie
Aardappelschotel

Makkelijk, snel en bomvol smaak

Soms wil je gewoon iets dat makkelijk maar ook gewoon lekker is. Deze aardappelschotel met chorizo, courgette en paprika is precies zo’n gerecht.

We gebruiken voorgekookte aardappelschijfjes, wat het niet alleen snel maakt, maar ook handig als je weinig tijd hebt. Terwijl de oven zijn werk doet, kun jij alvast de tafel dekken. Of gewoon even niks doen.

Smaakmaker chorizo

Chorizo geeft dit gerecht echt smaak. Deze Spaanse worst wordt namelijk op smaak gebracht met knoflook en gerookte paprikapoeder, wat zorgt voor een licht pittige, rokerige smaak. In combinatie met gehakt en groenten krijg je een volle saus zonder dat je daar veel kruiden aan hoeft toe te voegen. Het vet uit de chorizo smelt tijdens het bakken en brengt alles mooi samen.

Aardappelschotel recept

Voorgekookte aardappelschijfjes

Voorgekookte aardappelschijfjes zijn ideaal in ovenschotels. Ze zijn namelijk al gaar, waardoor je de baktijd flink kunt inkorten. Ook behouden ze hun structuur beter dan rauwe aardappelschijfjes, die vaak net te hard of juist te papperig worden. En ja, ze bevatten gewoon vezels, vitaminen en mineralen. Zeker als je kiest voor een variant met schil.

Aardappelschotel oven

We verdelen de helft van de schijfjes over de bodem van de ovenschaal, scheppen daar ons kruidige gehakt-groentemengsel overheen, en bedekken het geheel met nog een laag aardappel en wat extra courgette. Een beetje geraspte kaas maakt het helemaal af.

Lekker met chilisaus

Deze aardappelschotel met chorizo en courgette is er een die we best vaak maken. Hij is kleurrijk, smaakvol en vult goed, maar niet te zwaar. Met wat chilisaus erbij krijgt het geheel een pittige touch, mocht je daarvan houden. En het mooiste is: alles kan van tevoren klaargemaakt worden, zodat je hem alleen nog in de oven hoeft te schuiven. Perfect voor drukke doordeweekse dagen of als je gewoon zin hebt in iets warms uit de oven.

Ovenschotel aardappel
Aardappelschotel

Aardappelschotel met chorizo en courgette

Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • 400 g tomatenblokjes
  • 300 g rundergehakt
  • 100 g chorizo
  • 50 g geraspte extra belegen kaas
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl cayennepeper (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden.
  • Snipper 1 rode ui en snijd 100 g chorizo in kleine blokjes. Bak de chorizo samen met de ui en 300 g rundergehakt op middelhoog vuur circa 5 minuten tot het gehakt bruin is.
  • Snijd ondertussen 1 paprika in reepjes, 1 courgette in dunnen plakken en hak 2 tenen knoflook fijn. 
  • Voeg de knoflook toe aan het geheel en bak een minuutje mee. Voeg nu ook de paprika toe en ongeveer de helft van de courgette. Bak enkele minuten mee.
  • Voeg een flinke tl gedroogde oregano toe, een goede snuf zout en een flinke snuf peper. Voor extra pit voeg je 1 tl cayennepeper toe.
  • Voeg nu ook 1 blik tomatenblokjes van 400 g toe. Meng alles grondig en laat circa 5-10 minuten zachtjes pruttelen zodat de saus wat inkookt.
  • Vet een middelgrote ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Schep vervolgens het gehaktmengsel hierover en achtereenvolgens de aardappelschijfjes en de andere helft van de courgette.
  • Bestrooi het geheel ruim met geraspte kaas en plaats circa 30 minuten in de voorverwarmde oven. Of tot het geheel bruin en gaar is. Serveer lekker met wat chilisaus!

Aardappelschotel

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

21 reacties

Solvei 11 november 2020 - 21:08

Kun je ook verse tomaten gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 12 november 2020 - 10:42

Ja hoor dat denk ik wel! Gewoon een beetje water toevoegen mocht de saus te droog worden. Succes!

Reply
Jeannette 13 november 2020 - 19:37

De smaak is heerlijk, wij vonden wel dat er teveel aardappels in zaten. Volgende keer doen we gewoon aalleen de bodem ermee.?

Reply
SmaakMenutie 14 november 2020 - 11:25

Fijn dat het recept in de smaak viel Jeannette! En inderdaad, lekker wat aardappels achterwege laten de volgende keer als je het teveel vindt. Het is net wat je lekker vindt! 🙂

Reply
Ria 31 december 2020 - 00:04

Lekker recept, en het smaakte inderdaad heerlijk met sweet chilisaus.

Reply
SmaakMenutie 31 december 2020 - 11:08

Fijn dat ons recept in de smaak viel Ria! 🙂

Reply
KiKi 6 september 2021 - 16:25

Deze is aan de beurt vanavond. En wegspoelen met een fles heerlijke rode wijn. Gewoon op een maandag omdat het kan!

Reply
SmaakMenutie 7 september 2021 - 10:55

Haha geweldig! Hopelijk heb je ervan genoten 🙂

Reply
Joanna 26 juni 2022 - 19:13

Heerlijke ovenschotel !
Staat hier om de week op tafel.
Ik vind het echt zalig met chilisaus en manlief niet, gewoon proberen want smaken verschillen nu eenmaal.

Reply
1 2 3

Reacties