Home <30 minuten Witlofschotel met kip en geitenkaas

Witlofschotel met kip en geitenkaas

all you need is een snijplank, een mes en een ovenschaal!

door SmaakMenutie
Witlofschotel met kip en geitenkaas

Zoetige bite

All you need is een snijplank, een mes en een ovenschaal voor deze over(n)heerlijke witlofschotel met kip. De gekarameliseerde witlof in combinatie met de geitenkaas, walnoten en kip is echt super. Helemaal met de geroosterde radijsjes. Die overigens verrassend mild worden in de oven. De bittere smaak van de witlof en radijsjes worden omgezet in een zoetige bite dankzij het karameliseren van de witlof.

Witlofschotel met kip en geitenkaas

Witlofschotel met kip en geitenkaas

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 109 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g geitenkaas (naturel)
  • 50 g walnoten
  • 4 stronken witlof
  • 2 kipfilets
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • Handje radijsjes

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190 graden.
  • Snijd de onderkant van de stronken witlof en verwijder de buitenste bladeren. Halveer en verwijder de harde kern.
  • Vet een ruime ovenschaal in met (olijf)olie en verdeel de witlof bladen over de bodem. Dikke stukken halveren.
  • Besprenkel de witlof met (schenk)honing of bestrooi met bruine suiker (of honing). Dit zorgt voor het karameliseren.
  • Snijd 2 kipfilets door de lengte in gelijke stukken en bestrooi rondom met zout, peper en knoflookpoeder. Verdeel de kip tussen de witlof. 
  • Voeg een handje in schijfjes gesneden radijsjes toe samen met 50 g gebroken walnoten. Brokkel tevens de geitenkaas over het geheel.
  • Bestrooi het geheel met circa 1 tl gedroogde tijm, een extra draai van de pepermolen en extra olijfolie.
  • Plaats het geheel nu circa 20 minuten in de oven (misschien wat langer; dit verschilt per oven).

Witlofschotel recept Witlofschotel maken Witlofschotel met kip en geitenkaas Witlof ovenschotel met kip en geitenkaas

TIP

Serveer gerust met gebakken aardappeltjes als je een grote eter bent.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

42 reacties

Cindy 13 september 2017 - 12:51

Ik hou normaal helemaal niet van witlof, vind het veel te bitter. Maar doordat het er op de foto zo lekker uit zag, dit gerecht gister toch gemaakt. En het was echt waanzinnig lekker! De combi van witlof, geitenkaas en walnoten doet het hem echt! Het bittere is er af. Echt een aanrader! Vooral als je eters krijgt is het ook nog eens super makkelijk, want je doet alles in één schaal en je schuift het zo de oven in. Je hebt er niet veel werk aan en kan je gasten toch iets culinairs voorschotelen! Super!

Reply
SmaakMenutie 13 september 2017 - 13:35

Hi Cindy, wat leuk om te horen dat je door dit recept witlof nu wél lekker vindt! Het karameliseren maakt de witlof inderdaad minder bitter en krijgt het een zoetige bite. Superlekker dus 🙂

Reply
SmaakMenutie 27 november 2018 - 11:04

Hi Floor, lekker he 🙂 Nee wij hebben ons niet laten inspireren door dit recept. Wellicht wel andersom 😉 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Marjon 1 juli 2019 - 08:21

In ons gezin van 6 personen zijn er 3 die van witlof houden, de anderen ‘gruwen’ ervan… Toch heb ik hier zin in en gaat dit vanavond op tafel komen. Wellicht krijg ik de 3 tegenstanders zover dat ze in ieder geval proeven… 😉

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2019 - 12:03

Leuk, we zijn benieuwd of het in de smaak viel! Vast wel 😉

Reply
Jannie Schipper 17 maart 2020 - 11:31

Wij hebben gisteren de gekameraliseerde witlof/ kip/geitenkaas gegeten! Het was een heerlijke maaltijd.!
Deze houd ik er echt in! Dank jullie wel ,mannen!

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2020 - 11:42

Wat leuk om te horen Jannie! Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel 🙂

Reply
Marja 26 juni 2020 - 20:54

Vanavond heb ik dit voor de eerste keer gemaakt en met het gezin gegeten.
In een woord Heerlijk.
Dit recept ga ik zeker nog meer keer maken.

Dank jullie wel voor jullie heerlijke recepten- ik hou ervan ?

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 12:00

Dat horen we graag Marja, leuk! Bedankt voor je leuke berichtje 🙂

Reply
Joop 29 september 2020 - 22:58

Heb deze ovenschotel gemaakt.
Reacties waren heerlijk vaker van dit soort ovenschotels maken,, echt heerlijk.
Bedankt voor het recept

Reply
SmaakMenutie 30 september 2020 - 10:36

Leuk om te horen Joop! Ja zeker doen, daar is het nu écht weer voor 🙂

Reply
Moniek 30 november 2020 - 15:14

Heerlijk gerecht! Heb de geitenkaas vervangen door brie, dat gaat ook goed!
Thanks weer voor dit heerlijke gerecht.

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 15:33

Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel Moniek! En goed idee de brie, lijkt ons ook heerlijk 🙂

Reply
Marquerite 1 december 2020 - 18:41

Weer een heerlijk recept!
Hou op met me hoor ?

Reply
SmaakMenutie 2 december 2020 - 10:10

Haha sorry Marquerite 🙂 Fijn dat je ervan genoten hebt!

Reply
Henriëtte 7 april 2021 - 18:59

Wat een super heerlijke maaltijd was dit! Die walnoten met de kip en de geitenkaas…. super! Ik ben eigenlijk fan van rauwe witlof, maar dit is een blijvertje hoor! Volgende keer iets meer radijsjes erbij, want die verdwenen een beetje in de heerlijke smaken! Top!

Reply
SmaakMenutie 8 april 2021 - 08:49

Leuk te horen Henriëtte! Het is ook een favoriet bij ons op tafel 🙂

Reply
Jolanda 11 april 2021 - 21:44

Hoi Tim & Rick,
Ik heb dit recept vanavond gemaakt.
Misschien heb ik iets fout gedaan maar het was zo vochtig dat de witlof niet gekaremaliseerd was en het tegen viel. 😔

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 11:23

Wat jammer Jolanda! Sommige kip bevat nogal veel vocht waardoor het ietwat waterig kan worden. Wij adviseren om altijd “betere” kip te kopen. Culinaire groet, Tim & Erik 😉

Reply
Jolanda 15 april 2021 - 21:17

Ik snap nu wat ik fout heb gedaan 😊 de kip was nog niet helemaal ontdooid. Het was kip van de sligro dus aan de kwaliteit lag het niet.

Reply
SmaakMenutie 16 april 2021 - 11:59

Gelukkig ben je erachter gekomen Jolanda! Volgende keer beter 🙂

Reply
José Kaats 11 april 2021 - 22:08

Vandaag gemaakt. Erg lekker, voor herhaling vatbaar! Bedankt!

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 11:14

Leuk te horen José! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Esther 18 april 2021 - 22:29

Vraagje, kan ik de walnoten vervangen voor cashewnoten?

Reply
SmaakMenutie 19 april 2021 - 10:44

Zeker Esther! Zelf nooit geprobeerd maak kies vooral voor een noot die je lekker vindt 🙂

Reply
Pamela Zwart 14 april 2021 - 22:02

Heb jullie recept vorige week gemaakt en het was super lekker en gemakkelijk te maken.
Heb alleen Rocquefort gebruikt in plaats van geitenkaas. Heb het recept doorgestuurd naar de familie, goede reclame voor jullie.

Reply
SmaakMenutie 15 april 2021 - 08:57

Leuk te horen Pamela! En lekker om Rocquefort te gebruiken, goed idee! 🙂

Reply
Monique 20 april 2021 - 11:01

Kan ik dit gerecht van te voren klaar maken en later in de oven zetten?

Reply
SmaakMenutie 20 april 2021 - 11:33

Ja hoor Monique, als je de ovenschaal afdekt en koel bewaard kan dat prima!

Reply
Petra 22 april 2021 - 10:30

Ohhh….Wat was dit lekker. Om je vingers bij af te likken.
Hoe krijgen jullie het toch voor elkaar om steeds weer van die lekkere recepten te creëren die ook nog eens niet moeilijk zijn om te maken.
Jullie recepten lukken altijd. Ik durf ze zelfs te kiezen als ik ze nog niet gemaakt en ik gasten krijg.
Top! Dank jullie wel.😘

Reply
SmaakMenutie 22 april 2021 - 14:36

Haha thanks Petra, leuk te horen! Dankzij enthousiaste lezers als jij krijgen wij weer de inspiratie om makkelijke en vooral lekkere recepten te bedenken 🙂 Geniet van al het lekkers op de site!

Reply
Carla 5 juli 2021 - 23:25

Wat een verrukkelijk recept. Ik heb het een beetje pittiger afgemaakt met pul biber.

Reply
SmaakMenutie 6 juli 2021 - 11:11

Lekker Carla! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Marianne 29 september 2021 - 17:37

Ik heb het net in de oven geschoven. Maar ik vraag me af of deze hoeveelheden kloppen voor 2 personen? Wij zijn met 4 en heb de hoeveelheden dus x1,5 of 2 gedaan maar dat is wel erg veel, 2 volle ovenschotels! Nu maar hopen dat het zó lekker is dat het op gaat… 😅

Reply
SmaakMenutie 30 september 2021 - 11:08

De witlof slinkt heel erg Marianne! Wij eten met deze hoeveelheden er altijd met z’n tweeën van, maar eten er dan geen aardappeltjes oid bij 🙂

Reply
carolien bos 25 januari 2022 - 20:55

Verrukkelijk!!

Reply
Marleen 16 februari 2022 - 03:21

Na al die enthousiaste reacties wil ik deze schotel gaan maken……begrijp ik het goed dat alle blaadjes witlof los gehaald worden of alleen halveren?

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2022 - 09:42

Leuk Marleen! Alle blaadjes (behalve de buitenste) loshalen en de dikke nog even halveren 🙂

Reply
Germa 24 februari 2022 - 12:01

Welke geitenkaas gebruiken jullie? Kan ik ook Feta gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2022 - 14:13

Verse naturel geitenkaas. Feta kan ook prima! 🙂

Reply
Marjolein 1 oktober 2022 - 12:20

Ik maak sinds een week nu verschillende gerechten van jullie site. Lekker afwisselend en het belangrijkste de kids vind het ook lekker! Dit gerecht met de witlof is zeker een aanrader wij hebben genoten!

Reply
Mia 27 november 2022 - 08:57

Het was super lekker, ik was blij dat ik de volgende dag ook nog kon genieten.
😋👍
Mvg

Reply