Home Pasta Orecchiette met champignons en spekjes

Orecchiette met champignons en spekjes

Zuid-Italiaans streekgerecht

door SmaakMenutie
Orecchiette met champignons en spekjes

Oortjes

Het water loopt je in mond zodra je de geur van dit gerecht uit de keuken ruikt. Maar wat is het eigenlijk precies? Orecchiette (Italiaans voor oortjes) is een pasta uit de Zuid-Italiaanse regio’s Basilicata en Apulië. De oortjes hebben een doorsnede van zo’n 2 cm. Het deukje wordt in een schijfje pasta gedrukt en vervolgens wordt de orecchiette gedroogd. Dit streekgerecht wordt ook veel gegeten met raapsteeltjes of tomatensaus. Wij maken het met kastanjechampignons en spekjes. De champignons geven dit gerecht een extra lekkere bite maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een andere paddestoelenmix, zolang je maar niet de standaard witte champignon kiest.

Orecchiette met champignons en spekjes

Orecchiette met champignons en spekjes

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 80 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g kastanje champignons
  • 160 g orecchiette
  • 125 g spekreepjes (of pancetta)
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 50 ml kookroom
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook 160 g orecchiette in 10-12 minuten al dente (beetgaar). Roer de pasta geregeld zodat het geheel niet aan elkaar plakt.
  • Snijd ondertussen 250 g kastanjechampignons in plakjes, snipper 1 sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Neem een (braad)pan en bak 125 g pancetta of spekblokjes zonder olie op hoog vuur 2 minuten. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak 1-2 minuten mee.
  • Voeg nu de kastanjechampignons toe en bak al omscheppend tot ze vocht afgeven. Als het vocht vervolgens weer is opgenomen voeg je ongeveer 50 ml (kook)room toe.
  • Voeg de pasta toe aan het mengsel en roer door het geheel. Voeg ook wat geraspte Parmezaanse kaas toe en optioneel een handje verse fijngehakte peterselie.
  • Verdeel over 2 borden en voeg naar smaak extra Parmezaanse kaas toe en verse peper en (zee)zout. Buon appetito!

Orecchiette recept Orecchiette met champignons en spekjes Orecchiette met spekjes Orecchiette

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Cees 12 januari 2022 - 09:15

Ziet er goed uit, ga het gelijk proberen. Heb al veel recepten gemaakt en nog niks gehad wat niet lekker was, super ga zo door

Reply
Ineke Schoonhoven 13 januari 2022 - 19:42

Wat een heerlijk recept weer 😋 voor herhaling vatbaar 👍👍

Reply
Willem 27 juli 2022 - 18:37

Heerlijk recept idee.ipv kastanjechampignons bruine bundelzwam gebruikt. DANK.

Reply
Antoinette 18 januari 2022 - 09:31

Gisteravond gemaakt, was weer super lekker!!!

Reply
Mike 22 januari 2022 - 14:37

Echt belachelijk lekker !
Had nog een kleine kipfilet over en die ook klein gesneden en meegebakken. Ook om wat extra groente te hebben een zakje sugar snaps meegekookt met de pasta en toegevoegd aan de saus. Heel lekker en zo klaar.

Reply
Lisa 2 januari 2024 - 17:43

Smakelijk recept!
Behalve de peterselie vind ik persoonlijk niet zo lekker, is er een kruid waar je het mee kunt vervangen?

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2024 - 11:47

Peterselie is optioneel, dus kan je achterwege laten hoor. Eventueel vervangen door bieslook of basilicum!

Reply
Henk 25 oktober 2024 - 17:02

Heerlijk genoten van dit recept. En de verse peterselie (op) vervangen door een vleugje verse oregano en verse bieslook. We hebben het gebombardeerd tot een van onze ‘camperrecepten’.

Reply