Twee varianten uit één oven
Vandaag maken we iets dat tussen een pizza en een stokbrood in zit: pizzabrood. Twee varianten, allebei even lekker en in twintig minuten klaar.
We maakten eerder al geroosterd stokbrood met knoflookboter, maar vandaag maken we iets met een Italiaans tintje. We maken namelijk “pizzabrood”. Het is zo’n gerecht dat je in een handomdraai op tafel zet, maar dat toch bij iedereen in de smaak zal vallen. Ideaal voor een borrelavond of een lekkere lunch.
Makkelijk en snel
Pizzabrood is precies wat de naam zegt. Zie het als een kruising tussen pizza en brood. Je hebt alleen geen deeg nodig, geen lange rijstijden of ingewikkelde stappen. Met een ciabatta of stokbrood als basis, wat mozzarella en een paar lekkere (pizza) toppings maak je in twintig minuten iets waar iedereen blij van wordt.

Caprese en salami
We maakten twee versies: één caprese en één met salami. De caprese variant is vegetarisch, met mozzarella, tomaat, basilicum en een scheutje balsamico azijn (gebruik gerust crème als de azijn te dun is). De salami versie is juist wat pittiger door de spinata romana, die in de oven net een beetje krokant wordt. Beide smaken zijn heerlijk en vullen elkaar goed aan, zeker als je ze samen serveert.

Knoflookboter
De basis voor beide varianten is knoflookboter. Zodra het brood de oven in gaat krijg je al trek in een pizza. De mozzarella smelt langzaam en zorgt voor dat romige laagje dat zo goed past bij de krokante korst. Je hebt eigenlijk niets meer nodig dan een lekker glas wijn en leuk gezelschap.
Voor bij de borrel of als maaltijd
Pizzabrood is veelzijdig. Snijd het in kleine stukken en je hebt een ideaal borrelhapje. Of serveer het als lunch of zelfs als lichte avondmaaltijd met een frisse salade ernaast. En het leuke is dat je er eindeloos mee kan variëren. Denk aan gegrilde groenten, pesto, of lekker wat ansjovis als je van zout houdt. Alles kan, zolang het simpel blijft en goed van smaak is.


10 reacties
Kan ik afbak brood gebruiken? Lijkt me erg lekker
Hoi Marleen, jazeker! Wij gebruiken ook ciabatta afbakbrood. Lekker én heel makkelijk!
Heerlijk!
Fijn dat het in de smaak viel Helga! 🙂
Vraagje , waarom bakken jullie de tomaten niet mee? Wordt het dan te nat?
Hoi Atie, dan wordt het te nat en te zacht inderdaad. Maar je zou het bijvoorbeeld ook de laatste 2 minuutjes mee kunnen bakken? Succes!
Ik maak dit al een tijdje voor de verjaardagen. Van te voren maken, in stukjes snijden, in de koelkast en de volgende dag alleen even opwarmen. Iedereen vindt ze echt heerlijk en ze gaan altijd op. De kids balen dan dat er niks is overgebleve?. Ik doe altijd 1 helft met de knoflookboter en 1 helft met zelfgemaakte pesto, aanrader ?.
Dit recept is inderdaad ideaal voor verjaardagen Pon! En goed idee de pesto, lekker!! 🙂
Echt super lekker! Deze komt voortaan boven aan mijn lijstje met hapjes voor bij de borrel!
Bedankt voor het compliment Anna, leuk!