Home Hoofdgerechten Enchiladas met kip

Enchiladas met kip

Mexicaanse gevulde tortilla wraps

door SmaakMenutie
Enchiladas met kip

Makkelijker dan je denkt

Iedereen kent ze wel: de bekende pakjes en zakjes met kant-en-klare kruiden voor wereldgerechten. Handig, maar wist je dat je net zo makkelijk zélf de perfecte kruidenmix maakt?

Enchiladas

En dat zonder kunstmatige toevoegingen! Voor deze Mexicaanse klassieker – enchiladas met kip – heb je maar een paar simpele ingrediënten nodig. Perfect voor een drukke doordeweekse dag waar je weinig tijd hebt maar toch iets lekkers op tafel wilt zetten.

Enchiladas recept

Je eigen kruidenmix

De basis van dit gerecht is natuurlijk de kruidige kipvulling. In plaats van een zakje maak je gewoon je eigen mix van gedroogde oregano, gemalen komijnzaad en een snuf cayennepeper. Deze specerijen geven het gerecht die typische Mexicaanse smaak. Bak de kip samen met de kruiden en voeg daarna tomaten passata, een halve verkruimelde kippenbouillon en een flinke eetlepel bruine suiker toe. Als groente en extra bite gaan er ook blokjes paprika bij. Zo heb je in no-time een rijkgevulde saus.

Enchiladas kip recept

Wat zijn enchiladas eigenlijk?

Enchiladas zijn een traditioneel Mexicaans ovengerecht waarbij tortilla’s worden gevuld met een hartige vulling – vaak kip, gehakt en/of bonen – en vervolgens overgoten met een saus en kaas, waarna alles de oven in gaat. Het woord “enchilada” betekent letterlijk “met chili bestreken”, wat verwijst naar de pittige saus die er meestal overheen gaat. In deze versie houden we het eenvoudig, maar minstens zo vol van smaak.

Van oven naar tafel in 25 minuten

Zodra je vulling klaar is, vul je de tortilla wraps (deze hoeveelheid is voldoende voor 8 medium wraps) en rol je ze op. Leg ze netjes naast elkaar in een ingevette ovenschaal, bestrooi royaal met geraspte kaas en schuif de schaal in de oven. Na 20 tot 25 minuten zijn je huisgemaakte enchiladas klaar. Serveer met wat fijngesneden lente-ui en eventueel wat (sweet) chilisaus voor een frisse, zoet-pittige touch.

Mexicaanse enchilada's

Deze versie met kip is minstens zo lekker als de variant met gehakt die we eerder maakten. En het mooie is: je hebt er nauwelijks omkijken naar. Een comfortfood-klassieker waar je het hele gezin blij mee maakt!

Enchiladas met kip

Enchiladas met kip

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 72 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 50 g geraspte kaas (pittig)
  • 300 ml tomaten passata
  • 8 tortilla wraps medium
  • 2 paprika's
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje lente-ui
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl cayennepeper
  • Sweet chilisaus (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190 graden.
  • Snijd 400 g kipfilet in hapklare stukken, snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Bak de kipfilet in een flinke scheut olijfolie in 8-10 minuten rondom gaar. Voeg halverwege de sjalot en knoflook toe. 
  • Snijd ondertussen 2 grote paprika's in kleine blokjes.
  • Maak een kruidenmix van 1 flinke tl gedroogde oregano, 1 ruime tl gemalen komijnzaad en 1-2 tl cayennepeper. Voeg de kruidenmix toe aan de kip en meng gronding.
  • Schenk 300 ml tomaten passata toe aan het geheel samen met een 1/2 verkruimeld kippenbouillon blokje en 1 flinke el bruine suiker. Meng grondig en voeg nu ook de paprikablokjes toe. Verwarm nog even kort mee en zet het vuur uit.
  • Vul 6-8 medium tortilla wraps en bestrooi met 50 g geraspte kaas. Zet de ovenschaal 20-25 minuten in de oven. Serveer met gesneden lente-ui en eventueel sweet chilisaus.

Enchiladas met kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

9 reacties

Michelle 9 juni 2020 - 08:48

Dit was echt zo lekker!! De wrap werd bij mij een beetje knapperig in de oven, dat was verrassend lekker haha. Ik ga dit receptje zeker vaker maken 🙂

Reply
Erik 20 juni 2020 - 09:34

Dit gerecht gister gemaakt en zeer in de smaak gevallen en voor herhaling vatbaar!
Wat een heerlijke gerechten hebben jullie op de site staan!

Iedere keer weer een feestje!

Reply
Ayse 2 februari 2021 - 17:56

Dit gerecht zojuist gemaakt. Het is weer een heerlijk gerecht heren! Zoveel smaakvoller dan uit een pakje. Ik ben echt zo blij met jullie site!

Reply
Armin 30 september 2021 - 09:04

Gisteren gemaakt. Ik had al mijn eigen recept voor enchilada’s en ben een beetje aan het combineren gegaan. De inhoud was hetzelfde als jullie recept, behalve de komijn (als ik dat alleen al ruik ….. ) en ik heb een beetje sambal toegevoegd. Die passata erbij was geheel nieuw voor mij: WAT heerlijk erbij!!
Na het oprollen heb ik de buitenkanten ingesmeerd met een mengsel van chunky salsa van santa Maria met klein bekertje crème fraiche. Daar bovenop de lente-ui en de kaas. Ik was benieuwd naar het resultaat: zóóóóóóóóóó lekker. Deze combinatie blijft in mijn receptenboek. Bedankt voor het recept weer mannen.

Reply
Marga Barendregt Kort 29 april 2023 - 19:36

Ik heb dit recept vandaag gemaakt. Het was heerlijk, ga het zeker vaker maken. zelfs m’n man vond het lekker.

Reply
Anja Verbakel 5 april 2024 - 09:36

Kan ik dit recept ook smiddags maken en later pas in de oven doen?
En welke pittige kaas gebruiken jullie?

Reply
SmaakMenutie 5 april 2024 - 10:24

Nee dat zou ik niet doen, dat wordt er niet lekkerder op. Eigenlijk maakt het niet uit welke kaas je gebruikt, als het maar een beetje pit heeft. Zie bijvoorbeeld het winkelmandje onder de ingrediënten 🙂

Reply
Rianne 4 september 2024 - 09:53

Een heerlijk recept, voor herhaling vatbaar

Reply
Cocina Liduina 27 oktober 2024 - 12:31

De saus kan je wel van te voren maken . En dan de tortilla’s vullen vlak voor ze in de oven gaan .

Reply