Woktopper
Wie houdt er nou niet van een snelle en smaakvolle roerbakmaaltijden? Biefstukpuntjes met broccoli in sojasaus is zo’n woktopper die super makkelijk is en in een handomdraai op tafel staat!
Veel mensen grijpen als ze gaan wokken naar een kant-en-klare saus uit een pakje. Maar zelf maken is echt super eenvoudig en geeft een veel betere smaakbeleving. De extra tijd die je eraan besteedt is echt verwaarloosbaar en meer dan de moeite waard. Alleen al doordat er geen onnodige toevoegingen zijn en je precies weet wat er in je saus zit.
De perfecte biefstukpuntjes bereiden
Voor dit gerecht kun je zelf een biefstukje in dunne reepjes snijden of voorverpakte biefstukpuntjes gebruiken. Een trucje wat wij eens gekregen hebben om het vlees mals te houden is door het eerst heel lichtjes te bestuiven met maizena. Dit zorgt niet alleen voor een mooi korstje, maar helpt dus ook om het vlees lekker mals te houden. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok en roerbak de biefstukpuntjes kort op hoog vuur. Let trouwens wel op: bak ze niet te lang, want dan worden ze taai en dat is echt zo zonde! Haal ze uit de pan en zet ze even apart terwijl je verdergaat met de groenten.
Groenten en bouillon voor extra diepte
Snijd de broccoli in kleine roosjes en snipper een uitje fijn. Hak ook 3 teentjes knoflook fijn. Verhit vervolgens opnieuw een beetje olie in de wok en roerbak de broccoli een paar minuten. Voeg daarna de knoflook en ui toe en roer even goed door. Schenk vervolgens 150 ml warm water in de pan en verkruimel er een half runderbouillon blokje doorheen. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken goed in elkaar overlopen.
De zelfgemaakte sojasaus
Terwijl de broccoli gaart maak je de saus door sojasaus, limoensap, bruine basterdsuiker, maizena en een beetje water met elkaar te mengen. Roer alles goed door totdat de suiker is opgelost en de maizena geen klontjes meer heeft. Zodra de broccoli beetgaar is voeg je de biefstukpuntjesen de saus toe aan de wok. Meng alles goed door elkaar en laat het een paar minuten sudderen zodat de saus mooi indikt.
Serveren en garneren
Wij eten dit altijd met witte rijst of noedels. Schep de biefstukpuntjes met broccoli in sojasaus op de borden en garneer met ringetjes lente-ui voor een frisse touch. Houd je van een beetje pit? Voeg dan gewoon rode peper (of sambal) toe. Eet smakelijk!
23 reacties
Goedemiddag,
Bedankt voor dit heerlijke recept. Het gerecht staat voor morgen op de rol. Een van de bereidingsregels zegt: “Maak ondertussen in een kommetje een sausje van 70 ml sojasaus aangevuld met 30 ml water (3 el), sap van een 1/2 limoen, 2 el bruine suiker en 1 flinke el maizena. Meng goed door elkaar” Mijn vraag is wat is de inhoud van de eetlepel in dit recept? Meestal ga ik uit van 15ml per eetlepel. Alvast bedankt voor jullie reactie.
Hallo Paul, graag gedaan! Klopt, een eetlepel is 15ml. Er hadden dus 2 el moeten staan (=30ml). Bedankt voor je oplettendheid en veel kookplezier! Groet, Tim – SmaakMenutie
Lekker hoor maar best wel veel voor 2 personen
Goedemiddag,
Welke sauzen gebruiken jullie en van welk merk. Bij sommige recepten staat dit er bij maar niet bij allemaal en er is erg veel keuze in deze sauzen. Ik ben benieuwd naar jullie reactie.
Hoi Maaike, in dit geval maakt het voor de sojausaus niet zo heel veel uit welk merk je hebt. Wij gebruiken wel de lichte variant. Over het algemeen kopen wij de sauzen bij de toko. Voor de ketjap gebruiken wij altijd de ketjap manis van Kentel NO1. Succes!
Maar ketjap manis is toch de donkere zoete ketjap? Ik dacht dat de lichte ketjap de zoute is.
Of ben ik abuis. Vr.groet, Josina
Hoi Josina, ketjap manis is inderdaad zoete ketjap! Lichte sojasaus kan je een soort zoute ketjap noemen. We noemden hierboven enkel welke ketjap we gebruiken, niet dat het in dit gerecht gebruikt wordt 🙂
Zo te zien hebben jullie ook nog wat sesamzaadjes gebruikt als laatste? Ziet er lekker uit hoor! Ik ga het zeker proberen.
Hi Monique, klopt ter decoratie! Maar is optioneel hoor 🙂
Lekker
Fijn dat het in de smaak viel Agnes! 🙂
Vanavond voor de eerste keer gemaakt, het was heerlijk en erg bijzonder van smaak. Zeker voor herhaling vatbaar!
Leuk om te horen Rianne, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Hallo Jongens dit lijkt mij hartstikke lekker. Het zou fijn zijn als de voedingswaarde bij de recepten vermeld wordt. Zo weet ik of het in mijn dieet past. Voor nu zoek ik het zelf wel even uit.
Groeten
Joys
Bedoel je met bruine suiker basterdsuiker?
Yes!
Hoi hoi, net gemaakt, smaakt super lekker. Als enige heb ik er nog iets Sherry bij de saus gedaan in de laatste min. 😊
Kun je ook rietsuiker in plaats van bruine suiker gebruiken?
Jahoor! 🙂
Hallo, wanneer ik vlees bak dat eerst met maizena is bestrooid bakt alles gelijk aan! Wat doe ik verkeerd? Te weinig olie? Nie heet genoeg? Zou graag wat tips van jullie krijgen. Dankjewel!
Hoi Irma, het vlees moet goed droog zijn, dus niet te nat. Dep het bijvoorbeeld even droog met wat keukenpapier. En het vlees regelmatig keren, ondanks de korte baktijd. Dan zou het wel moeten lukken. Succes!
Dank je wel voor de tip!
Wat hebben we weer zitten smullen! Dank voor dit heerlijke recept