Home Desserts en taarten Limoenkoekjes met chocolade

Limoenkoekjes met chocolade

door SmaakMenutie

Koekje erbij?

Onlangs aten wij bij mijn zus de allerlekkerste koekjes die we in tijden gegeten hebben: limoenkoekjes met witte chocolade. Super frisse knapperige koekjes met een dun laagje witte chocolade. Klinkt heerlijk toch. En aangezien het ons niet lukt om daar maar één koekje van te nemen, leek het ons wel een goed idee om een ietwat gezondere variant te maken hiervan. Zo vervangen we de gewone kristalsuiker voor kokosbloesemsuiker. Kokosbloesemsuiker wordt geproduceerd van het zoete waterige voedzame sap dat uit de bloesemknoppen van de kokosboom sijpelt en achterblijft na verdamping. Een heel gezond alternatief voor normale suiker en uitstekend te gebruiken voor het bakken van koekjes!

Daarnaast gebruiken we in plaats van alleen maar bloem ook een deel amandelmeel. Ideaal voor mensen met een glutenallergie. Dat voordeel is gelijk ook een nadeel, want door het gebrek aan gluten zal het deeg niet optimaal rijzen. De oplossing als je alléén maar amandelmeel gebruikt, is om extra bakpoeder toe te voegen. Wij kiezen echter voor een 50/50 verdeling en combineren het met gewoon tarwebloem. Het resultaat is een licht verteerbaar koekje met gezonde(re) vetten en relatief weinig koolhydraten.

Om het koekje af te maken dippen we de koekjes in een laagje gesmolten organic chocolade van Meybona. We kiezen voor dark cacao nibs. Deze chocolade is dankzij het hoge percentage aan cacao een stuk gezonder dan gewone chocolade. Of kies voor een van de vele andere smaken uit het assortiment. It’s up to you!

Limoenkoekjes met chocolade

Limoenkoekjes met chocolade

Print dit recept
Personen: 25 koekjes Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.7/5
( 13 keer gestemd )

Ingrediënten

Zo maak je het

  • Klop 150 g (zachte) roomboter samen met 150 g kokosbloemsuiker tot het een romig geheel is.
  • Voeg vervolgens 1 ei toe en blijf kloppen tot het ei volledig is opgenomen. Dit zal enige minuten duren
  • Voeg vervolgens 125 gr amandelmeel, 125 gr tarwebloem, 1 tl (of zakje) bakpoeder, 1/2 tl zout en de rasp van 2 limoenen toe. Kneed het geheel tot een mooi en stevig deeg.
  • Laat het deeg nu afgedekt minimaal 1 uur (maar liever langer) rusten in de koelkast. Verwarm vlak voor je aan de slag gaat de (hetelucht) oven voor op 180 graden.
  • Maak vervolgens balletjes van het deeg (zoals je een gehaktbal maakt) en plaats deze op een bakplaat (met bakpapier). Voor kleine koekjes houd je ongeveer 15 gram per koekje aan. Voor middelgrote koekjes 25 gram.
  • Duw de balletjes deeg in het midden een beetje in. Plaats de koekjes nu 16-17 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Houd het een beetje in de gaten. Ze mogen niet verbranden natuurlijk.
  • Laat de koekjes even 10-15 minuten afkoelen op de bakplaat. Ze zijn nu al heerlijk!
  • Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie. Voeg het sap van 2 kleine limoenen toe aan de chocolade tot je mooie vloeibare chocolade hebt. Dip de koekjes voor de helft in de chocolade en laat uitharden.

Ingrediënten limoenkoekjes Beslag limoenkoekjes Limoenkoekjes maken Limoenkoekjes oven Chocolade au bain-marie Koekjes chocolade dippen Limoenkoeken Limoenkoekjes met chocoladeYour greatest wealth is health! Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met G&W GezondheidsWinkel. Naast dark cacao nibs chocolade heeft G&W een groot assortiment aan Meybona chocolade en andere soorten melen en gezonde suikervervangers in de webshop of in een van de ruim 100 vestigingen in Nederland. Met meer dan 25 jaar gespecialiseerde ervaring in gezond zijn én blijven is G&W een expert op het gebied van gezonde voeding, vitaminen en mineralen, sportvoeding, afslanken en natuurlijke cosmetica.

TIP

Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je ze in een koekblik doet, want anders worden ze taai. Toch een beetje taai geworden? Doe ze dan nog even 5 minuten in de oven op 160 graden.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Monique 31 augustus 2020 - 09:27

Ziet er lekker uit! Maar ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar het recept van de koekjes van jouw zus. Komt die ook een keer online?

Reply
SmaakMenutie 1 september 2020 - 12:11

Dankjewel Monique! Haha dat waren niet zelf gemaakte koekjes 🙂

Reply
SmaakMenutie 2 september 2020 - 16:03

Heb het even opgezocht, het waren Lemon melts koekjes van Island bakery 🙂

Reply
Ingrid 21 oktober 2021 - 17:44

Heerlijk fris koekje. Met de chocoladetopping moet ik nog wel oefenen.

Reply