Makkelijk én smaakvol
Soms hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn om een complete, smaakvolle maaltijd op tafel te zetten.
Onze ovenschotel met kip in honing-mosterdsaus, aardappelpartjes en groene asperges is daar het perfecte voorbeeld van. Je hebt weinig ingrediënten nodig, de voorbereiding is minimaal en de oven doet het meeste werk. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen of als je gewoon zin hebt in ‘comfortfood’ zonder gedoe.
Zelfgemaakte honing-mosterdsaus
De saus maken we natuurlijk helemaal zelf. En dat is echt super eenvoudig. Je hebt alleen honing, mosterd en een teentje knoflook nodig. De combinatie van een beetje zoet en een tikkie pittig geeft de kip een heerlijk glazuur en zorgt voor een volle smaak in de hele ovenschotel. Wij gebruiken het liefst kipdijfilet – die blijft namelijk lekker mals, ook na een langere tijd in de oven. Als je toch liever kipfilet gebruikt houd dan rekening met een kortere oventijd. Je kunt dit eenvoudig oplossen door de aardappeltjes en groenten wat kleiner te snijden, zodat alles tegelijk gaar is.
De veelzijdigheid van groene asperges
Groene asperges zijn niet alleen gezond, maar ook ontzettend makkelijk te bereiden. In tegenstelling tot witte asperges hoeven ze niet geschild te worden – je snijdt gewoon het houterige uiteinde eraf en ze zijn klaar voor gebruik. Ze hebben een lichte, beetje frisse smaak met een klein bittertje, wat perfect past bij de zoet-pittige saus. Voeg ze halverwege de oventijd toe zodat ze mooi beetgaar blijven en dus knapperig. Ben je écht geen fan van asperges? Geen probleem – sperziebonen of broccoli zijn prima alternatieven.
Tips en variaties
Deze ovenschotel kip in honing-mosterdsaus is makkelijk aan te passen aan wat je in huis hebt. Zo kun je bijvoorbeeld ook zoete aardappel gebruiken in plaats van gewone aardappels. Ook lekker trouwens, wat rode ui of cherrytomaatjes toevoegen. Serveer de schotel direct uit de oven en garneer eventueel met wat verse peterselie of war citroensap voor een frisse finishing touch. Eet smakelijk!
34 reacties
Hi Marieke!
Thanks 🙂 Nee je kan echt beter kiezen voor kipdijfilet, dit is iets vetter en beter geschikt om wat langer in de oven te garen. Kipfilet wordt waarschijnlijk droog en dus taai 😉
Echt heel lekker! Ik was sceptisch omdat ik al meerdere kip-honing-mosterd recepten heb gemaakt en deze allen tegenvallend waren. Maar deze was echt goed. Voor de kinderen extra sperziebonen toegevoegd, die eten geen asperges.
Dankjewel! Je zou de aardappeltjes achterwege kunnen laten en dan wat rijst of pasta erbij koken. Eet smakelijk alvast!
Hi Lindsay, dat is geen probleem hoor. Dan zou ik het gewoon wat korter in de oven doen, een minuut of 20. En dan even in de gaten houden. Succes!
Hallo, het lijkt me heerlijk, maar wat zou je als vervanger voor asperges kunnen gebruiken? Groetjes
Karin
Misschien sperziebonen?
Ja klopt, sperziebonen kunnen heel goed! Wij zouden in ieder geval kiezen voor een harde groente. Bedankt voor de tip Tamara 🙂
Ja goed idee, zal ook moeten kunnen! 🙂
Mmm wat lekker Truus dat je het in de tajine maakt! En bedankt voor de vele tips!
Ik
Hi Linsey, ja dat klopt! Ik zet het er direct even bij. Fijn dat het ondanks de aardappeltjes in de smaak viel 🙂
Erg lekker! Ter variatie maak ik het ook wel eens met zalm en broccoli of sperziebonen. Ook een aanrader!
Ik wil dit graag gaan maken, maar dan voor 4 personen (goede eters), moet ik dan de ingrediënten allemaal verdubbelen en de oventijd ook?
Ik zou in dat geval alles verdubbelen, maar let een beetje op met de hoeveelheid mosterd dat het niet te scherp wordt 😉 En de kip misschien wat kleiner snijden, dan kan de oventijd ongeveer hetzelfde blijven (zeker niet verdubbelen want dan wordt de kip te droog). Geniet ervan!
Wat was dit lekker!!!! Deze ga ik vaker maken.
Nu voor de 2e keer gemaakt en omdat we de mosterdsmaak iets te heftig vonden vorige keer nu kookroom toegevoegd……supersuperlekker 🤗 een blijvertje…. Net als zoveel van jullie andere recepten. Dank hiervoor.
Leuk om te horen! 🙂
MAG IK OOK WITTE ASPERGES GEBRUIKEN
Nee, daar zijn ze niet geschikt voor in dit gerecht!
Wij houden niet van mosterd, heb je hier ook een alternatief voor?
Nee, niet echt helaas. Het is een belangrijke smaakmaker die lastig is te vervangen in honing-mosterdsaus!
Kan ik hier ook een traybake gerecht van maken ipv in een ovenschaal? Wil de hoeveelheid groter maken dus ben bang dat het niet in mijn grootste ovenschaal past…
Jahoor!
Ik heb het met witte asperges gedaan,,, wat voorgekookt en de laatste 10 minuten in de oven gedaan! HEERLIJK😋😋
Net de eerste helft gehad maar merkte dat de mosterdsaus helemaal aanbakt, hier nog tips voor?
Vermoedelijk is het geheel te veel ingedikt omdat het vuur te hoog stond
Kun je dit gerecht ook in de slowcooker maken?
Oei, daar hebben we geen ervaring mee! Maar persoonlijk zou ik dit gerecht niet zo snel in de slowcooker bereiden.
Wil dit gerecht met zalm of kabeljauw gaan maken veranderd dan de oven tijd?
Jazeker, zalm hoeft bijvoorbeeld maar 20 minuten in de oven. Daar moet je dus wel even rekening mee houden, voeg deze dan later toe. Geniet ervan!
Vandaag voor het eerst een recept van jullie uitgeprobeerd, in 1 woord dit is een perfecte combinatie zo heerlijk van smaak! Bedankt op naar het volgende recept.
Ljkt mij heerlijk dit, alleen doet onze oven het niet meer. Heb wel een airfryer…zou dit ook kunnen?
Oei, vermoedelijk wel maar kunnen we niet met volledige zekerheid zeggen. We gebruiken zelf namelijk geen airfryer..
Ik maakte het gerecht in de koekepan zonder aardappelen als koolhydraatbeperkte snelle variatie. De sperziebonen werden apart gekookt tot de gewenste stevigheid. De kip marineerde ik minimaal een uur in de saus en bakte daarna het kipmengsel in de koekepan in 10 minuten gaar. Sperziebonen erbij en klaar in 20 minuten.