Makkelijker dan je denkt
Iedereen kent ze wel: de bekende pakjes en zakjes met kant-en-klare kruiden voor wereldgerechten. Handig, maar wist je dat je net zo makkelijk zélf de perfecte kruidenmix maakt?
En dat zonder kunstmatige toevoegingen! Voor deze Mexicaanse klassieker – enchiladas met kip – heb je maar een paar simpele ingrediënten nodig. Perfect voor een drukke doordeweekse dag waar je weinig tijd hebt maar toch iets lekkers op tafel wilt zetten.
Je eigen kruidenmix
De basis van dit gerecht is natuurlijk de kruidige kipvulling. In plaats van een zakje maak je gewoon je eigen mix van gedroogde oregano, gemalen komijnzaad en een snuf cayennepeper. Deze specerijen geven het gerecht die typische Mexicaanse smaak. Bak de kip samen met de kruiden en voeg daarna tomaten passata, een halve verkruimelde kippenbouillon en een flinke eetlepel bruine suiker toe. Als groente en extra bite gaan er ook blokjes paprika bij. Zo heb je in no-time een rijkgevulde saus.
Wat zijn enchiladas eigenlijk?
Enchiladas zijn een traditioneel Mexicaans ovengerecht waarbij tortilla’s worden gevuld met een hartige vulling – vaak kip, gehakt en/of bonen – en vervolgens overgoten met een saus en kaas, waarna alles de oven in gaat. Het woord “enchilada” betekent letterlijk “met chili bestreken”, wat verwijst naar de pittige saus die er meestal overheen gaat. In deze versie houden we het eenvoudig, maar minstens zo vol van smaak.
Van oven naar tafel in 25 minuten
Zodra je vulling klaar is, vul je de tortilla wraps (deze hoeveelheid is voldoende voor 8 medium wraps) en rol je ze op. Leg ze netjes naast elkaar in een ingevette ovenschaal, bestrooi royaal met geraspte kaas en schuif de schaal in de oven. Na 20 tot 25 minuten zijn je huisgemaakte enchiladas klaar. Serveer met wat fijngesneden lente-ui en eventueel wat (sweet) chilisaus voor een frisse, zoet-pittige touch.
Deze versie met kip is minstens zo lekker als de variant met gehakt die we eerder maakten. En het mooie is: je hebt er nauwelijks omkijken naar. Een comfortfood-klassieker waar je het hele gezin blij mee maakt!
9 reacties
Dit was echt zo lekker!! De wrap werd bij mij een beetje knapperig in de oven, dat was verrassend lekker haha. Ik ga dit receptje zeker vaker maken 🙂
Dit gerecht gister gemaakt en zeer in de smaak gevallen en voor herhaling vatbaar!
Wat een heerlijke gerechten hebben jullie op de site staan!
Iedere keer weer een feestje!
Dit gerecht zojuist gemaakt. Het is weer een heerlijk gerecht heren! Zoveel smaakvoller dan uit een pakje. Ik ben echt zo blij met jullie site!
Gisteren gemaakt. Ik had al mijn eigen recept voor enchilada’s en ben een beetje aan het combineren gegaan. De inhoud was hetzelfde als jullie recept, behalve de komijn (als ik dat alleen al ruik ….. ) en ik heb een beetje sambal toegevoegd. Die passata erbij was geheel nieuw voor mij: WAT heerlijk erbij!!
Na het oprollen heb ik de buitenkanten ingesmeerd met een mengsel van chunky salsa van santa Maria met klein bekertje crème fraiche. Daar bovenop de lente-ui en de kaas. Ik was benieuwd naar het resultaat: zóóóóóóóóóó lekker. Deze combinatie blijft in mijn receptenboek. Bedankt voor het recept weer mannen.
Ik heb dit recept vandaag gemaakt. Het was heerlijk, ga het zeker vaker maken. zelfs m’n man vond het lekker.
Kan ik dit recept ook smiddags maken en later pas in de oven doen?
En welke pittige kaas gebruiken jullie?
Nee dat zou ik niet doen, dat wordt er niet lekkerder op. Eigenlijk maakt het niet uit welke kaas je gebruikt, als het maar een beetje pit heeft. Zie bijvoorbeeld het winkelmandje onder de ingrediënten 🙂
Een heerlijk recept, voor herhaling vatbaar
De saus kan je wel van te voren maken . En dan de tortilla’s vullen vlak voor ze in de oven gaan .