Home Brunch en lunch Croissantcake met bosvruchten

Croissantcake met bosvruchten

door SmaakMenutie
Ontbijtcake van croissants met bosvruchten

Een verrassend ontbijtje

Ben je op zoek naar een origineel én heerlijk ontbijtje? Dan is deze croissantcake met bosvruchten precies wat je nodig hebt.

Dit is nou echt eens even wat anders dan je standaard yoghurtje of broodje. Hiermee zet je namelijk echt iets feestelijks op tafel. Dankzij de zachte structuur van de croissants wordt de cake heerlijk luchtig, terwijl de bosvruchten zorgen voor een fris en kleurrijk geheel. Perfect voor een lazy sunday brunch, een ontbijt op bed of natuurlijk gewoon omdat je er zin in hebt.

Ontbijtcake van croissants met bosvruchten

Meer dan alleen een broodje

Croissants zijn natuurlijk al jarenlang een klassieker op de ontbijttafel. Maar wist je dat je er veel meer mee kunt dan alleen beleggen met jam of kaas? Door ze in stukjes te scheuren en te combineren met een romige vulling, worden ze de perfecte basis voor deze zoete ontbijtcake. De laagjes bladerdeeg nemen het mengsel goed op, waardoor je een smeuïge en luchtige textuur krijgt. Eigenlijk is het een soort kruising tussen wentelteefjes en cheesecake, maar dan nóg lekkerder wat ons betreft!

Beslag ontbijtcake

Een heerlijk warme ontbijtcake

Deze croissantcake is echt zo’n gerecht waar je blij van wordt. Je scheurt drie (liefst iets oudere) croissants in grove stukken en verdeelt ze over een ovenschaal. Daar voeg je 100 gram frambozen en 100 gram blauwe bessen aan toe — of ander rood fruit, wat je maar in huis hebt. Daarna giet je er een mengsel overheen van opgeklopte roomkaas, eieren, melk, suiker en een vleugje vanille-extract. Even laten staan, zodat de croissants zich vol kunnen zuigen met al dat lekkers, en dan gaat het de oven in. Bestrooi met een beetje poedersuiker, en klaar ben je.

Beslag ontbijtcake

Makkelijk vooruit te plannen

Heb je ’s ochtends geen zin om met ingrediënten in de weer te zijn? Dan bereid je het gewoon de avond van tevoren. Bewaar het in de koelkast en zodra je wakker wordt hoef je het alleen nog maar in de oven te schuiven. Terwijl jij rustig wakker wordt met een kop koffie of thee, doet de oven de rest van het werk. Ontbijten was nog nooit zo makkelijk én zo lekker.

Ontbijtcake van croissants met bosvruchten
Ontbijtcake van croissants met bosvruchten

Croissantcake met bosvruchten

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 43 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g naturel roomkaas
  • 125 g kristalsuiker
  • 100 g blauwe bessen
  • 100 g frambozen
  • 250 ml melk
  • 3 croissants
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • Poedersuiker

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden.
  • Neem een middelgrote ovenschaal (die van ons is 18x25 cm). Verscheur 3 croissants en verdeel over de schaal. Voeg tevens 100 g frambozen en 100 g blauwe bessen toe.
  • Klop 200 g roomkaas (bijv. MonChou) luchtig samen met 125 g kristalsuiker, 1 tl vanille extract en 2 eieren. Dit kan met de hand of met je keukenmachine. Voeg vervolgens rustig en in enkele fases 250 ml melk toe.
  • Giet het mengsel in de ovenschaal en laat vervolgens minstens 20 minuten staan. Je zou het zelfs al de avond van te voren kunnen maken.
  • Bak circa 35 (tot 45) minuten in de voorverwarmde oven. Als het bovenop te snel gaat kan je altijd de laatste minuten een stukje aluminiumfolie over de schaal doen. Het is maar net wat voor oven je hebt.
  • Serveer warm en met wat poedersuiker.

Ontbijtcake van croissants met bosvruchten

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

20 reacties

As Steijger 5 april 2018 - 08:01

De croissantcake stond 1e Paasdag op de brunchtafel en wat was hij lekker! ??

Reply
SmaakMenutie 5 april 2018 - 09:03

Wat leuk om te horen dat de cake in de smaak viel! Fijn! Groet, Tim

Reply
Alfred 24 april 2019 - 19:37

Met Pasen dit heeeeeerlijke gerecht gemaakt, bedankt voor het recept. Ga het niet alleen met Pasen maken maar veel vaker!

Reply
SmaakMenutie 25 april 2019 - 09:32

Haha leuk om te horen Alfred en uiteraard graag gedaan! Je hoeft het inderdaad niet alleen met Pasen te maken, kan eigenlijk altijd wel 🙂

Reply
Ingrid 1 april 2021 - 09:02

Hoi, hoi, ziet er lekker uit. Lijkt een beetje op annanasprol of vergis ik me?
Maakte mijn moeder vroeger.

Reply
SmaakMenutie 1 april 2021 - 10:42

Haha ergens in de verte wel ja! 🙂

Reply
Annerie 1 april 2021 - 14:21

Dit lijkt mij heerlijk!Dit ga ik echt klaarmaken voor het Paasontbijt! Als ik het goed lees kan ik dus de schaal helemaal de avond ervoor klaarmaken en hem de volgende dag alleen maar in de oven schuiven? Dank voor jullie heerlijke recepten!!!

Reply
SmaakMenutie 1 april 2021 - 15:36

Leuk Annerie! En klopt, de avond ervoor kan je de voorbereidingen doen zodat je het de volgende morgen alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Geniet ervan!

Reply
Geertje 2 april 2021 - 05:11

Alweer een lekker (brunch) recept! Komt op de tafel te staan 🍽 🐰🐣🥳
Alle ingrediënten op mijn boodschappenlijstje gezet. Wel een vraagje over de melk, volle of half volle melk?
Ben benieuwd, we gaan ervan genieten!!

Reply
SmaakMenutie 2 april 2021 - 09:23

Lekker Geertje! Halfvolle is prima hoor 🙂

Reply
Noor 4 april 2021 - 11:45

De cake was heerlijk!
Wat hebben jullie geweldige recepten. Ik heb jullie een paar weken geleden ‘ontdekt’. Al een paar keer iets van jullie op tafel gezet en met veel succes!!

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 12:55

Leuk te horen Noor! Fijn dat onze recepten een succes zijn 🙂

Reply
Omar 17 april 2021 - 18:31

Ik heb al twee heerlijk gerechten op rafel gezet met dan aan Smaakmenutie. De croissantcake met bosvruchten was heerlijk in de late uurtjes met de Ramadan.

Reply
SmaakMenutie 19 april 2021 - 10:37

Wat leuk te horen Omar! Fijn dat je ervan genoten hebt. Nog een fijne Ramadan gewenst!

Reply
Noor 10 juni 2021 - 17:09

Goedemiddag Erik en Tim,
Even een vraagje: als ik de cake voor 8 personen wil maken, moet ik dan alle ingrediënten gewoon verdubbelen?

Groetjes, Noor

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 11:23

Ja dat denk ik wel hoor Noor! Wij hebben ‘m nooit groter gemaakt dan dit maar denk dat het wel kan. Je kan ook 2 schalen gebruiken 🙂 Hoe dan ook, geniet ervan!

Reply
Els 15 april 2022 - 12:09

Lijkt me heerlijk. Zou je ook kokosmelk kunnen gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 15 april 2022 - 15:31

Ik vermoed van wel Els, maar zelf hebben we het niet eerder geprobeerd dus niet met zekerheid te zeggen.

Reply
Rob 10 april 2023 - 17:42

Hi, Dit was echt een topper tijdens de lunch op 2e Paasdag. Heerlijk gerecht.

Reply
Sylvia van der Meis-Strauss 19 april 2025 - 14:02

Bedankt voor dit recept.
Ga dit vanavond maken en morgen 1e paasdag
Serveren.
U hoor nog mijn reactie.
Fijne Paasdagen
Keuken Prinses

Reply