Home <30 minutenPizzabrood

Pizzabrood

caprese en salami

door SmaakMenutie
Pizzabrood caprese en salami

Twee varianten uit één oven

Vandaag maken we iets dat tussen een pizza en een stokbrood in zit: pizzabrood. Twee varianten, allebei even lekker en in twintig minuten klaar.

We maakten eerder al geroosterd stokbrood met knoflookboter, maar vandaag maken we iets met een Italiaans tintje. We maken namelijk “pizzabrood”. Het is zo’n gerecht dat je in een handomdraai op tafel zet, maar dat toch bij iedereen in de smaak zal vallen. Ideaal voor een borrelavond of een lekkere lunch.

Makkelijk en snel

Pizzabrood is precies wat de naam zegt. Zie het als een kruising tussen pizza en brood. Je hebt alleen geen deeg nodig, geen lange rijstijden of ingewikkelde stappen. Met een ciabatta of stokbrood als basis, wat mozzarella en een paar lekkere (pizza) toppings maak je in twintig minuten iets waar iedereen blij van wordt.

Ingrediënten pizzabrood

Caprese en salami

We maakten twee versies: één caprese en één met salami. De caprese variant is vegetarisch, met mozzarella, tomaat, basilicum en een scheutje balsamico azijn (gebruik gerust crème als de azijn te dun is). De salami versie is juist wat pittiger door de spinata romana, die in de oven net een beetje krokant wordt. Beide smaken zijn heerlijk en vullen elkaar goed aan, zeker als je ze samen serveert.

Pizzabrood maken

Knoflookboter

De basis voor beide varianten is knoflookboter. Zodra het brood de oven in gaat krijg je al trek in een pizza. De mozzarella smelt langzaam en zorgt voor dat romige laagje dat zo goed past bij de krokante korst. Je hebt eigenlijk niets meer nodig dan een lekker glas wijn en leuk gezelschap.

Voor bij de borrel of als maaltijd

Pizzabrood is veelzijdig. Snijd het in kleine stukken en je hebt een ideaal borrelhapje. Of serveer het als lunch of zelfs als lichte avondmaaltijd met een frisse salade ernaast. En het leuke is dat je er eindeloos mee kan variëren. Denk aan gegrilde groenten, pesto, of lekker wat ansjovis als je van zout houdt. Alles kan, zolang het simpel blijft en goed van smaak is.

Pizzabrood recept
Pizzabrood caprese en salami

Pizzabrood caprese en salami

Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 30 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g mozzarella
  • 100 g spianata romana
  • 50 g roomboter
  • 3 tomaten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ciabatta
  • Verse basilicum
  • Balsamico azijn

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng in een kommetje 50 g (zachte) roomboter met 3 zeer fijngesneden (of geperste) tenen knoflook. Breng extra op smaak met een snuf peper en zout.
  • Snijd het stokbrood door de lengte open en besmeer beiden kanten met de knoflookboter.
  • Snijd de mozzarella in plakjes en beleg hiermee één deel van het brood. Beleg de andere kant eerst met spinata romana en vervolgens met de rest van de mozzarella.
  • Plaats 15 minuten in de oven. Snijd ondertussen 2-3 tomaten in plakjes.
  • Beleg het stokbrood met de plakjes tomaat en verdeel met wat gesneden basilicum blaadjes. Besprenkel vervolgens met de balsamico azijn. Buon appetito!

Pizzabrood caprese en salami

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Marleen 8 januari 2020 - 21:21

Kan ik afbak brood gebruiken? Lijkt me erg lekker

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2020 - 11:04

Hoi Marleen, jazeker! Wij gebruiken ook ciabatta afbakbrood. Lekker én heel makkelijk!

Reply
Helga 5 juli 2020 - 18:51

Heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 6 juli 2020 - 13:25

Fijn dat het in de smaak viel Helga! 🙂

Reply
Atie 12 augustus 2020 - 12:10

Vraagje , waarom bakken jullie de tomaten niet mee? Wordt het dan te nat?

Reply
SmaakMenutie 13 augustus 2020 - 10:49

Hoi Atie, dan wordt het te nat en te zacht inderdaad. Maar je zou het bijvoorbeeld ook de laatste 2 minuutjes mee kunnen bakken? Succes!

Reply
Pon 21 augustus 2020 - 13:34

Ik maak dit al een tijdje voor de verjaardagen. Van te voren maken, in stukjes snijden, in de koelkast en de volgende dag alleen even opwarmen. Iedereen vindt ze echt heerlijk en ze gaan altijd op. De kids balen dan dat er niks is overgebleve?. Ik doe altijd 1 helft met de knoflookboter en 1 helft met zelfgemaakte pesto, aanrader ?.

Reply
SmaakMenutie 24 augustus 2020 - 09:13

Dit recept is inderdaad ideaal voor verjaardagen Pon! En goed idee de pesto, lekker!! 🙂

Reply
Anna 19 januari 2021 - 23:17

Echt super lekker! Deze komt voortaan boven aan mijn lijstje met hapjes voor bij de borrel!

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2021 - 10:42

Bedankt voor het compliment Anna, leuk!

Reply

Reacties