Gesmoorde groenten
Toen we voor de eerste keer in Tel Aviv waren hebben we kennisgemaakt met een waanzinnig lekker gerecht: shakshuka. Shakshuka, je spreekt het uit als sjaksjoeka, is een vegetarisch gerecht van gesmoorde groenten als tomaat en paprika waarin eieren zijn gegaard. In het Arabisch betekent het dan ook zoiets als ‘mengsel’. Zij bereidden het voornamelijk voor het avondeten (zoals deze heerlijke shakshuka met gehakt), maar de Israeli hebben het omgedoopt tot een overheerlijke ontbijt- of brunchgerecht. Het lekkerste is de combinatie van rijpe groenten met het zachte eigeel wat je met een stuk challe (Joods gevlochten brood) of Turks brood in een keer opeet – met de handen uiteraard. Vanzelfsprekend gebruiken wij kruiden uit het Midden-Oosten, wat het zijn kenmerkende smaak geeft. Zoals za’atar en daarnaast harissa (hete pasta van paprika en peper). Mocht je die laatste niet in huis hebben, gebruik dan gerust wat cayennepeper. En de za’atar zou je in noodgevallen kunnen vervangen door gemalen komijnzaad. Serveer met verse koriander en optioneel sumak.
5 reacties
Lekkerrrrrr, ook zonder suiker. Misschien ooit ook als ontbijt maar voorlopig gewoon als lunch of avondeten😉
ERG lekker! Al een paar keer gemaakt als diner met quinoa erbij. Een zachtgekookt eitje erbij want dan zit er geen gestold eiwit bij wat over is 😄.
Oh lekker! Ik heb het eens in Amsterdam gegeten, voor herhaling vatbaar!
Heerlijk! cannellinibonen erbij ❣️
Weer op tafel gezet. Jummie Jummie met de Sumak en verse feta. Zoo lekker. Dank